2014. május 9., péntek

Leveles krumplis pogácsa

Nem tudok ellenállni a pogácsáknak. Ha meglátok egy csodásat, el kell készítenem. (Persze a család ennek csak örül.) Nem volt ez másképpen Margó pogijával sem. Maradék krumplipürével sütöttem, de ha valakinek ez épp nincs, egész nyugodtan használjon főtt, leszűrt és megtört krumplit. Isteni finom, még másnap is puha. Köszönöm szépen a receptet Margó!



Hozzávalók 30 db pogácsához:
Tésztához:
*30 dkg krumplipüré
*60 dkg liszt
*2 tk só
*3 dkg élesztő
*2 dl tej
*1 tk cukor
*10 dkg olvasztott margarin (nálam most 8 dkg + 1 ek tyúkzsír)
Hajtogatáshoz:
*3 ek tyúkzsír
*2 púpos ek liszt
Pogácsák tetejére:
*1 egész, felvert tojás
*1-2 ek szezámmag
Az élesztőt langyos, de nem forró tejbe morzsoljuk, megszórjuk a cukorral és hagyjuk felfutni. A krumplipürét elmorzsoljuk a lisztben, majd meghintjük sóval. Hozzáadjuk a felfutott élesztőt, az olvasztott margarint és alaposan kidagasztjuk.
Meleg helyen kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük. Ez alatt a zsírt jól elkeverjük a liszttel.
A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk és kb. 0,5 cm vastagra, téglalap alakúra elnyújtjuk.
Megkenjük a lisztes zsír felével. A hagyományos módon hajtogatjuk.
A tésztát képzeletben 3 vízszintes sávra osztjuk.
A felső sávot a közepére, lefelé hajtjuk, az alsó sávot alulról felfelé haladva ráhajtjuk.
Az így kapott sáv mindkét végét, balról és jobbról is középre hajtjuk.
Konyharuhával letakarva 20 percet pihentetjük, elnyújtjuk, megkenjük a maradék zsírral, majd megint hajtogatjuk.
Megint 20 perc pihentetés.
Elnyújtjuk kb. 1,5 cm vastagra, egy lisztbe mártott, közepes méretű pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk és lekenjük egy felvert tojással.
Megszórjuk kevéske szezámmaggal.
Előmelegített sütőben 180 fokon 25 perc alatt hőlégkeveréssel megsütjük.

1 megjegyzés:

  1. Milyen szép leveles. Mesteri sütés! Máris vittem a receptjét, jó ha van a tarsolyban egy jó pogi leírás... :o)

    VálaszTörlés