Anyukámtól kaptunk egy saját nevelésű és vágású kacsát.
Csodaszép sárga bőrű és fiatal állat volt. A vékonyabb, kevésbé húsos részeiből
készült ez az egyszerű húsleves, és hogy egy picit különlegesebb legyen,
gombócokat is kínáltam hozzá. Nem akartam közvetlenül a levesbe főzni, ezért
külön fazékban készült, de ez már csak részletkérdés.
Hozzávalók 6-8 főre:
*1 kisebb kacsa apró részei (mellcsont, hát, láb, nyak,
stb.)
*4 szál sárgarépa
*3 szál petrezselyem
*1 kisebb fej karalábé
*6 kisebb krumpli
*1 kisebb fej zeller fele
*1 kis fej vöröshagyma
*1 kisebb fehér húsú paprika
*1 kis csokor friss petrezselyemlevél
*2 púpos kk só
*1 késhegynyi őrölt bors
*1 ek házi ételízesítő (esetleg 1 leveskocka)
Gombócokhoz:
*2 kisebb tojás
*4 dkg olvasztott vaj
*0,5 kk só
*1 nagy csipet őrölt bors
*1 kis csokor friss petrezselyemlevél
*4 csapott ek liszt
*2 csapott ek búzadara
A húst alaposan kiáztatjuk, majd egy nagyobb fazékban
hideg, bő vízben feltesszük főni.
A keletkező habot folyamatosan leszedjük a tetejéről.
A zöldségeket megtisztítjuk, a hagymát egészben, a
kicsumázott paprikát petrezselyem zölddel megtömködve, a répát és a zöldséget
nagyobb darabokra vágva, a zellert és a karalábét pedig felkarikázva adjuk a
leveshez.
Ízesítjük sóval, borssal, ételízesítővel és mérsékelt
lángon addig főzzük, míg a hús megpuhul. A vége felé hozzáadjuk a félbe vágott
krumplikat és azokat is puhára főzzük benne.
Egy közepes fazékban sós vizet forralunk. Egy tálkában az
olvasztott vajat elkeverjük a tojásokkal, ízesítjük sóval, borssal, apróra
vágott petrezselyemlevéllel, majd hozzáadjuk a lisztet és a búzadarát. Jól
összekeverjük és félretesszük kb. 10 percre.
Ha már forr a víz, akkor két kanál segítségével a vízbe
szaggatjuk a galuskákat. (Érdemes először egy galuskával próbát végezni.)
Lefedve, közepes lángon puhára főzzük.
Kiemeljük a vízből és a forró levest a galuskákra merve
kínáljuk.
A Facebookon is megtaláltok.