2013. augusztus 14., szerda

Szilvalekváros ravioli kalácskák

Fogadott nagyinktól kaptunk két kis üveg szabolcsi szilvalekvárt. Isteni finom, pont ebbe a sütikébe való. Nem túl édes, puha, kelt tésztás kalácska. Uzsonnára, tízóraira is kiváló. 18 db kalácska lett belőle.
Ha valaki sok lekvárral szereti, tehet bele 1,5 teáskanállal, azt talán még elbírja, és nem jön ki.
Az összeillesztéskor a virágok lisztezett felülete alulra és felülre kerüljenek, így jobban összetapad a tészta. Ha valaki szeretné felhasználni a lekenésnél megmaradt tojásfehérjét, az nyugodtan használhatja ragasztóként a virágok pereménél, bár enélkül sem estek szét.


Hozzávalók:

Tésztához:

  • 60 dkg liszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 3 dl tej
  • 1 nagyobb tojás sárgája
  • 10 dkg margarin
  • 1 kk só
  • 3 ek cukor
  • 1 tasak vaníliás cukor

Töltelékhez:

  • 1 kis üveg szilvalekvár fele

Lekenéshez:

  • 1 nagyobb tojás sárgája
  • 2 ek tej

Szóráshoz:

  • 1 ek porcukor

Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben 1 ek cukorral.
A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a sót, a margarint, a tojás sárgáját.

Alaposan kidagasztjuk.

Meleg helyen, konyharuhával letakarva kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.

A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk.

Nagyon vékonyra, kb. 3 mm vastagra elnyújtjuk.

Egy isler szaggatóval nagyobb virágokat szaggatunk.

Minden másodikra teszünk egy púpos tk szilvalekvárt.

Minden második virág közepére egy éles késsel vágunk egy 2,5 cm-es keresztet, a kezünkbe véve kicsit széthúzzuk a vágást, majd a lekváros virágra terítjük.

Egy, az isler formázótól kisebb pohár (én pezsgőst használtam) száját lisztbe mártjuk és a két réteget összenyomjuk vele.
 
Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és lekenjük egy tojás sárgájával.

Addig kelesztjük, amíg a sütő felmelegszik.


180 fokon 12 perc alatt hőlégkeveréssel megsütjük.

A sütőből kivéve lekenjük tejjel és konyharuhával letakarva hagyjuk 10 percet pihenni.

Porcukorral meghintve kínáljuk.

18 db kalácska lett belőle.

Tipp: Ha valaki sok lekvárral szereti, tehet bele 1,5 tk-al, azt talán még elbírja, és nem jön ki.

Az összeillesztéskor a virágok lisztezett felülete alulra és felülre kerüljenek, így jobban összetapad a tészta. Ha valaki szeretné felhasználni a lekenésnél megmaradt tojásfehérjét, az nyugodtan használhatja ragasztóként a virágok pereménél, bár enélkül sem estek szét. 

Akik elkészítették:


















8 megjegyzés: