2016. szeptember 30., péntek

Kapros tökfőzelék bennefőtt pulykagombóccal



Annyi friss, zsenge kapor van a kertben, hogy azt sem tudom, miképpen használjam fel most izibe. Nagyon szeretjük, de sajnos csak mi felnőttek, a kicsik nem. Most egy olyan főzeléket készítettem belőle, amihez nem szükséges külön feltét, hisz a tök a húsgolyókkal együtt fő meg. Egész apró gombócokat sodortam, amiből 26 db lett. Van egy nagyméretű, magas falú serpenyőm, amihez tartozik egy üvegfedő. Ez tökéletesnek bizonyult ehhez a fogáshoz. Kényelmesen elfértek benne a gombócok, amik a végére vaj puhára főttek. Természetesen a hús lehet sertés is, de ahhoz lehet egy picit hosszabb főzési idő szükséges. A főzelék sűrűségét mi állíthatjuk be. Ha túl sűrűnek találjuk, akkor érdemes egy kevés vizet, vagy akár tejet adni hozzá.  
Hozzávalók 4 főre:
Gombóchoz:
*25 dkg darált pulykacomb
*1 egész kicsit tojás
*1 egész kis fej vöröshagyma
*0,5 kk só
*1 nagy csipet őrölt bors
*3 csapott ek zsemlemorzsa

Továbbá:
*2 közepes, zsenge tök
*Kb. 0,5-1 dl víz
*1 púpos kk só
*1 nagy csipet bors
*2 púpos ek liszt
*3 ek olaj
*1 csapott kk fűszerpaprika
*3 dl tejföl
*1 nagy csokor friss kapor

Először a gombócokat készítjük el. A darált húst egy tálban összeforgatjuk a tojással, zsemlemorzsával, a jó apró kockára vágott vöröshagymával, sóval, borssal, fokhagymakrémmel.
Egész apró golyókat sodrunk belőle és egy tálcára sorakoztatjuk.
A megtisztított, meghámozott tököt a reszelő nagy lyukán lereszeljük és egy kevés vízzel egy nagyobb serpenyőben vagy tálban feltesszük főni. Meghintjük sóval és borssal. (Inkább kevesebb vizet adjunk hozzá, mert a tök a sótól még enged levet, és ha még így is kevés, akkor még könnyen pótolhatjuk a folyadékot.)
Ha felfő, akkor a gombócokat óvatosan belerakjuk, és lefedve addig főzzük, míg a gombócok megpuhulnak. Nekem ez kb. 20 perc volt. Közben párszor megrázogatjuk, nem kavarjuk. A gombócokat akár még meg is forgathatjuk félidőben.
Közben elkészítjük a rántást.
A lisztet csomómentesre keverjük az olajjal, majd mérsékelt lángon világosra pirítjuk. A tűzről lehúzva megszórjuk pirospaprikával (én most szándékosan keveset tettem bele, hogy ne legyen túl piros, így a kapor jobban mutat benne) és pár evőkanál vízzel simára keverjük. Hozzáadjuk a tejfölt és azzal is csomómentesre keverjük.
Ha a gombócok megpuhultak, a villa már könnyedén belemegy, akkor a rántást pár evőkanál forró főzelékkel felhígítjuk (hőkiegyenlítést végzünk) és a főzelékbe csorgatjuk. Közben óvatosan kevergetjük.
Rászórjuk a megtisztított, apróra vágott kaprot és összekeverjük.
Ha már jó sűrű, akkor melegen, azonnal kínáljuk.

A Facebookon is megtaláltok.

Már Instagramon is fent vagyok.



2016. szeptember 28., szerda

Borzas linzer Stahl Judittól



Ezt a sütit még korábban sütöttem, amikor nyáron vendégeket vártunk. Nem volt ötletem, hogy mivel kínáljuk meg őket, ezért elővettem Stahl Judit Gyors konyha című könyvét. Bár ritkán használok szakácskönyvet, ez most jól sikerült és hamar elfogyott. A tészta picit zsíros, de a vajtól sokáig omlós marad, ha marad belőle.
Hozzávalók egy 20*30 cm tepsihez:
*30 dkg liszt
*1 kk só
*30 dkg vaj
*12 dkg cukor
*1 kezeletlen citrom reszelt héja
*1 kis üveg meggylekvár fele

A sütőt előmelegítjük. A tepsit kikenjük margarinnal és meghintjük liszttel.
A cukrot a reszelt citrom héjával és a vajjal kikeverjük, majd hozzáadjuk a sóval elkevert lisztet.
(Tojás és sütőpor nem szükséges hozzá.)
A tészta elég lágy, két részre osztjuk. A 2/3-át az előkészített tepsibe nyomkodjuk.
180 fokon alul-felülsütéssel 20 percet sütjük.
A maradék tésztát becsomagolva a fagyasztóban pihentetjük.
Majd az elősütés után a lapot megkenjük a lekvárral és ráreszeljük a reszelő nagy lyukán a fagyasztóból kivett tésztát.
200 fokra emelt hőmérsékleten további 20-25 percet sütjük.
Ha kihűlt, éles késsel szeleteljük.

A Facebookon is megtaláltok. 

Már Instagramon is fent vagyok.

2016. szeptember 26., hétfő

Szőlővel töltött túrógombóc dióba forgatva



Sokáig halogattam ennek a finomságnak az elkészítését, gondoltam majd holnap, aztán megint majd holnap. Nem is értem, hogy miért tettem, hisz volt itthon minden és a golyózgatás ellenére nagyon hamar elkészült. Nem túl nagy adag, nekem 20 kisebb gombóc lett belőle. Ez talán két felnőtt adagja. Legközelebb mindenképpen duplázni kell. Egy tartalmas leves után remek második fogás, de desszertként is megállja a helyét. Kellemesen puha gombóc, a dió pedig tökélete párost alkot a szőlővel.
Hozzávalók 2 főre:
*25 dkg túró
*1 közepes tojás
*1 csipet só
*2 ek cukor
*1 tasak vaníliás cukor
*1 púpos ek étkezési búzadara
*3 csapott ek liszt
*1 kis fürt szőlő
*10 dkg dió

Először is egy közepes fazékban bő vizet forralunk, amibe teszünk egy nagy csipet sót és egy evőkanál olajat.
A túrót jól áttörjük (villával vagy krumpli törővel). Hozzáadjuk a tojást, lisztet, búzadarát, sót, cukrokat és összedolgozzuk. A tészta kicsit lágy, de ez nem baj. Pihentetni nem szükséges.
A megtisztított szőlőszemeket szárazra töröljük.
A masszából veszünk, egy púpos teáskanálnyit és vizes tenyérbe rakjuk, a közepébe nyomunk egy szem szőlőt és gombócot sodrunk.
Ha a víz gyöngyözve forr, akkor óvatosan beleengedjük a golyókat.
Nekem egy kis idő után maguktól a felszínre emelkedtek, de ha ez mégsem következik be, érdemes óvatos megkavarni, hogy le ne ragadjanak.
Közepestől kicsit mérsékelt lángon a felszínre emelkedéstől számítva kb. 5 percig főzzük.
Szűrőkanálba szedjük, és kicsit hagyjuk lecsepegni.
Darált dióba forgatjuk, és porcukorral megszórva kínáljuk.

A Facebookon is megtaláltok.

Már Instagramon is fent vagyok.

2016. szeptember 24., szombat

Kakaós kelt csavart



Most, hogy már csípősebb az idő, jól esik a sütőt is begyújtani. Ez az egyszerű kelt kalács a kakaós csiga után a második legnagyobb családi kedvenc. Jöhet reggelire vagy uzsonnára egyaránt. Még másnap is kellemesen puha, ezért még iskolai elemózsiaként is megállja a helyét.
Hozzávalók 16 csavarhoz:
Tésztához:
*50 dkg liszt
*0,5 kk só
*2,5 dkg friss élesztő
*2 dl tej
*2 ek cukor
*1 tasak vaníliás cukor
*1 egész tojás
*10 dkg margarin

Töltelékhez:
*2 csapott ek cukor
*1 tasak vaníliás cukor
*1 csapott ek cukrozatlan kakaópor
*2-3 ek olaj

Továbbá:
*2-3 ek tej lekenni

Az élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk, meghintjük egy kevés cukorral, majd hagyjuk felfutni.
A lisztet egy tálba szitáljuk, elkeverjük benne a sót, hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a tojást. Az olvasztott margarint fokozatosan adagolva rugalmas tésztát dagasztunk belőle. Letakarva kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
Közben két nagyméretű tepsit sütőpapírral kibélelünk. A töltelékhez a cukrokat kikeverjük a kakaóporral.

A megkelt tésztát lisztezett felületen téglalap alakúra és kb. 4 mm vastagra elnyújtjuk.
Lekenjük olajjal.
Képzeletben a tésztát vízszintesen két részre osztjuk, az alsó felére szórjuk a tölteléket és a felső részt ráhajtjuk.
Kb. 2 cm széles csíkokra vágjuk. A csíkokat az előkészített tepsibe átemeljük, majd a két végüket ellentétes irányba párszor megcsavarjuk.

Letakarva addig kelesztjük, míg a sütő bemelegszik, kb. 15 percig. A csavarok két végét érdemes picit ujjal lenyomni, hogy sütés közben ne emelkedjenek fel.
180 fokra előmelegített sütőbe tolva kb. 12 percig sütjük hőlégkeveréssel.
A sütőből kivéve azonnal lekenjük tejjel és kb. 10 percig hagyjuk konyharuhával letakarva átgőzölni.
Porcukorral meghintve kínáljuk.

A Facebookon is megtaláltok.

Már Instagramon is fent vagyok.

2016. szeptember 22., csütörtök

Egyszerű mogyorókrémes torta



Párom szülinapjára készült ez a roppant egyszerű és kisméretű torta. A piskóta receptjét már korábban bemutattam ITT. Ez volt eddigi konyhai pályafutásom legjobban sikerült tortája. Az előzőekkel sem volt ízre probléma, de egyik sem volt olyan dekoratív, ami nekem is maradéktalanul bejött volna. Ez most ízre, magasságra is elfogadható, finom, sőt a maga egyszerű dekorációjával is tetszett a családnak. Gyorsan el is fogyott. A krém hozzávalóit csak körülbelül tudom elmondani, mert nem mértem le pontosan.
Hozzávalók 8 főre:
*3 tojásból készült 18 cm-es piskóta (a recept ITT olvasható)
*3 dl tej
*1 tasak vaníliás pudingpor
*Kb. 10 dkg porcukor
*1 tasak vaníliás cukor
*Kb. 12 dkg margarin
*Kb. 6 púpos ek nutella
*Pár kocka tejcsokoládé a díszítéshez

A pudingport a tejjel csomómentesre keverjük, majd sűrűre főzzük. Hagyjuk kihűlni, közben párszor átkavarjuk, hogy ne legyen csomós. Beleforgatjuk a nutellát.
A porcukrot és a vaníliás cukrot kikeverjük a margarinnal, majd a kihűlt pudinggal simára keverjük.
A kihűlt tortalapot kettévágjuk. A krém Kb. 1/3-ával megtöltjük, a maradékkal pedig kívülről bevonjuk.
Reszelt tejcsokoládéval, illetve csokoládé kockákkal és citromfű levéllel díszítjük.
Pár órát a hűtőben pihentetjük.

A Facebookon is megtaláltok.

Már Instagramon is fent vagyok.