2013. október 25., péntek

Sós tobozkalács

Egy receptverseny alkalmából találtam ki ezt a formát. Most, hogy itt az ősz, mi is szívesen gyűjtünk tobozokat a gyerekekkel a séták során. Akár kirándulásra is készíthető belőle szendvics. Aki kicsit soknak érzi rajta a mákot, nyugodtan csökkentheti a mennyiséget.


Hozzávalók 12 tobozkalácshoz:
Tésztához:
  • 1 kg liszt
  • 5 dl tej
  • 5 dkg élesztő
  • 1 púpos tk cukor
  • 3 kk só
  • 1 dl olaj
  • 2 ek tejföl
  • 2 tojás
  • 1 nagyobb méretű krumpli (kb. 20 dkg)
Tetejére:
  • víz
  • 1ek darálatlan mák kalácsonként (összesen 12 ek)

A krumplit alaposan megtisztítjuk, meghámozzuk, apróra vágjuk és sós vízben puhára főzzük.
Egy krumpli törővel pépesre törjük.
Az élesztőt felfuttatjuk egy kis langyos tejben a cukorral
A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a megtört krumplit, a felfutott élesztőt, a sót, az olajat, a tojásokat, a maradék tejet és a tejfölt.
Alaposan kidagasztjuk, ha találunk még benne apró krumpli darabokat, az ujjainkkal szétnyomjuk.
Meleg helyen, konyharuhával letakarva kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk, 12 egyenlő részre vágjuk.
Csinos kis rudakat formálunk és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. ( A formázást érdemes úgy végezni, hogy a tenyerünkbe vett tésztadarabot elkezdjük a széleinél alulra forgatni és a rúd belsejébe nyomni.)
A kalácsokat lespricceljük kevés vízzel és bőven megszórjuk mákkal. 
Egy hosszabb élű, lisztbe mártott ollóval a kalácsok mindkét oldalát 45 fokos szögben bevagdaljuk a kalács szélének 1/3-áig.
Csak addig hagyjuk még kelni, míg a sütő bemelegszik.
Előmelegített sütőben 20 perc alatt 180 fokon hőlégkeveréssel megsütjük.
A sütőből kivéve rácson hagyjuk kihűlni.
Légmentesen elzárt helyen sokáig puha marad.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése