2013. szeptember 23., hétfő

Mogyorós aranygaluska

Még tavaly készült ez a kelt tésztás finomság egy hétvégi vendégvárás alkalmával. Dió híján a kertben termett mogyoró lett az alapanyag. A tetejére vaníliás puding került. Pillanatok alatt elfogyott :-) 

Hozzávalók:

Tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 2,5 dl tej
  • 6 el cukor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 1 csipet só
  • 10 dkg margarin
  • 1 ek zsír
  • 1 tojás sárgája
Forgatáshoz:

  •  1 dl olaj
  • 15 dkg darált török mogyoró
  •  1 tasak vaníliás cukor
  • 15 dkg cukor

Tepsi kenéséhez:

  • 4 dkg margarin
  • 1 ek liszt

Az élesztőt a meleg tejben 1 evőkanál cukorral felfuttatjuk.

A lisztet egy tálba szitáljuk, beleöntjük a felfutott élesztőt, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a sót, a felolvasztott margarint, a zsírt, a tojás sárgáját.

Alaposan kidagasztjuk.

Akkor jó, ha már nem csak az edény faláról válik le a tészta, hanem a kezünkről is.

Egy óra alatt meleg helyen, konyharuhával letakarva, a duplájára kelesztjük.

Egy tálkába öntünk 1 dl olajat.

Egy másik tálkában a darált mogyoróhoz keverjük a cukrot és vaníliás cukrot.

Egy közepes méretű tepsit kikenünk margarinnal és megszórjuk liszttel.

Ha megkelt a tészta, egy evőkanalat megmártunk az olajban, a tésztából kikanalazunk egy adagot.

Megforgatjuk az olajos kanálban a falatkát, hogy mindenhol érje az olaj.

Meghempergetjük a cukros mogyoróban.

A tepsibe állítgatjuk.

Míg a sütő bemelegszik, kb. 30 percet még kelesztjük.

180 fokon 25 perc alatt hőlégkeverésen megsütjük.



Ha marad kevéske mogyoró, szórjuk a galuska tetejére.

Vaníliapudinggal leöntve tálaljuk. Mogyoró helyett dióval is készíthető.

Akik elkészítették:










2 megjegyzés:

  1. Hmm de szeretjük, azt hiszem hamarosan nekem is csinálni kell, úgy is régen volt már.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jó sütögetést kívánok hozzá! Mi is nagyon szeretjük :-)

      Törlés