2015. május 2., szombat

Húsgombócok krémes, petrezselymes mártásban

Ez az egyszerű, krémes fogás egy kevés megmaradt darált húsból készült. A gyerekek kedvéért egész apró, mondhatni mini gombócokat sodortam, így egy egész nagy serpenyőben meg is tudtam egyszerre sütni őket.

A petrezselyem természetesen más zöld fűszerekkel is helyettesíthető attól függően, hogy épp mi található otthon.


Hozzávalók 31 db apró gombóchoz:
Gombócokhoz:
*30 dkg darált sertés hús
*1 kisebb tojás
*3 púpos ek zsemlemorzsa
*1 csapott kk só
*1 nagy csipet őrölt bors
*1 csapott kk házi fokhagymakrém (esetleg 2-3 gerezd fokhagyma)
*3-4 ek olaj a sütéshez

Mártáshoz:
*3 dl főzőtejszín (20 %-os)
*1 csapott tk liszt
*1 kis csokor friss petrezselyemlevél
*0,5 kk házi fokhagymakrém
*1 csipet só

A darált húst egy tálban összekeverjük a tojással, zsemlemorzsával, sóval, borssal, fokhagymakrémmel (esetleg zúzott fokhagymával).
Kézzel egész apró, kisebb diónyi golyókat sodrunk, amit kissé ellapítunk a két tenyerünk között.
Egy serpenyőben olajat forrósítunk, majd fedő alatt a gombócok mindkét oldalát megpirítjuk.
Kiszedjük a zsírból és kicsit félretesszük.
A lisztet a tejszínnel és a fokhagymakrémmel csomómentesre keverjük, majd mérsékelt lángon besűrítjük. Hozzáadjuk a sót és beleforgatjuk a gombócokat, hagyjuk hogy jól átmelegedjenek.
A megtisztított petrezselyem leveleket egész apróra vágjuk és a gombócokra szórjuk.
Melegen, kifőtt tésztával kínáljuk.

A Facebookon is megtaláltok.

4 megjegyzés:

  1. Jól hangzik és guszta is az étel!

    VálaszTörlés
  2. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

    VálaszTörlés
  3. Ezt a receptet már évek óta csinálom spagetti tésztával tálalom családom imádja

    VálaszTörlés