2014. január 21., kedd

Rántott zeller fokhagymás mártogatóssal

Régebben szinte sohasem szerepelt az étlapunkon ez a nagyon megosztó zöldség. Nem is értem, hogy miért. Most egyre gyakrabban. Volt a hűtőben egy jókora darab, gondoltam kipróbálom rántva. Egész vékonyra szeleteltem és izgatottan kóstoltattam a családdal az elkészült zöldséget. Párom meglepődve ízlelgette, "ez nem is olyan zeller ízű". Valóban, a jellegzetes, erős íze csökkent és egész kellemes étel lett belőle. Kisfiam is először óvatosan, majd a fokhagymás mártogatósba nyomkodva eszegette. Ez nagy boldogság számomra, hisz a bébiételes korszak lezárulta óta nem hajlandó egyáltalán semmiféle zöldséget elfogadni. Kiállta a zeller a próbát, azt hiszem szorítunk neki egy kis helyet a veteményes kertben a tavaszi magvetés alkalmával :-)

Hozzávalók:

  • 1 nagyobb zellergumó
  • 1 kk só
  • 10 dkg liszt
  • 2 nagyobb tojás
  • 10 dkg zsemlemorzsa
  • olaj bőven a sütéshez

Mártogatóshoz:

  • 2 dl tejföl
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 csipet só

Először a mártogatóshoz egy tálkában a tejfölbe zúzzuk a megtisztított fokhagymát, meghintjük sóval és jól összekeverjük. Hagyjuk érni, míg elkészül a zeller.

A zellert megtisztítjuk, félbe vágjuk és egy nagy, éles késsel 3 mm vastag szeleteket vágunk. Ezeket meghámozzuk.

Meghintjük sóval és hagyjuk állni, míg a továbbiakat előkészítjük. Érdemes letakarni egy folpackkal, mert hamar megbarnul.

Ahogy a rántott hús esetében, itt is három tálkát használunk. Az elsőbe szórjuk a lisztet, a másodikban a tojásokat egy villával kicsit felverjük, a harmadikba a zsemlemorzsát rakjuk.

A besózott zeller levet ereszt, ezt leöntjük.

Először a lisztben fogatjuk meg, majd a tojásban, legvégül a morzsában.

Forró olajban, közepes lángon mindkét oldalukat barnára sütjük.

Konyhai papírtörlőn hagyjuk a felesleges olajat lecsöpögni.

Melegen, a mártogatóssal kínáljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése