2014. október 11., szombat

Fahéjas búzaszál kalács

Már nagyon hiányzott egy kis édes kalács, ezért sütöttem ezt a fahéjas finomságot. Bonyolultnak tűnhet, de egyáltalán nem az, érdemes elkészíteni. Finom, puha a tésztája. Már csak egy pohár tej hiányzik és meg is van a reggeli vagy az uzsonna. 



Hozzávalók:

Tésztához:
*50 dkg liszt
*1 csapott kk só
*2,5 dkg friss élesztő
*2 dl tej
*2 ek cukor
*1 tasak vaníliás cukor
*1 tojás
*10 dkg margarin

Töltelékhez:
*3 ek cukor
*1 tk őrölt fahéj
*2 ek olaj

Tetejére:
*1 kisebb tojás
*1 kk tej

Az élesztőt a meleg, de nem forró tejbe morzsoljuk, megszórjuk a kevéske cukorral és hagyjuk felfutni.
A lisztet egy tálba szitáljuk, elkeverjük benne a sót.
Hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a tojást, a margarint és rugalmas, tésztát dagasztunk. Ha kívánja és keménynek érezzük, akkor adhatunk hozzá 1-2 teáskanál tejet, vagy ha túl ragacsos, 1-2 teáskanál lisztet. Nekem a 2 dl tejjel pont tökéletes tészta sikerült.
A tésztát letakarva, meleg helyen kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.

A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen kb. 30*40cm nagyságúra és téglalap alakúra elnyújtjuk.
Vékonyan megkenjük az olajjal.
A cukrot elkeverjük a fahéjjal és megszórjuk vele a tésztát. A szélesebbik oldaláról kezdve szorosan feltekerjük.
Sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük úgy, hogy a hajtás rész alulra kerüljön.
Egy lisztbe mártott nagyobb ollóval kb. 45 fokos szögben 1 cm-es szeleteket vágunk úgy, hogy szinte teljesen a tészta aljáig vágjuk.
Az első szeletet középre fektetjük, a következőt baloldalra húzzuk, a következőt jobb oldalra. Ezt a hármast addig ismételjük, míg a tészta végéhez érünk.
Addig hagyjuk kelni, míg a sütő bemelegszik, kb 20 percet.
A tetejét lekenjük egy felvert tojás és kevés tej keverékével.
180 fokon 18 perc alatt hőlégkeveréssel megsütjük.
Sütőpapírral együtt rácsra húzzuk és ott hagyjuk kihűlni.

A Facebookon is megtalálhattok itt: AranyTepsi blog

2 megjegyzés: