2014. április 10., csütörtök

Borsos tokány

Rég volt nokedli és egy kevés vegyes húsból készült hozzá egy szaftos kis tokány. Igazán ízletes, de nem épp könnyű étel. Savanyú uborka illik hozzá :-)

Hozzávalók 4 főre:
  • 1 kg sertéshús (nálam most fele tarja és fele karaj)
  • 5 dkg füstölt szalonna
  • 2 ek tyúkzsír
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 1 kk só
  • 1 tk őrölt pirospaprika
  • 1 kk őrölt bors
  • 2 ek házi darált paprika (ennek hiányában 1 kápia paprika apróra vágva)
  • 1 közepes paradicsom héj nélkül
  • 1 tk liszt
A megtisztított húst vékony csíkokra vágjuk, hagyjuk kicsit lecsöpögni. A zöldségeket megtisztítjuk, a vöröshagymát nagyobb kockára, a paradicsomot nagyobb darabokra vágjuk.
A szalonnát bőr nélkül apróra vágjuk és zsírjára pirítjuk. Hozzáadjuk a zsírt, majd a hagymát üvegesre pároljuk rajta.
A lecsöpögtetett husit fehéredésig pirítjuk rajta.
Meghintjük sóval, borssal, őrölt pirospaprikával. Hozzáadjuk a házi darált pirospaprikát (vagy az apróra vágott kápia paprikát), a paradicsomot.
Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje és fedő alatt puhára főzzük.
Ha puha a hús, a fedőt levéve hagyjuk a maradék vizet elfőni.
Egy kevés liszttel megszórjuk és így felforralva egy kicsit sűrűbb lesz a szaftja.
Melegen, nokedli körettel kínáljuk.


 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése