2014. szeptember 17., szerda

Kekszes-gesztenyés torta szülinapra

Sajnos tortakészítésben nem nagyon remekelek, ezért csak kivételes, családi ünnepek alkalmával lepem meg szeretteimet tortával. Tegnap volt Életem Párja születésnapja és ezt a kekszes, gesztenyés édességet hoztam össze. Már korábban készítettem sütemény formájában, tudtam, hogy ízleni fog. Sajnos ez a torta sem lett tökéletes kinézetű, sőt. A csokival bevonás szerintem borzalmasan sikerült, de az íze kárpótolt minden tökéletlenségéért.


Hozzávalók egy 24 cm-es tortához:
Piskótához:
*4 púpos ek liszt
*1 tasak sütőpor
*2 csapott ek cukrozatlan kakaópor
*4 közepes tojás
*4 ek cukor
*4 ek víz

Krémhez:
*1 tasak Vaníliás pudingpor
*3 dl tej
*25 dkg margarin
*20 dkg porcukor

Töltelékhez:
*1 csomag gesztenyemassza
*50 dkg háztartási keksz (nem darált)
*2 ek cukrozatlan kakaópor
*4 ek baracklekvár
*3 dl tej
*2 tk rumaroma

Tetejére:
*15 dkg étcsokoládé
*2 ek olaj
*1 marék színes szórócukor

A sütőt előmelegítjük. Egy kapcsos tortaformát kikenünk kevéske margarinnal és megszórjuk liszttel.
A fagyasztott gesztenyepürét hagyjuk kiolvadni.
A lisztet egy tálban elkeverjük a sütőporral és a kakaóporral.
Egy másik tálban a tojások sárgáját habosra kavarjuk a cukorral és a vízzel.
A tojás fehérjét kemény habbá verjük, majd a sütőporos liszttel felváltva a sárgájához keverjük.
A sűrű masszát a formába simítjuk. 180 fokon 15 perc alatt alul-felülsütéssel megsütjük.
Tűpróbával ellenőrizzük. Hagyjuk teljesen kihűlni.
A pudingport a tejjel csomómentesre keverjük és sűrűre főzzük. A porcukrot a margarinnal alaposan kikavarjuk.
Ha a puding kihűlt, hozzáadjuk a porcukros krémet és jól összeforgatjuk.
A kihűlt piskótalapot kettévágjuk.
Az egyik piskótát a megmosott, szárazra törölt kapcsos tortaformába helyezzük (ebbe előzőleg vágtam az aljára sütőpapírt).
Rákenjük a krém felét.
A töltelékhez a kekszet nagyobb darabokra tördeljük, hozzáadjuk a tejet, a kakaóport, a gesztenye masszát, a lekvárt, a rumaromát. Jól összedolgozzuk, és krém tetejére simítjuk.
Rákenjük a krém másik felét. Ráfektetjük a maradék piskótát.
Folpackkal betakarva a hűtőben pihentetjük pár órát (legalább 5-öt).
Az étcsokoládét az olajjal vízgőz felett felolvasztjuk és a hűtőből kivett tortáról leemeljük a körben lévő formát (előtte a biztonság kedvéért ajánlott egy vékony pengéjű késsel körbevágni), bevonjuk a tetejét a csokival.
Megszórjuk színes szórócukorral.
Ha a csoki is megszilárdult, egy éles, forró vízbe mártott késsel szeleteljük.

2 megjegyzés:

  1. Utólag is Isten éltesse a párodat! Remek kis tortát készítettél az ünnepi alkalomra, szerintem semmi baj nincs vele, majdnem hogy tökéletes! A tetején a csokimázat én kicsit rusztikusnak látom, de borzalmasnak semmiképp sem mondható. Igazi házias torta, amit szívből készítettél és ez a legfontosabb. El is mentem ezt a receptet, mert nagyon megtetszett, remélem sort tudok keríteni az elkészítésére.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Nea, nagyon szépen köszönöm, köszönjük. Örülök, hogy megtetszett, biztosan ízleni fog, ha elkészíted :-)

      Törlés