2014. július 18., péntek

Morzsás almás sütemény

Sajnos a nyári alma nem áll el sokáig, ezért hamar fel kell használnom. Bár a héten már sült rácsos almás, így most egy ropogós morzsával borított változat készült a hétvégi vendégek tiszteletére. 

Hozzávalók:
Morzsához:
*25 dkg liszt
*15 dkg margarin
*15 dkg cukor

Tésztához:
*40 dkg liszt
*0,5 tasak sütőpor
*1 csipet só
*10 dkg porcukor
*12,5 dkg margarin
*1 kisebb citrom reszelt héja
*2 tojás sárgája
*1 dl tejföl

Töltelékhez:
*1,5 kg alma (feldolgozás előtt mért súly)
*2 tasak vaníliás cukor
*Cukor ízlés szerint (nálam 5 ek)
*1 púpos tk őrölt fahéj
*1 marék darált keksz (esetleg zsemlemorzsa vagy búzadara)

Először a morzsát készítjük el, a lisztet egy tálkába mérjük, hozzáadjuk a cukrot és margarint, majd lazán összedolgozzuk. Nem szükséges alaposan összegyúrni, elég, ha morzsalékosra összeáll. Lezárva a hűtőbe toljuk.
A tésztához a lisztet egy tálba mérjük, elkeverjük benne a sót, a sütőport, a porcukrot, elmorzsoljuk benne a margarint, majd belereszeljük a megtisztított, szárazra törölt citrom héját, beleütjük a tojások sárgáját, belemérjük a tejfölt. Alaposan összedolgozzuk.
Egy nagyméretű tepsit (38*30 cm) kikenünk kevéske margarinnal, megszórunk finoman liszttel.
A tésztát lisztezett felületen a tepsi méretére nyújtjuk, majd a sodrófára feltekerve a tepsibe fektetjük. Kicsit megszurkáljuk villával.
A sütőt előmelegítjük.  A megtisztított almákat meghámozzuk, a reszelő nagy lyukán lereszeljük, a levét kicsavarjuk.
A gyümölcshúst egy tálba téve megszórjuk a cukrokkal, a fahéjjal és jól összekeverjük.
A tészta tetejét meghintjük a kekszmorzsával, egyenletesen elsimítjuk rajta a tölteléket.
A hűtőből kivett morzsát a tetejére morzsoljuk.
180 fokon 30 perc alatt hőlégkeveréssel megsütjük.
Ha kihűlt, vékonyan meghintjük porcukorral és egy éles késsel szeleteljük. Nem szükséges a megszokott szeleteléshez ragaszkodnunk, vághatjuk háromszög alakúra vagy egy pogácsa szaggatóval is kiszúrhatjuk.

2 megjegyzés: