Sok szeretettel minden kalács kedvelőnek.
Hozzávalók:
Tésztához:
*50 dkg liszt
*0,5 kk só
*2,5 dl tej
*2,5 dkg élesztő
*3 ek cukor
*1 tasak vaníliás cukor
*5 dkg margarin
*1 egész tojás
Tetejére:
*1 kisebb tojás
*2 ek cukor
*1 tk őrölt fahéj
Az élesztőt a meleg, de nem forró tejbe morzsoljuk és
megszórjuk 1 evőkanál cukorral. Hagyjuk felfutni.
A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, amit
betakarjuk kevéske liszttel, hogy ne érintkezzen közvetlenül az élesztővel.
Hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a maradék cukrot, vaníliás cukrot, a
margarint, a tojást és alaposan kidagasztjuk.
Meleg helyen, letakarva kb. 1 óra alatt a duplájára
kelesztjük.
A megkelt tésztát 8 egyenlő részre osztjuk és egyenként
hüvelykujjnyi vastag rudakká sodorjuk.
A tészták két végét csigaszerűen feltekerjük, majd az alsó
részt átvágjuk és a két szálat egymáson háromszor összecsavarjuk, a végét
összecsípjük.
Sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük.
Letakarva hagyjuk kb. 30 percet kelni, míg a sütő
bemelegszik.
A cukrot a fahéjjal összekeverjük, a tojást kicsit
felverjük.
A megkelt tésztát lekenjük a tojással és megszórjuk a
fahéjas cukorral.
180 fokon alul-felülsütéssel 25 perc alatt megsütjük és
rácson hagyjuk kihűlni.
Már megint elcsábulok fahéjas és kalács! Nagyon szép! Kénytelen leszek sütni !
VálaszTörlésNe hagyd ki :-)
TörlésGyönyörűek! Egy összefonódó szerelmespár...
VálaszTörlésKöszi :-)
Törlés