2014. november 1., szombat

Rozsos-korpás sajtos stangli

Nagyon kedveli a család a sajtos stanglit, már több alkalommal készítettem és többféle változatban, hol kolbász darabokkal, hol aprított medvehagymával, volt túróval gazdagítva. Ez a rozslisztes stangli nagyon finom, puha és most tettem bele némi búzakorpát is. A gyerek alig győzte kivárni, hogy a rácson kihűljön, már ott csipegette a széléről a megpirult, ropogós sajtot :-)



Hozzávalók 8 stanglihoz:
*40 dkg liszt (BL55)
*10 dkg Teljes kiőrlésű rozsliszt (RL100)
*2 púpos ek búzakorpa (1,5 dkg)
*2 tk só
*10 dkg reszelt sajt
*3 dl tej
*2,5 dkg friss élesztő
*1 kk cukor
*1 tojás sárgája
*5 dkg margarin

Tetejére:
*1 kisebb, felvert tojás
*10 dkg reszelt sajt

Az élesztőt a meleg, de nem forró tejbe morzsoljuk, majd megszórjuk a cukorral és hagyjuk felfutni.
Egy tálba mérjük a liszteket és elkeverjük benne a búzakorpát, a sót, a reszelt sajtot.
Hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a tojás sárgáját, a margarint.
Alaposan kidagasztjuk. Ha kicsit ragad a tészta, adhatunk hozzá egy nagyon kevés lisztet.
Meleg helyen, letakarva kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát 8 egyenlő részre vágjuk, és egyenként gombócokat formázunk.
Ezt úgy végezzük, hogy a tenyerünkbe veszünk egy tésztát és a szélétől kezdve a közepébe tömködjük a tésztát, majd fejjel lefelé letesszük.
Ismét letakarva 15 percet hagyjuk pihenni.
Majd a golyókat egyenként 2-3 mm vastagra és ovális alakúra nyújtjuk.
Szorosan feltekerjük. A hajtás részt a tészta oldalához csípjük, amit alulra fordítunk.
Sütőpapírral bélelt nagy tepsibe fektetjük egymástól távolabb.
Letakarva további 45 perc alatt a duplájára kelesztjük.
Egy kisebb tojást felverünk és lekenjük a stanglikat.
Megszórjuk gazdagon reszelt sajttal.
Előmelegített sütőben 190 fokon hőlégkeveréssel 20 perc alatt szép barnára sütjük.
Rácson hagyjuk kihűlni.

A Facebookon is megtaláltok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése