2020. február 25., kedd

Diós-parmezános portobello szelet


Néha jól jön egy kis húsmentes fogás. Erre a gomba az egyik legalkalmasabb alapanyag. Nagyon sokféleképpen elkészíthető, és roppant egészséges. Az óriás portobello könnyen szeletelhető, a ChefGombánál beszerezhető. 
A recept megjelent a Kifőztük magazin februári számában is.
Hozzávalók 4 személyre
*4 ChefGomba portobello gomba
*0,5 kk só
*8 dkg liszt
*0,5 kk őrölt fekete bors
*3 tojás
*10 dkg zsemlemorzsa
*5 dkg darált dió
*olívaolaj a sütéshez
*1-2 ek reszelt parmezán
*friss saláta

A gombát 5 mm vékonyra szeleteljük, és megszórjuk sóval. 
Először megforgatjuk borssal elkevert lisztben, majd a felvert tojásban, végül a dióval elvegyített morzsában. 
Olajjal lekent lemezre rakjuk. Lefújjuk kevés olíva olajjal. 
180 fokos sütőben hőlégkeveréses módban 25 perc alatt megsütjük. Parmezánnal megszórva, friss salátával kínáljuk.

2020. február 16., vasárnap

Lencsés sertéspaprikás


A legtöbben szilveszterkor tálalnak lencsét, pedig a legegyszerűbb fogásokat is feldobhatjuk vele, mint én most a sertéspaprikást. Nincs benne semmi ördöngösség ;-)
A recept megjelent a Kifőztük magazin februári számában is.
Hozzávalók 4 személyre
*60 dkg sertéscomb
*1 nagy vöröshagyma
*3-4 ek olaj
*1 kk só
*0,5 kk őrölt bors
*1 tk fűszerpaprika
*2 tk darált paprika
*1 nagyobb paradicsom (fagyasztott is lehet)
*25 dkg lencsekonzerv

A húst egész apróra kockázzuk. 
Az apróra vágott vöröshagymát a felforrósított olajon megfonnyasztjuk, a combot fehéredésig pirítjuk rajta. Ízesítjük a fűszerekkel, hozzáadjuk a feldarabolt paradicsomot, a darált paprikát. Felengedjük annyi vízzel, ami ellepi, és lefedve puhára főzzük. Ha szükséges, a vizet pótoljuk. 
A végén beleforgatjuk az átmosott, lecsepegett lencsét és összeforraljuk. 
Melegen, rizs körettel kínáljuk.

2020. február 15., szombat

Sütőtökös fánk

Már többször említettem, hogy igyekszem mindenbe csempészni egy kevés sütőtököt. Természetesen ezért a fánkba is került belőle. Igazán puha, és szép sárga lett tőle. Pillanatok alatt elfogyott. 
A recept megjelent a Kifőztük magazin februári számában is.
Hozzávalók kb. 15 db-hoz
*25 dkg liszt
*2 nagy csipet só
*0,5 dl tej
*1,5 dkg friss élesztő
*1 tk cukor
*8 dkg sült, áttört sütőtök
*1 tojás sárgája
*2 púpozott ek vaj
Sütéshez:
*olaj
Tálaláshoz:
*porcukor
*lekvár

Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben a cukorral, hozzáadjuk a sóval elvegyített liszthez. A tojás sárgájával, a sütőtökkel és a vajjal alaposan kidagasztjuk. 
Meleg helyen a duplájára kelesztjük. 
Lisztezett felületen 1,5-2 cm vékonyra nyújtjuk. Közepes pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk, közepébe a hüvelykujjunkkal mélyedést nyomunk. Letakarva további 25 percet pihentetjük. 
Felforrósított ujjnyi olajban fejjel lefelé fordítva, lefedve kb. 1 percig sütjük, majd megfordítva, fedő nélkül a másik oldalát is barnára sütjük. 
Hagyjuk a felesleges olajat lecsepegni. 
Porcukorral megszórva, lekvárral kínáljuk.



2020. február 14., péntek

Vegán sárgaborsó-krémleves

A sárgaborsó elég megosztó étel. Van, aki nagyon szereti, van, aki egyáltalán nem. Nos, én az előbbi táborba tartozom. Többnyire főzelék formában készítem, de most egy jó kis melengető kanalazni valóként került az asztalra. 
A recept megjelent a Kifőztük magazin februári számában is. 
A felhasznált botmixert a Russell Hobbs biztosította. 
A levesbetétként kínált fűszeres csicseriborsó az Aldiban kapható.
Hozzávalók 4 személyre
*25 dkg sárgaborsó
*1,2 l zöldségleves alaplé
*1 nagy csipet só
*1 csipet őrölt fekete bors
*2 nagy gerezd fokhagyma
*pörkölt fűszeres csicseriborsó a tálaláshoz

A sárgaborsót előző este bő vízbe áztatjuk. 
Másnap leszűrjük, az alaplével felöntjük, a fokhagymával, sóval, borssal ízesítjük, és lefedve puhára főzzük. 
A botmixerrel pépesítjük. 
Pörkölt, fűszeres csicseriborsóval kínáljuk.