2013. szeptember 29., vasárnap

Túrós csillagpogácsa

Kis családom nagy pogácsa rajongó. Mindig próbálok valami újat, valami másat kitalálni. Ez a csillag pogácsa nem a megszokott forma, a jól bevált túrós újragondolt változata. Igazi ünnepi sós.

Hozzávalók:
Tésztához:
·        60 dkg liszt
·        2,5 dkg élesztő
·        1 tk cukor
·        3 dl tej
·        3 csapott tk só
·        1 tojás sárgája
·        1 púpos ek tejföl
·        10 dkg margarin
Hajtogatáshoz:
·        10 dkg margarin
·        25 dkg túró
Kenéshez:
·        1 tojás
Szóráshoz:
·        2 ek mák

A langyos tejben a cukorral felfuttatjuk az élesztőt.
A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a sót, a tejfölt, a szobahőmérsékletű margarint, a tojás sárgáját.
Alaposan kidagasztjuk. Egy konyharuhával letakarva, meleg helyen kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
A túrót alaposan áttörjük (segíthet ebben egy hagyományos krumpli törőt) és a margarinnal habosra kavarjuk.
A megkelt tésztát lisztezett felületen kb 1 cm vastagra, téglalap alakúra elnyújtjuk.
Egy kanál domború oldalával szépen, egyenletesen elsimítjuk rajta a túrókrémet.
A tésztát képzeletben 3 vízszintes sávra osztjuk.
A felső sávot a közepére, lefelé hajtjuk, az alsó sávot alulról felfelé haladva ráhajtjuk.
Az így kapott sáv mindkét végét, balról és jobbról is középre hajtjuk.
Konyharuhával letakarva 20 percet pihentetjük.
Újra lisztezett felületen ismét elnyújtjuk, majd megint a fenti módon hajtogatjuk.
Ismét 20 perc pihentetés következik..
Elnyújtjuk kb. 2 cm vastagra, egy lisztbe mártott, kisméretű csillagformával kiszaggatjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsibe pakoljuk egymástól kicsit távolabb.
Lekenjük a felvert tojással, ügyelve, hogy a pogácsa oldalára ne csorogjon le.
Megszórjuk mákkal.
Kb. 20 percet még a tepsiben kelesztjük.
Előmelegített sütőben 15 perc alatt 180 fokon hőlégkeveréssel megsütjük.
3 nagyobb méretű tepsit töltött meg a pogácsa.

2 megjegyzés: