2022. március 31., csütörtök

Mákos-aszalt szilvás labdabukták

A kelt tészták a szívem csücskei. Nagyon szeretem készíteni és fogyasztani is. Most egy igazán egyszerű mákkal töltött finomság került az asztalra. Ehhez a Cookori.com biztosította a formát. Nagyon könnyű vele dolgozni, dekoratív és csodásan sül benne a süti. A sütőlemezt IDE kattintva tudjátok megtekinteni. 

A mák előkészítéséhez a darálót pedig ITT találjátok.

Hozzávalók

Tésztához:

*50 dkg liszt

*0,5 kk só

*2 dl tej

*2,5 dkg friss élesztő

*2 ek cukor

*1 nagyobb tojás

*10 dkg vaj


Töltelékhez:

*Kb.18 db aszalt szilva

*8 dkg mák

*2 ek cukor

*1 ek vaníliás cukor

*1 kezeletlen citrom reszelt héja

*2-3 ek tej (lehet több is)


Továbbá:

*1 ek olvasztott vaj a lekenéshez

*2-3 ek tej az átgőzöléshez

 

A lisztet elvegyítjük a sóval, majd hozzáadjuk a tejben felfuttatott élesztőt, a cukrot, a vajat és a tojást. Rugalmas tésztát dagasztunk belőle. Letakarva a duplájára kelesztjük. 

A mákot ledaráljuk, ízesítjük a cukrokkal, a citrom héjával és annyi tejjel dolgozzuk össze, hogy ne legyen se túl száraz, se túl leveses.

A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen 0,5 cm vastagra nyújtjuk. Közepes pogácsa szaggatóval korongokat szaggatunk. A korongok közepére teszünk egy kávéskanál tölteléket és 1 aszalt szilvát. A korongok szélét összefogva labdákat formázunk. Kevés vajjal kikent sütőlemezre sorakoztatjuk. 

Letakarva hagyjuk kb. 20 percet kelni. 

A tetejét lekenjük olvasztott vajjal. 

180 fokos sütőben 20 perc alatt megsütjük. Azonnal lekenjük tejjel és letakarva hagyjuk 10 percet átgőzölni. 

Porcukorral megszórva kínáljuk.

 

2022. március 26., szombat

Medvehagymás fűszervajban sült pisztráng

A két nagy kedvencünket, a medvehagymát és a pisztrángot hoztam össze egy recept erejéig. Jó kis páros született. A gyerekek is szerették. A recept megjelent a Kifőztük oldalon is. 
A fűszervaj receptjét IDE kattintva találjátok.
Hozzávalók 2 személyre
*2 szivárványos pisztráng
*4 szelet citrom
*2 kisebb ág friss rozmaring
*só
*őrölt bors
*5 dkg medvehagymás fűszervaj
 
A halakat alaposan megtisztítjuk, szárazra töröljük. 
A hasüreget megszórjuk sóval, borssal, belerakjuk a citromszeleteket és a rozmaringot. Kívülről is befűszerezzük, majd bedörzsöljük a fűszervajjal, vagy apró kis vajdarabokat teszünk rá. 
Sütőpapíros tepsibe fektetjük. 190 fokra előmelegített sütőben hőlégkeveréses módban 25 perc alatt készre sütjük. 
Még melegen sült krumplival és friss salátával kínáljuk.
 

2022. március 24., csütörtök

Karamellás madártej

A klasszikus madártejet nagyon szeretjük, de most próbáltam egy másik ízvilágot elkészíteni. Ez lett a karamellás változat. A cukor karamellizálásánál érdemes vigyázni, mert ha megég, akkor nem lesz finom.
Hozzávalók 3 személyre
*6 dl tej
*3 nagyobb tojás
*3 púpozott ek cukor
*1 ek vaníliás cukor
*1 nagy csipet só
 
A cukrot egy nagyobb, laposabb tálban karamellizáljuk, hozzáadjuk a tejet és hagyjuk, hogy a cukor felolvadjon. A tojásokat szétválasztjuk, a sárgájákat a vaníliás cukorral simára keverjük. A meleg tejből a tojásos masszába merünk, közben folyamatosan kevergetjük, hőkiegyenlítést végzünk. Végül a meleg karamellás tejbe csorgatjuk. Mérsékelt lángon néha megkeverjük. Közben a tojások fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük. Egy kanál segítségével a forró tejbe szaggatjuk. A lével a galuskákat locsolgatva pár percig főzzük. Jól behűtve kínáljuk.
 
 

2022. március 23., szerda

Medvehagymás-édesburgonyás quinoa penne fetamorzsával

Ez egy könnyű, gyorsan elkészíthető, egészséges és a medvehagymától szezonális étel. Húsmentes, mert néha igazán jól esnek ezek a fajta fogások. A recept megjelent a Kifőztük oldalon is. 
A felhasznált tésztát a Wise Pasta biztosította.
Hozzávalók személyenként
*15 dkg édesburgonya
*5 dkg medvehagyma
*pár ek olívaolaj
*3 dkg fetasajt
*só
*őrölt bors
 
A tésztát bő vízben kifőzzük, leszűrjük és hagyjuk lecsepegni. 
A meghámozott édesburgonyát kisebb kockára vágjuk. Felforrósított olajon megsütjük, közben megszórjuk sóval és borssal. 
A medvehagymát kevés olajjal és egy csipet sóval késes aprítóban összedolgozzuk, beleforgatjuk a pennét. A tésztát melegen, az édesburgonyával és a tetejére morzsolt fetával kínáljuk.
 

2022. március 22., kedd

Újhagymás tepertőkrém

Ha már unalmassá válik a hagyományos szendvics, érdemes kipróbálni ezt a kenyérre való kenegetőt. Bár nem egy kalóriaszegény változat, de nagyon finom és kicsit feldobja a megszokott ízeket. 
A recept megjelent a Kifőztük oldalon is. 
Az elkészítéshez a Russell Hobbs biztosította a Mini Aprítót.
Hozzávalók 2 személyre
*20 dkg tepertő (bőr nélkül)
*1 ek puha vaj
*1 ek cm majonéz
*1 tk cm mustár
*1 ek tejföl
*1 nagy csipet só
*1 nagy csipet őrölt bors
*1 nagy csipet őrölt köménymag
*1-2 szál újhagyma
 
A tepertőt a késes aprítóban összedolgozzuk, a fűszerekkel ízesítjük, majd a vajjal, tejföllel, mustárral, és majonézzel krémesítjük. A végén beleforgatjuk a vékonyra szeletelt újhagymát. Friss teljes kiőrlésű kenyérrel kínáljuk.
 

2022. március 21., hétfő

Medvehagymás túrós tészta

Végre itt a medvehagyma szezon. Készítettem is gyorsan egy könnyű húsmentes tésztás fogást. Gyorsan megvan és nagyon finom. Akiknek nagyon hiányzik a hús, egy kevés sült szalonnával is megszórhatják a tetejét. A recept megjelent a Kifőztük oldalon is.
Hozzávalók 4 személyre
*50 dkg durum masnitészta
*1 kis csokor friss medvehagyma (10 dkg)
*3 ek olívaolaj
*1 nagy csipet só
*1 csipet őrölt bors
*1 ek szezámmag
*25 dkg tehéntúró
Tálaláshoz:
*tejföl
 
A tésztát bő, sós vízben roppanósra főzzük, leszűrjük és hagyjuk lecsepegni. A megmosott és szárazra törölt medvehagymát késes aprítóban a sóval, borssal, olajjal összedolgozzuk. Beleforgatjuk a tésztát, megszórjuk szezámmaggal, túróval és tejföllel kínáljuk.
 

2022. március 20., vasárnap

Fetás-rozmaringos édesburgonya-kocka

A család mostanában gyakran kér édesburgonyát ebédre. Próbálom többféle módon elkészíteni, hogy ne váljon unalmassá. Ez az egyik legegyszerűbb változat. A formára vágás és fűszerezés után a munka többi részét a sütő végzi. Az édeskés burgonyát a sós feta sajt tökéletesen kiegészíti. Sültekhez, grillezett húsokhoz vagy a vasárnapi rántott csirkéhez is kínálhatjuk. 
A recept megjelent a Kifőztük oldalon is.
Hozzávalók 2 személyre
*2 közepes édesburgonya (30 dkg)
*5 dkg fetasajt
*1 friss ág rozmaring
*1 csipet őrölt bors
*1 csipet só
*1-2 ek olaj
 
Az édesburgonyát meghámozzuk, a zöldséget egyforma méretű kockára vágjuk. Egy olyan hőálló tálba rakjuk, ahol a darabok nem fedik egymást. Meglocsoljuk kevés olajjal, megszórjuk sóval, borssal és az egész apróra vágott rozmaringgal. 
Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 18 perc alatt puhára sütjük. 
A végén rámorzsoljuk a sajtot és azonnal kínáljuk.
 

2022. március 17., csütörtök

Tavaszi tonhalsaláta

Már annyira várjuk a tavaszt, de a jó idő még picit várat magára. Addig is készült egy könnyű halas finomság. 
A recept megjelent a Kifőztük oldalon is.
Hozzávalók személyenként
*5 dkg olajos tonhalkonzerv
*1 nagy marék friss saláta
*1 kis darab sárgarépa
*3 dkg cukormentes kukorica konzerv
*1 szál újhagyma
*2 darab hónapos retek
továbbá
*1 kk citromlé
*1 kk olívaolaj
*1 csipet só
 
A tonhalat és a kukorica konzervet lecsepegtetjük, az újhagymát vékony karikára, a retket félkarikára vágjuk, a répát felcsíkozzuk. 
A zöldségeket ás a tonhalat egy tányérra halmozzuk, megszórjuk egy csipet sóval és meglocsoljuk kevés olívaolajjal és citromlével. Azonnal kínáljuk.
 

2022. március 16., szerda

Diós-rukkolás túrókrém

Könnyű húsmentes reggelivel indul a rövid hét. Kissé pikáns, de az ízek jól kiegészítik egymást. 
A recept megjelent a Kifőztük oldalon is.
Hozzávalók 2 személyre
*25 dkg tehéntúró
*6-7 szál friss rukkola
*2 csapott evőkanál tejföl
*1 csipet só
*1 csipet őrölt fehérbors
*3-4 darab dió egészben
Tálaláshoz:
*teljes kiőrlésű kifli
*retek
A túrót alaposan áttörjük, beleszórjuk az egész apróra vágott rukkolát, a tejföllel krémesítjük és a fűszerekkel ízesítjük. A diót száraz serpenyőben kicsit megpirítjuk, sajtreszelőn lereszeljük. A túrókrémet friss kiflire kenjük, megszórjuk a pirított dióval, és szeletelt retekkel kínáljuk.
 

2022. március 6., vasárnap

Medvehagymás teakeksz

Megjelent a zöldségeseknél a medvehagyma. Minden évben készítek belőle valamilyen finomságot. Most épp egy kis sajtos ropogtatnivalót. Ha még épp nem elérhetőek a friss levelek, akkor az olajban eltett vagy a fagyasztott változat is felhasználható hozzá. Egyszerű, gyorsan, viszonylag kevés alapanyagból elkészíthető. Ha a lisztet 7 dkg teljeskiőrlésű és 3 dkg sima búzalisztre cseréljük, akkor szénhidrátdiétában is fogyasztható a keksz. 
A recept megjelent a Kifőztük oldalon is. 
A csodás kis tavaszi ihletésű kiszúrót a Cookori biztosította.
Hozzávalók kb. 36 db-hoz
*10 dkg vaj
*6-7 medvehagyma levél
*10 dkg liszt
*1 csapott kk só
*1 közepes tojás sárgája
*10 dkg sajt
 
A puha vajat a megmosott és szárazra törölt medvehagymával késes aprítóban összedolgozzuk. Hozzáadjuk a lisztet, a sót, a tojás sárgáját és a reszelt sajtot. Gyors mozdulatokkal összedolgozzuk. A tésztát becsomagolva 30 percet a hűtőben pihentetjük. Lisztezett felületen 3-4 mm vékonyra elnyújtjuk. Lisztbe mártott hullámos szélű karikával kiszaggatjuk. Sütőpapíros tepsibe sorakoztatjuk. A közepüket lisztezett formával kiszúrjuk. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 11-12 perc alatt megsütjük. A tepsiben hagyjuk teljesen kihűlni.
 

2022. március 5., szombat

Teljes kiőrlésű tepertős tallér

Ismét egy újabb tallér elkészítésével kísérleteztem. Ez a bevált tepertős változat reform, szénhidrátdiétába beilleszthető fajtája. Egyszerű, sokáig eláll. Nagyon szeretem a gáztűzhelyen forgatós tallérsütőmet, netes webshopokban és nagyobb vásárokban még kapható. A villanyos változatról is sokat hallottam már, de azzal kapcsoltban még nincs tapasztalatom. 
A recept megjelent a Kifőztük oldalon is.
Hozzávalók 28 db-hoz
*17 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
*8 dkg búzaliszt
*1 csapott kk sütőpor
*1 kk só
*1 késhegynyi őrölt bors
*1 késhegynyi őrölt köménymag
*1 tojás
*5 dkg vaj
*2 púpozott ek tejföl (10 dkg)
*10 dkg natúr tepertőkrém
 
A puha tepertőkrémet elkeverjük a tojással, vajjal és tejföllel. Hozzáadjuk a sóval, sütőporral, fűszerekkel elvegyített kétféle lisztet. Gyors mozdulatokkal összedolgozzuk a tésztát. 20g-os golyókat sodrunk belőle. Felforrósított tallérsütőben ropogósra sütjük.
 

2022. március 4., péntek

Sütőtökös-sajtos tyúkhúr saláta

Most ki fogtok nevetni, de olyan csodás dús és zsenge kezeletlen tyúkhúr volt a kertben, hogy nem hagyott a kíváncsiság, meg kellett kóstolnom. Tudniillik ez a gyomnövény egyben gyógynövény is. Csökkenti a koleszterinszintet, jótékony hatással van a vese- és epeműködésre. Ízre semmi különbség nem tapasztalható a többi friss salátával összehasonlítva. Tudom, ez nem olyan, amit a panellakók a piacon be tudnak szerezni, de kertekben gyakori. Aki teheti kipróbálhatja. A recept megjelent a Kifőztük oldalon is.
Hozzávalók személyenként
*1 nagy marék friss tyúkhúr
*10 dkg sütőtök
*1 ek olaj
*1 csipet só
*1 csipet őrölt bors
*3 dkg sajt
 
A sajtot és a sütőtököt apróra kockázzuk. Utóbbit egy kevés olajon megpirítjuk és megszórjuk sóval, borssal. A tyúkhúrt alaposan megmossuk, szűrőkanálban lecsepegtetjük, majd meglocsoljuk a sütésnél visszamaradt olajjal. A tököt a tyúkhúrral, a sajttal összeforgatva sültekhez, grillezett húsokhoz kínáljuk.
 

2022. március 1., kedd

Zelleres csirkepaprikás

A halványító zeller debütálása a konyhánkban. Eddig sohasem kóstoltam és nem is készítettem belőle semmit. Most igazán feldobta a könnyű csirkepaprikást a roppanósra hagyott zeller. Egyszerű főtt tésztával kínáltam. 
A felhasznált fűszereket a Fűszerész biztosította. 
A recept megjelent a Kifőztük oldalon is.
Hozzávalók 3 személyre
*50 dkg csirkemellfilé
*1 kisebb vöröshagyma (8 dkg)
*1 kisebb paradicsom (5 dkg, lehet fagyasztott is)
*3 szál halványító zeller
*3-4 ek olaj
*1 késhegynyi őrölt fehér bors
*1 késhegynyi őrölt köménymag
Tálaláshoz:
*durum fusili tészta
 
A húst kisebb kockára vágjuk, a felforrósított olajon megfonnyasztjuk az apróra kockázott vöröshagymát, majd a csirkét fehéredésig pirítjuk rajta. Felengedjük annyi vízzel, ami épp ellepi, hozzáadjuk a paradicsomot és ízesítjük a fűszerekkel. Lefedve puhára főzzük. A vége előtt kb. 4 perccel a felszeletelt zellert is hozzáadjuk. Melegen, durum főtt tésztával kínáljuk.