2014. november 22., szombat

Fahéjas kelt kiflik

Ismét felmerült bennem, hogy valami kelt tésztás finomsággal lepem meg a családot. Nem kellett sokat törnöm a fejemet, a kifli mellett döntöttem, mert a gyerekek azt szívesebben eszegetik, mert egyszerűbb egy-egy darabot a kis kezükben megfogni és már menni is tovább játszani. 

Miért fahéjas? Mert nagyon szeretjük és másodsorban a csábító fahéj a 28. SAD témája, így a játékban is részt tudok venni a kiflikkel.


Puha, omlós, édes péksütik születtek, amihez már csak egy bögre tej vagy kakaó hiányzik és kész is a remek reggeli.


Hozzávalók 24 db kiflihez:
Tésztához:
*50 dkg liszt
*0,5 kk só
*2 dl tej
*2,5 dkg friss élesztő
*2 ek cukor
*1 tasak vaníliás cukor
*1 egész tojás
*10 dkg margarin

Töltelékhez:
*4 ek cukor
*1 púpos ek őrölt fahéj
*3 ek olaj (esetleg olvasztott margarin)

Lekenni:
*1 kisebb tojás felverve

Az élesztőt a meleg, de nem forró tejbe morzsoljuk, megszórjuk 1 evőkanál cukorral, majd hagyjuk felfutni.
A lisztet egy tálba szitáljuk, elkeverjük benne a sót, hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a tojást, a margarint.
Alaposan kidagasztjuk. Meleg helyen letakarva, kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát három egyenlő részre vágjuk, egyenként gombócokat formázunk, letakarva kicsit félretesszük.
Közben egy tálkában a cukrot elkeverjük a fahéjjal.
Két nagyobb tepsit kibélelünk sütőpapírral.

Az egyik tésztagombócot kb. 4-5 mm vastagra és kör alakúra elnyújtjuk, 8 cikkre vágjuk.
Vékonyan lekenjük olajjal (esetleg olvasztott margarinnal) és megszórjuk a fahéjas cukor harmadával.
A kifliket egyenként a körcikk szélétől kezdve szorosan feltekerjük, kifli formára hajlítjuk.
Az előkészített tepsibe fektetjük.
Ezt a műveletet megismételjük a másik két bucival.

A sütőt előmelegítjük. Addig letakarva hagyjuk kb. 20-25 percet kelni (attól függően mennyire van meleg a helyiségben).
A kiflik tetejét lekenjük egy felvert tojással.
180 fokon 13 perc alatt hőlégkeveréssel megsütjük.
Rácson hagyjuk kihűlni.


A Facebookon is megtaláltok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése