Printfriendly

2016. február 29., hétfő

Pincepörkölt bográcsban



Elhatároztuk, ha nem esik az eső, vasárnap bográcsban készül az ebéd. Vendégeket hívtunk, így egy közös kis főzés mindig jó alkalom beszélgetni, nevetni és a gyerekek is élvezik a homokozást, bicajozást a friss levegőn. Február ellenére egész jó volt az idő, sütött a nap és túl hideg sem volt. Az idei év első bográcsozásához pincepörköltet választottunk. Közös előkészületek utána a férfiak vették kezükbe az irányítást és a fakanalat. Nagyon finom kis egytálétel lett a végeredmény. 
Saját készítésű hordós bedobálós savanyúságot kínáltunk hozzá és sütöttem egy joghurtos tönköly kenyérkét is, aminek a receptjét hamarosan megosztom veletek.
Hozzávalók 10 főre:
*2 kg sertéslapocka
*5 nagy fej vöröshagyma
*4 púpos ek zsír
*2 kg krumpli
*1 ek só
*1 kk őrölt bors
*2 tk fűszerpaprika
*1 tk csemege paprikakrém

A húst és a zöldségeket alaposan megtisztítjuk, majd előbbit és a vöröshagymát apró kockára vágjuk, a krumplit közepesre kockázzuk.
A bográcsban a zsíron a hagymát üvegesre pároljuk, majd a lángról lehúzva megszórjuk fűszerpaprikával és beleforgatjuk a húst.
A hús elég sok levet eresztett, így csak kevés vízzel kellett felengedni.
Majd ízesítjük a fűszerekkel és addig főzzük, míg a hús majdnem megpuhul.
Ekkor hozzáadjuk a krumplit és együtt készre főzzük. Ha szükséges, még ízlés szerint ízesítjük.
Melegen, friss kenyérrel és savanyúsággal kínáljuk.

A Facebookon is megtaláltok.

2016. február 28., vasárnap

Fahéjas mézes szelet



Bevallom, kicsit féltem eddig az ilyen lapos, tepsi hátán sütős desszertektől. De annyira megtetszett ez a süti, hogy rávettem magamat és elkészítettem. Hát, az eredeti recept 30 dkg lisztet írt, amivel egy olyan ragacsos masszát kaptam, hogy kezelhetetlen volt. Vettem egy nagy levegőt és némi bátorságot, majd elkezdtem adagolni hozzá a lisztet. 50 dkg-nál mondtam azt, hogy már egész jól lehetett nyújtani. Gondoltam, még lehet belőle valami. Kisült, összeállítottam a krémet és betöltöttem. 
Másnap izgatottan vágtam bele és láss csodát, tökéletesen puha és csodásan szeletelhető. Ízre nagyon finom, a fahéj kellemesen érezhető, az is, hogy mézes. A krém pedig pontosan elegendő, nem túl sok és nem is kevés. Azt tudom mondani, hogy bátran ajánlom a konyhában kevésbé gyakorlott háziasszonyoknak is. Nem olyan nehéz, mint első ránézésre tűnik. Ma vendégeink jönnek, így ez lesz a desszert. Bízom benne, hogy nekik is legalább annyira fog ízleni, mint nekünk.

Hozzávalók:
Tésztához:
*50 dkg liszt
*1 púpos kk szódabikarbóna
*1 csipet só
*20 dkg porcukor
*1,5 ek őrölt fahéj (1 dkg)
*4 dkg margarin
*4 ek méz
*2 közepes tojás

Töltelékhez:
*4 púpos ek liszt
*5 dl tej
*20 dkg margarin
*15 dkg porcukor

A tésztához a lisztet egy tálba mérjük és elkeverjük a sóval, szódabikarbónával, porcukorral és a fahéjjal. Beleütjük a tojásokat és belecsorgatjuk a megolvasztott, de nem forró margarint és mézet.
Összedolgozzuk. Ha morzsálódik, egy kevés tejjel lazítunk rajta.
Három egyenlő részre osztjuk.
Lisztezett felületen téglalap alakúra, kb. 30*20cm nagyságúra elnyújtjuk. Így kb. 3 mm vastag tésztát kapunk.
A sodrófa segítségével sütőpapírra fektetjük.
A másik két tésztával is ugyanígy járunk el.

Egy tepsi hátlapjára rakjuk sütőpapírostól és előmelegített sütőben 180 fokon hőlégkeveréssel 8 perc alatt megsütjük.
Majd a forró tepsiről a sütőpapír segítségével lehúzzuk és hagyjuk teljesen kihűlni.
Addig a krémet is elkészítjük. A lisztet csomómentesre keverjük a tejjel és mérsékelt lángon sűrűre főzzük.
Amíg kihűl, a margarint habosra keverjük a porcukorral.
Majd a két részt összekeverjük.

Egy lapot lefektetünk, rákenjük a krém felét, befedjük a második lappal, aminek a tetejére simítjuk a maradék krémet. Végül a sort a harmadik lappal zárjuk.
Legalább egy éjszakára hideg helyre tesszük (nekem nem volt hely a hűtőben, de hideg helyen így is tökéletesen megpuhult reggelre).
Porcukorral meghintjük és egy éles késsel szépen szeletelve kínáljuk.

A Facebookon is megtaláltok.

2016. február 27., szombat

Diós kelt kalács



Fogadott nagyink isteni diós kalácsot tud sütni, de sohasem mér egyetlen alapanyagot sem hozzá. Így nehéz ugyanolyan kalácsot készíteni. Megpróbáltam. Saját alapreceptet felhasználva, de nem ugyanazt az íz világot kaptam. Ám a kalács nagyon finom lett, puha, omlós, jó diós. A kedvencem egy pohár hideg tejjel.
Hozzávalók 2 rúdhoz:
Tésztához:
*50 dkg liszt
*0,5 kk só
*2 dl tej
*2,5 dkg friss élesztő
*2 ek cukor
*1 tasak vaníliás cukor
*1 egész tojás
*10 dkg margarin

Töltelékhez:
*15 dkg darált dió
*8 ek tej
*1 tasak vaníliás cukor
*2-3 ek cukor
*1 kezeletlen citrom reszelt héja

Lekenni:
1 kisebb tojás

Az élesztőt a meleg, de nem forró tejbe morzsoljuk és megszórjuk egy evőkanálnyi cukorral, hagyjuk felfutni.
A lisztet egy tálba szitáljuk, elkeverjük benne a sót.
Hozzáadjuk a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a tojást, a felfutott élesztőt, a margarint.
Simára dagasztjuk. A tésztát két egyforma részre osztjuk.
Mindkettőt egy tálba fektetjük és lefedve kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
Két kalácsformát kibélelünk sütőpapírral.
A töltelékhez a diót elkeverjük a cukrokkal, a reszelt citrom héjával és a tejjel.
Az egyik megkelt bucit enyhén lisztezett felületen téglalap alakúra és a forma hosszához (25 cm hosszú és 11 cm széles forma) igazítva elnyújtjuk.
A töltelék felét egyenletesen elsimítjuk a tésztán.
Szorosan feltekerjük a szélesebb oldaláról kezdve.
Az előkészített formába fektetjük.
Letakarva további 30-35 percet kelesztjük.
Közben a sütőt előmelegítjük és a másik tésztával is megismételjük a műveletet.
Egy kisebb tojást villával felverünk, majd lekenjük a megkelt kalácsok tetejét.
180 fokon hőlégkeveréssel 25 perc alatt megsütjük.
A formából a sütőpapír segítségével kiemeljük és rácson hagyjuk teljesen kihűlni.

A Facebookon is megtaláltok.

2016. február 26., péntek

Tepsis tészták egy csokorban



Kicsit ritkábban, de készül nálunk rakott tészta is. Ilyenkor jó sok sajt kerül bele és általában tartalmaz húst, vagy sonkát, esetleg tarját. Ezek az ételek előre megsüthetőek, kiadósak és laktatóak. Kiválóan felhasználhatók a hűtőben megrekedt apró sajtvégek, esetleg szalámi vagy felvágott darabok. Íme, hét tepsis rakott tészta. Tulajdonképpen az összeállításukkor csak a képzeletünk és a hűtőnk tartalma szab határt.
A címekre kattintva megtekinthetők a receptek.







A Facebookon is megtaláltok.

2016. február 25., csütörtök

Egyszerű banánfánk



Amikor van itthon pár banán és már nem túl friss, megjelennek rajta a sötét pöttyök, akkor már nem igazán kívánkozik megenni. Na, akkor kell leleményesnek lenni, hogy ne a kuka nyelje el a gyümölcsöt. Velem is pontosan ez történt ma. Gondoltam egyet és a leves kísérőjeként egy habkönnyű fánkot sütöttem belőle. Röpke 10 perc alatt összeállítható és már csak a sütés marad. No meg a falatozás :-)
Hozzávalók 4 főre:
*3 nagy banán
*1 nagyobb tojás
*1 tasak vaníliás cukor
*4 ek cukor
*1 púpos kk őrölt fahéj
*1 dl görög joghurt
*1 tasak sütőpor
*30 dkg liszt
*1 csipet só
*Olaj bőven a sütéshez

Először a banánokat egy tálba daraboljuk és pépesre törjük. (Én egy krumpli törővel nyomkodtam meg egy kicsit.)
Hozzáadjuk a tojást, a joghurtot, a cukrot, a vaníliás cukrot, a fahájast és jól összekeverjük.
A lisztet a sóval és a sütőporral elvegyítjük, majd a banános masszába szórjuk.
Alaposan elkeverjük.
Addig félretesszük, míg egy edényben bő olajat forrósítunk. Ha már jó forró, akkor egy teáskanalat belemártunk, majd egy kevés masszát kanalazva az olajba engedjük.
Érdemes minden fánk előtt olajba mártani és utána konyhai papírtörlővel tisztára törölni, hogy könnyen leváljon a tészta a kanálról.
Közepesnél picit mérsékeltebb lángon szép barnára sütjük.
Érdemes először egy darabbal próbasütést végezni, mert ha túlforró az olaj, akkor a külseje hamar megbarnul, de előfordulhat, hogy a belseje nyers marad. Ha még nem elég forró az olaj, akkor pedig megszívhatja magát vele.
Konyhai papírtörlőn hagyjuk a felesleges olajat lecsepegni.
Porcukorral meghintve kínáljuk.

A Facebookon is megtaláltok.