Printfriendly

2016. december 31., szombat

Virslis leveles rétes



A kígyórétes mintájára készült ez a virslis finomság. Alig pár hozzávaló, és egy ízletes fogással lephetjük meg a családot. Tetszés szerint használhatunk bele mustárt, ketchupot. Az uborka igazán különlegessé teszi ezt a leveles ételt. Akár szilveszterre, akár hétköznapokon vacsorára is remek választás.
Hozzávalók 4 főre:
*1 csomag leveles tészta (50 dkg)
*6 szál virsli
*20 dkg trappista sajt
*2 közepes savanyú uborka
*1-2 ek mustár
*1-2 ek ketchup
*1 tojás sárgája lekenni
*1-1 tk lenmag és szezámmag a szóráshoz

A leveles tésztát szobahőmérsékleten hagyjuk kiolvadni.
Enyhén lisztezett felületen kb. 2-3 mm vékonyra és téglalap alakúra elnyújtjuk.
Hosszában a közepére rakunk a vékonyra szeletelt sajtból, erre jön a 3-3 szál virsli.

Befedjük a felkarikázott csemege uborkával.
Csorgatunk rá ízlés szerint mustárt és ketchupot.

Erre jönnek végezetül a maradék sajtlapok.
A tészta két szélét a kígyórétesnél használt módon srégen csíkokra vágjuk.

Majd egy szálat jobbról balra, majd egy szálat balról jobbra téve befedjük a tölteléket.
A végén a tésztát a rétes alá hajtjuk.

Előmelegítjük a sütőt és átemeljük egy sütőpapíros tepsire.
A tésztát egy tojás sárgájával lekenjük és megszórjuk a magokkal.
200 fokon hőlégkeveréssel kb. 22 percet sütjük. (A sütési idő természetesen ettől eltérhet, hisz nem egyformák a sütők.)
Majd hagyjuk hűlni és egy éles késsel felszeleteljük.

A receptet a Küldd el a RECEPTED! magazinban találtam.

A Facebookon is megtaláltok.

Már Instagramon is fent vagyok.


2016. december 29., csütörtök

Réteges, sonkás csillagpogi



Gyakran sütök pogácsát, mert nagyon kedveli a család. Most egy kicsit különlegesebb alakban, csillag formában készült, mégpedig egy kis sonkával megbolondítva. Szép réteges pogácsa a végeredmény, ami még másnap is kellemesen puha.
Hozzávalók 2 tepsi pogácsához:
Tésztához:
*60 dkg liszt
*3 csapott tk só
*3 dl tej
*2,5 dkg friss élesztő
*1 kk cukor
*1 tojás sárgája
*10 dkg margarin
*1 púpos ek tejföl

Hajtogatáshoz:
*1 ek margarin
*10 dkg vékonyra szeletelt sonka

Tetejére:
*1 kisebb felvert tojás
*1 tk szezámmag

Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben a cukorral, majd a sóval elkevert liszthez adjuk. A többi alapanyagot is hozzáadva rugalmas tésztát dagasztunk, amit egy órát kelesztünk.
Lisztezett felületen ujjnyi vastagra és téglalap alakúra nyújtjuk.
Egy kanál domború oldalával lekenjük margarinnal, majd rászórjuk az egész apróra vágott sonkát. Tenyérrel kicsit belenyomkodjuk. A pogácsáknál szokásos módon hajtogatjuk. A felső harmadot középre hajtjuk, rá az alsó harmadot, majd a bal oldalt középre, rá a jobboldali tésztát.
Letakarva 20 percet kelesztjük. Ujjnyi vastagra elnyújtjuk és egy lisztbe mártott csillagformával kiszúrjuk.
Sütőpapíros tepsibe sorakoztatjuk, ahol 20 percet pihentetjük, majd lekenjük tojással, megszórjuk szezámmaggal.
180 fokon hőlégkeveréssel 18 percet sütjük.

A Facebookon is megtaláltok.

Már Instagramon is fent vagyok.

AranyTepsi rovat a Küldd el a RECEPTED! VASÁRNAPI MENÜ számában



Megjelent a Küldd el a RECEPTED! magazin újabb különszáma, ahol az AranyTepsi rovatban három olyan finomságot találtok, ami a blogon még nem szerepel. 
Az aktuális VASÁRNAPI MENÜ különszámban elsőként egy egyszerű leves szerepel, amit egy kis sonkatöltelékes ravioli tesz különlegessé. Másodikként egy szaftos, zöldséges, húsos fogás kapott helyet. 
Végül, de nem utolsó sorban pedig egy igazán közkedvelt sütemény került bemutatásra, a Grízes, mézes szelet.

Gombaleves raviolival:

Zöldséges tarja tepsiben sütve:

Grízes, mézes szelet:


Aki úgy érzik, hogy szívesen kipróbálná valamelyik finomságot, az a recepteket megtalálja a lapban, ami megvásárolható a hírlapárusoknál, a nagyobb üzletekben és a postán.





2016. december 23., péntek

Ünnepi főételek gyűjteménye

Sokan az ünnepre jól bevált, megszokott menüt állítanak össze, de vannak, akik szívesen kipróbálnak valami újat, valami másat. Az ő kedvükért összegyűjtöttem pár finomságot még az utolsó pillanatban, amik szerintem méltó helyet foglalnának el az ünnepi asztalon. 
Mindenki kedvére válogathat a különböző dagadók, töltött vagy épp rakott húsok között. Beállt a sorba a töltött káposzta is, mint hagyományos karácsonyi étel, nálunk minden évben szerepel az étlapon.

A képek feletti címekre kattintva elérhetőek a receptek.

Márványcsirke:
Narancsos kacsacomb: 
Legyező karaj: 
Sörben sült füstölt csülök:
Tojásos-kolbászos fasírttekercs:
Csirkés baconkosárkák:
Hamis májas töltött dagadó:
Bőrös sertéscomb egyben sütve:
Leveles tésztában sült szűzpecsenye:
Sárgarépás fasírtgolyók baconben sütve:

Tavaszi töltött dagadó:

Szabolcsi töltött káposzta:

Töltött dagadó:

Csirkemell Dubarry módra:

Snack kolbásszal töltött karaj egyben sütve:

Kijevi csirkegolyó:

Tojással töltött fasírtrúd:

Sajtos-sonkás réteges pulyka:

Fésűs karaj:

Baconbe tekert csirkemáj falatok:

Fasírtos-tojásos göngyölt karaj:

Sonkás-újhagymás csirkeszelet:

Pácolt magyaros sült csirkecomb:

Vendégváró karajos tál:

Kolbászhússal töltött dagadó:

Zöldséges-tojásos fasírttekercs:

Gyulaival töltött karaj egyben sütve:

 Csirkés sonkakosárkák:

 Sajtos-mexikói fasírttekercs:

Gombás töltött csirkecomb:

Aszalt szilvás csirkemell baconbe tekerve:

Tojásos-tarjás fasírttekercs:

Brokkolis csirkekocka:

Sajtos fasírtgolyók baconbe tekerve:

A Facebookon is megtaláltok.