2013. július 16., kedd

Gombkeksz csokiba mártva

A Bagolyfiókák vaníliás tésztából után következett ez a kis különlegesség. Pont alkalmas arra, hogy ha az ember jön-megy, bekap egy-két csokis gombocskát, és már csinálja is tovább a dolgát. Arról nem is beszélve, hogy a gyerekeknek is nagyon tetszik.

Hozzávalók:
  • 2 egész tojás
  • 12,5 dkg margarin
  • 10 dkg cukor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 35 dkg liszt
  • 1 kk sütőpor
  • 1 csipet só
  • 0,5 citrom reszelt héja
Mártáshoz:
  • 15 dkg étcsokoládé
  • 2 ek étolaj
Szükség lesz még:
  • 1 db közepes pogácsa szaggatóra
  • 1 db kisméretű pogácsa szaggatóra
  • 1 vastagabb szívószálra
A szobahőmérsékletű margarint habosra keverjük a tojásokkal, a cukorral és a vaníliás cukorral.
Egy másik edényben a liszthez szórjuk a sót és a sütőport, majd összekavarjuk.
A margarinos masszához szórjuk a sütőporos lisztet.
Reszeljük bele a citrom héját.
Alaposan összedolgozzuk.
Ne ijedjünk meg, elég lágy lesz a tészta.
Tegyük a hűtőbe pihenni 1 órára.
Erősen lisztezett felületen nyújtsuk ki 4 mm vastagra.
(Én 3 részre vettem a tésztát és egyenként nyújtottam ki, hogy könnyebb legyen vele dolgozni.)
Szaggassunk ki közepes méretű korongokat.
Óvatosan tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe kicsit távol egymástól.
A kisebb pogácsa szaggatóval nyomjunk bevágást a korongok közepére, de ne metsszük át teljesen.
A szívószállal készítsünk lyukakat a gomblyuknak.
Előmelegített sütőben 180 fokon 7-8 perc alatt hőlégkeveréssel megsütjük.
Vigyázzunk, mert hamar megpirul és akkor kemény lesz.
Hagyjuk kihűlni.
Olvasszunk fel kb. 15 dkg étcsokoládét két ek olajjal vízgőz felett.
Mártsuk bele a gombok alját.
Tegyük szikkadni sütőpapírra.
Ha a csoki megkötött, könnyen leválik a papírról.
50 db csokis gomb lett ebből az adagból.



A szívószálban benne marad a tészta, de könnyen kinyomhatjuk belőle, ha két ujjal összefogjuk a szálat és a vége felé toljuk a masszát.


1 megjegyzés: