2013. július 23., kedd

Mókuspalacsinta

Ma ropogós palacsintát sütöttem a gyerekeknek, de nem hagyományos formában, hanem mókus alakban. A forma Anyukám kamrájában porosodott évekig, amíg eszembe nem jutott és elkértem tőle. Azt ne kérdezzétek, hogy honnan származik, szegény Apukám vette vagy kapta sok éve, de sajnos már nem tudom megkérdezni tőle.
A hagyományos palacsinta receptemet alakítottam át a tej mennyiségének csökkentésével. Porcukorral megszórható a kisült ropogós, de nekünk elég édes volt így is. Nem számoltam meg hány darab készült, de két nagy tálca lett vele tele. Hamar elfogyott :-)

Hozzávalók:
  • 3 tojás
  • 1 csapott kk só
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 3 ek cukor
  • 12 púpos ek liszt
  • 2,5 dl tej
  • 0,5 dl olaj
  • Olaj bőven a sütéshez

Az olajat egy magasabb falu edényben feltesszük melegedni.
A tojásokat egy tálkába ütjük. Beleszórjuk a sót, a cukrot és a vaníliáscukrot.
Habosra keverjük, majd a lisztet beleszórjuk.
A tejet fokozatosan adagolva sűrű, csomómentes masszává kavarjuk.
Legvégül beleöntjük az olajat.

A formát a forró olajba mártjuk, majd a palacsinta tésztába úgy, hogy a massza csak mókus tetejére ne menjen, mert akkor nem fog a tészta leválni.
Ezután a forró olajba tartjuk és kb. 45 másodperc alatt a közepestől picit kisebb lángon világos barnára sütjük.
Villa segítségével, egy mozdulattal lehúzzuk a palacsintát a formáról.
Konyhai papírtörlőn hagyjuk a felesleges olajat lecsöpögni.
Porcukorral meghintve kínálhatjuk.

2 megjegyzés:

  1. Különleges alakú finomság, valóban fontos a formát forró olajba mártani, figyelni ne lepje el, mert nem válik szépen le róla, csak egy oldalát kell így sütni, az olajba már a formával bele lehet nyomni! Van virág mintás alakzatosom még régről, amikor a gyerekek kicsik voltak imádták, porcukorral megszórva, különleges kinézete vonzó! Örülök, hogy nem veszett feledésbe!

    VálaszTörlés