2015. április 23., csütörtök

Anzac keksz

Mostanában gyakrabban készítek kekszet. Egyszerű, sokáig eláll és szívesebben fogyasztják a gyerekek is.
A jelenlegi blogkóstolóban is, aminek a házigazdája a Vöröskaktusz blog, egy kekszet választottam Szani konyhájából.
Percek alatt összeállítható, rövid időn belül megsül és nagyon finom. Kívül egész picit ropog, belül pedig kellemesen puha. Nem az a "fogbeletörős" fajta :-) Én most egész nagy golyókat formáztam, amiből tenyérnyi tallérok lettek, összesen 17 db.
Köszönöm Szani a remek receptet!
Egy kis érdekesség. A keksz nagyon népszerű Ausztráliában és Új-Zélandon. A neve az első világháborúban ott harcoló haderő nevéből ered: Australian and New Zeland Army Corps. A feleségek készítették ezt a kekszet a harcba induló katonáknak.


Hozzávalók 17 db tenyérnyi kekszhez:
*15 dkg liszt
*15 dkg apró szemű zabpehely
*15 dkg cukor
*5 dkg kókuszreszelék
*12,5 dkg vaj
*3 ek méz
*2 ek forró víz
*1 csapott tk étkezési szódabikarbóna

A sütőt előmelegítjük.
Kibélelünk sütőpapírral egy nagy gáz tepsit.
Egy tálba mérjük a lisztet, zabpelyhet, cukrot, kókuszreszeléket és jól összekeverjük.
Egy másik tálkában a vajat a mézzel összemelegítjük.
Kétkanálnyi forró vízbe szórjuk a szódabikarbónát és kicsit megkeverve hagyjuk felpezsegni.
A lisztes keverékhez adjuk a mézes vajat és a szódabikarbónás vizet, majd jól összedolgozzuk.
Kézzel nagyobb diónyi golyókat sodrunk, amiket a a két tenyerünk között kicsit ellapítunk.
Az előkészített tepsibe fektetjük a kekszeket, kevés helyet hagyva egymás között, mert sütés közben kicsit szétterülnek.
180 fokon hőlégkeveréssel 10 perc alatt megsütjük.
A sütőből kivéve nagyon puhák a kekszek, ezért érdemes a tepsiben hagyni kihűlni.

A Facebookon is megtaláltok.

6 megjegyzés:

  1. Megvettem a zabpelyhet, hétvégén megcsinálom! :) Kellemes hétvégét Nektek! Andi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De jó. Kellemes sütögetést kívánok és szép hétvégét! :-)

      Törlés
    2. Kedves Andi! Végül tegnap csináltam meg a kekszet. Egy órán belül elfogyott. Párom odáig volt érte. Köszönjük a szuperjó receptet!

      Andi (Orbán Andrea Viktória)

      Törlés
    3. Nagyon örülök a sikerének :-) Kedves egészségetekre!

      Törlés
  2. Jól néz ki! Köszi a bizalmat! ;)

    VálaszTörlés