2014. május 14., szerda

Grízkrémes torta születésnapra

Drága kislányunk ma 2 éve érkezett meg hozzánk. Úgy tűnik, mintha tegnap lett volna, nagyon gyorsan szalad az idő. Sajnos a torták terén eddig nem sok sikerélmény ért, de mindenképpen szerettem volna egy egyszerű, nem túl krémes sütit sütni. Egy kakaós piskótát töltöttem meg grízes krémmel és a kedvenc, színes cukorkákkal szórtam meg. Nem lett tökéletes, sem egy cukrász remekmű, de én készítettem szívem minden szeretetével.


Hozzávalók:
Tésztához:
*4 ek liszt
*1,5 ek cukrozatlan kakaópor
*1 tk sütőpor
*4 tojás
*4 ek cukor
*4 ek víz
Töltelékhez:
*8 dl tej
*5 púpos ek búzadara
*10 dkg teavaj
*15 dkg porcukor
Tetejére:
*18 dkg étcsokoládé
*2 ek olaj
*0,5 tasak Francia drazsé

A búzadarát a tejben sűrűre főzzük és hagyjuk teljesen kihűlni, közben párszor átkavarjuk.
A vajat a porcukorral simára keverjük.
A sütőt előmelegítjük. Egy tortaformát (26 cm átmérővel) kikenünk kevés margarinnal és megszórjuk liszttel.
A tésztához a lisztet egy tálba szitáljuk és elkeverjük benne a sütőport, a kakaóport.
A tojásokat elválasztjuk. A sárgájákat a cukorral és a vízzel habosra keverjük, majd hozzáadjuk a kakaós lisztet, jól összekeverjük.
A fehérjéket gépi habverővel keményre verjük és a kakaós masszába forgatjuk.
A tésztát az előkészített formába simítjuk.
180 fokon alul-felülsütéssel 15 perc alatt megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.
Hagyjuk teljesen kihűlni. Egy éles késsel kettévágjuk.
A hideg grízes krémet összekeverjük a vajas porcukorral. Ha még nagyon folyós lenne, kevés időre betehetjük a hűtőbe.
Az alsó tortalapot megkenjük a krémmel, majd ráhelyezzük a felső lapot.
A csokoládét egy tálkába törjük, hozzáadjuk az olajat és forró vízgőz felett felolvasztjuk.
A torta tetejére simítjuk.
Még mielőtt megszilárdul a csoki, rászórjuk a színes cukorkákat.
Hagyjuk megdermedni, majd  egy forró vízbe mártott éles késsel szépen szeletelhető.


3 megjegyzés:

  1. Istenke éltesse kicsi lányodat nagyon sokáig! A tortád nagyon szép és igen finom lehet! Különösen szeretem a grízes krémeket!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon boldog születésnapot kívánok! A tortának pedig úgysem a 100%-os tökéletessége e lényeg :-)

    VálaszTörlés