2014. augusztus 5., kedd

Barackos-tejfölös sütemény

Ezt a süteményt pontosan 2 éve készítettem először. Épp konyhafelújítás volt és előkerült pár receptes könyv, és az egyik margarinmárka kiadványában láttam meg ezt a süteményt. Akkoriban nagyon népszerű volt egy túrós szelet, aminek a tészta receptjét használtam ehhez a finomsághoz.
Sajnos abban az évben lefagyott az össze barackunk, ezért konzerv gyümölcsöt használtam.
Azért is jó ez a süti, mert a megmaradt tojásfehérjéket is fel tudjuk használni benne. Gyakran marad meg linzer, pogácsa vagy kelt tészta készítése során, amit kis edényben lefagyasztok, majd a sütés előtt hagyom a hűtőben kiolvadni és már készülhet is a finom gyümölcsös sütemény. 
A legnehezebb kivárni a hűtős pihentetést, de mindenképpen érdemes, mert így gyönyörűen szeletelhető.


Hozzávalók:
Tésztához:
*20 dkg margarin
*2 egész tojás
*15 dkg porcukor
*40 dkg liszt
*1 tasak sütőpor

Krémhez:
*2 tasak vaníliás pudingpor
*6 ek cukor
*6 dl tej
*4 dl tejföl
*4 tojásfehérje
*1 őszibarackkonzerv, 470 g (idénygyümölcsből 50-60 dkg)

Először a tésztát állítjuk össze. A margarint a porcukorral és a tojásokkal habosra kavarjuk. Egy másik tálban a lisztben elkeverjük a sütőport. A két részt összedolgozzuk.
Becsomagolva a hűtőben pihentetjük 1 órát.
Amíg a tészta pihen, a barackot apróra kockázzuk és szűrőn hagyjuk lecsöpögni.
A pudingporhoz adjuk a cukrot, a tejjel csomómentesre keverjük, majd sűrűre főzzük.
Hagyjuk kihűlni. Belekeverjük a tejfölt és a gyümölcsdarabokat.
Egy kisebb méretű tepsit (20*33 cm) kikenünk kevéske margarinnal és meghintjük liszttel.
A tésztát a hűtőből kivesszük, két egyenlő részre osztjuk. Az egyiket lisztezett felületen a tepsi méretére nyújtjuk.
A nyújtófára feltekerve a tepsibe terítjük és egy villával kicsit megszurkáljuk.
A tojásfehérjéket kemény habbá verjük és óvatosan a gyümölcsös krémbe forgatjuk, majd a tésztára simítjuk.
A másik tésztát is elnyújtjuk és befedjük vele a süteményt.
Előmelegített sütőben 180 fokon alul-felülsütéssel 40 perc alatt megsütjük.
Hagyjuk kihűlni, majd a jobb szeletelés érdekében pár órát a hűtőben pihentetjük egy alufóliával letakarva, hogy a tészta se száradjon ki.
Egy éles késsel szeleteljük és porcukorral meghintve kínáljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése