2016. április 30., szombat

Almás kelt csodakifli



Nagyon kedvelem a kelt tésztát, legyen az sós vagy édes. Gyakran készül kifli, hol hagyományos, hol töltött. Most pár fonnyadtabb almát akartam eltüntetni, ezért is került bele a négy gyümölcs. Kellemesen puha, foszlós a tésztája, ami még másnap sem száraz. Kiváló reggeli vagy uzsonna, de a gyerekeknek is csomagolhatjuk az iskolai dobozba.
Hozzávalók 8 db kiflihez:
Tésztához:
*50 dkg liszt
*1 csapott kk só
*2,5 dkg friss élesztő
*2 dl tej
*2 ek cukor
*1 tasak vaníliás cukor
*10 dkg margarin
*1 tojás

Töltelékhez:
*4 nagy alma
*1 ek cukor
*1 tasak vaníliás cukor
*1 tk fahéj
*1 ek étkezési búzadara

Továbbá:
*1 tojás lekenni

Az élesztőt a meleg, de nem forró tejbe morzsoljuk és megszórjuk egy evőkanálnyi cukorral. Hagyjuk felfutni.
A lisztet egy tálba szitáljuk, majd elkeverjük benne a sót.
Hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a tojást, a maradék cukrot és a vaníliás cukrot. Elkezdjük összedolgozni, majd fokozatosan adagoljuk hozzá az olvasztott margarint.
Rugalmas tésztát dagasztunk belőle. Minél tovább dagasztjuk, annál több levegő kerül a tésztába és annál puhább lesz a végeredmény.
Lefedve, meleg helyen kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.

Ez alatt az almákat meghámozzuk, lereszeljük és kicsavarjuk.
Ízesítjük cukorral, vaníliás cukorral, fahéjjal és adunk még hozzá búzadarát, ami még felszívja a maradék nedvesség, hogy a tészta ne ázzon el.

A megkelt tésztát két egyenlő részre osztjuk és gombócokat formázunk. Hagyjuk letakarva még további 10 percet pihenni.
Majd az egyik bucit leheletnyi liszttel megszórt felületen kör alakúra és kb. 3 mm vastagra elnyújtjuk. 4 egyforma cikkre vágjuk.
A cikkeken, a kör közepére eső felén ejtünk négy darab kb. 3 cm-es vágást. A kiflik szélesebb oldalára teszünk egy púpos evőkanálnyi alma tölteléket. 
Ezután ráhajtjuk a tészta szélét, amit az ujjunkkal kicsit lenyomkodunk. 
Majd feltekerjük, és kifli formára hajtjuk. A hajtás részt alulra fordítjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, ahol letakarva addig hagyjuk kelni, míg a sütő bemelegszik.
Lekenjük egy egész, kissé felvert tojással.
180 fokon hőlégkeveréssel kb. 15 perc alatt szép pirosra sütjük.

A Facebookon is megtaláltok.

2016. április 29., péntek

AranyTepsi rovat a Küldd el a RECEPTED! FILLÉRES ételek számában

Megjelent a Küldd el a RECEPTED! magazin újabb különszáma, ahol az AranyTepsi rovatban három olyan finomságot találtok, ami a blogon még nem szerepel. 

Az aktuális FILLÉRES ÉTELEK különszámban az egyszerű, de mégis különleges Petrezselyemleves sajtgombóccal, az ízletes Sonkás-sajtos-kelleveles palacsintatekercs rántva és a nagy családi kedvenc Diócska kapott helyet. 

Diócska

Sonkás-sajtos-kelleveles palacsintatekercs rántva

Petrezselyemleves sajtgombóccal

Akik úgy érzik, hogy szívesen kipróbálnák valamelyik finomságot, azok a recepteket megtalálják a lapban, ami megvásárolható a hírlapárusoknál, a nagyobb üzletekben és a postán.

Édes palacsinta alaptészta



Sokáig nem tudtam palacsintát sütni, mert hol szétszakadt, hol leragadt, ha mérés nélkül, csak úgy kutyultam be a tésztát. Anyukám pedig szemre, érzéssel állította össze. Egyszer eljött és megkértem, hogy keverjen be egy adagot, én pedig lemértem, hogy miből mennyit használ. Azóta is ezt a receptet használom. 
Hogy miért írom le mindezt? Mert lehet, hogy van más is, aki még csak próbálkozik és keresi a számára megfelelő palacsinta receptet. Neki ajánlom kipróbálásra ezt a változatot.
Hozzávalók kb. 10 nagyobb palacsintához:
*3 nagyobb tojás
*1 tasak vaníliás cukor
*4 csapott ek cukor
*0,5 kk só
*12 jó púpos ek liszt
*4,8 dl tej
*0,5 dl olaj

A tojásokat egy tálba ütjük, majd simára keverjük a cukrokkal és a sóval. Hozzáadjuk a lisztet, majd a tejet fokozatosan adagolva csomómentes masszává keverjük. Végül beleöntjük az olajat, amivel szintén elkeverjük.
Egy palacsintasütő serpenyőt felforrósítunk, majd a palacsintákat egyenként kisütjük benne.

Pár észrevétel, tapasztalat, ami megkönnyítette a készítését:
*A keverést nem kanállal és nem fakanállal végzem, hanem egy olyan gömbös fejű kézi habverővel. Nem tudom, hogy van-e hivatalos elnevezése, de nekem ez vált be a legjobban, a rántást és a habarást is ezzel keverem csomómentesre.

*A liszt után arra kell figyelni, hogy a tejet csak kis adagokban, közben folyamatosan kevergetve adjuk hozzá, különben csomóssá válhat a tészta.

*Ha mégis csomós lett, akkor sem kétségbe esni, hisz egy szűrőn átengedve a masszát sima tésztát kapunk.

*Azt tapasztaltam, hogy ez a recept akkor működik tökéletesen, ha a liszt is olyan igazán jó púpos kanállal van adagolva. Lemérni még nem mértem le.

*Mindig tejet használok, hisz az biztos, hogy van itthon, ellentétben a szódavízzel.

*Sokan kérdezték, hogy a cukortól nem ragad-e le. A válaszom nem. Ez a tészta egyszer ragadt le, amióta készítem, amikor véletlenül kifelejtettem belőle az olajat.

*Bár piros pontos közepű serpenyőt használok, minden egyes palacsinta előtt egy szilikon ecsettel vékonyan kikenem a serpenyőt. Így tuti nem ragad le és valahogyan így jobban szeretjük.

*Úgy ellenőrzöm, hogy megsült-e az alsó oldal, hogy ha már látom, hogy a széle egy picit kezd barnulni, akkor egy szilikon lapáttal alá nézek és ezzel is fordítom meg. A sütést közepestől egy kicsit mérsékeltebb lángon végzem, ugyanis hamar sül.

*Van egy egész kicsi merőkanalam és azzal két merítésnyit teszek a serpenyőbe és körkörös mozdulattal hagyom, hogy a tészta végigfolyjon a serpenyőben.

*Ha sós palacsintát szeretnék, akkor csak kihagyom belőle a cukrokat és fél helyett 1 csapott kávéskanál sót rakok bele.

*Nekem ebből az adagból kb. 10 db nagyobb, vékonyabb palacsinta lesz.

*Előfordulhat, hogy sütéskor a palacsinta széle picit jobban kiszárad és ropogósabb lesz. Akit ez esetleg zavar, alufóliával lefedve a palacsintákat „megpuhíthatja” a szélét is. Nálunk a ropogósság nem okoz problémát.

A Facebookon is megtaláltok.

2016. április 28., csütörtök

Kakaós medvetalp



Kétfajta formám van, egy sorozat madlene, és egy csomag medvetalp. Mindkettő fém és egyiket sem használtam még. (Mindkettő 1 eurós üzletben, illetve száz forintos boltban beszerezhető.) Utóbbi azért nagyobb, mint a francia süti forma. Gondoltam egyet és egy egyszerű kakaós változattal avattam fel. A süti érdekessége, hogy pár perc csak kikeverni és már tölthetjük is a formákba. A sütési idő is egész kevés. Ez olyan igazi délutáni süti, amit egy csésze gőzölgő kávéhoz vagy egy bögre habos kakaóhoz a legjobb fogyasztani.
Hozzávalók kb. 14 db medvetalphoz:
*10 dkg liszt
*1 késhegynyi sütőpor
*1 jó púpos ek cukrozatlan kakaópor
*10 dkg cukor
*2 tojás
*10 dkg margarin

A sütőt előmelegítjük. A formákat vékonyan kikenjük margarinnal.
Először a lisztet keverjük el a sütőporral, kakaóporral.
Egy másik tálban a tojásokat a cukorral simára keverjük, majd hozzáadjuk az olvasztott, de már nem forró margarint.
Végül beleforgatjuk a kakaós lisztet.
A masszát az előkészített formákba kanalazzuk, de nem töltjük meg teljesen.
180 fokon hőlégkeveréssel kb. 12-13 perc alatt megsütjük.
Érdemes tűpróbát végezni.
A sütit a formából még melegen kivesszük. Ha nehezen menne, akkor a forma másik oldalát egy picit megütögetjük.
Porcukorral meghintve kínáljuk.

A Facebookon is megtaláltok.

2016. április 27., szerda

Hagymás csirkemáj paprikásan



A máj nagyon megosztó étel, de mi szeretjük. Nem túl gyakran, de készül belőle valamilyen finomság. Ez a fogás olyan egyszerű, és olyan hamar elkészíthető, hogy kevés szabadidővel rendelkező háziasszonyok is nyugodtan belevághatnak. Bevallom, hogy a tisztítása az, amit nem kedvelek, de a végeredmény kedvéért mindenképpen megéri. Petrezselymes krumplival a legfinomabb.
Hozzávalók 3 főre:
*50 dkg csirkemáj
*2 közepes fej vöröshagyma
*2 ek tyúkzsír
*1 púpos kk morzsolt majoránna
*1 púpos tk fűszerpaprika
*0,5 dl víz
*2 nagy csipet só

A csirkemájat alaposan kiáztatjuk, az eres részt kivágjuk, és kicsit lecsepegtetjük.
A hagymát fél karikára vágjuk.
Egy serpenyőben zsírt forrósítunk, amint a hagymát üvegesre pároljuk, majd rárakjuk a májat. Közepes lángon fehéredésig sütjük, majd megszórjuk a majoránnával, paprikával és öntünk hozzá egy kevés vizet.
Mérsékelt lángon addig puhítjuk, míg az összes víz elfő. Ha egy fogpiszkával megszúrjuk a legvastagabb májat és már nem folyik ki belőle véres lé, akkor jó.
Megszórjuk egy kevés sóval.
Melegen, petrezselymes krumplival kínáljuk.

A Facebookon is megtaláltok.

2016. április 26., kedd

Mogyorókrémes mini kuglófok



Gondoltam egyet és előkerestem a mini kuglóf formákat. Már olyan régen használtam, ideje volt valami egyszerű édességet készíteni. Ez egy percek alatt összeállítható finomság, a munka többi részét pedig a sütő végzi. Az sem sok idő, nekem 20 perc alatt tökéletesre sült. 
A gyerekek alig bírták kivárni, hogy kihűljön.
Hozzávalók 10 db kuglófhoz:
*15 dkg liszt
*1 púpos tk sütőpor
*2 csapott ek cukrozatlan kakaópor
*1 nagyobb tojás
*10 dkg cukor
*1 tasak vaníliás cukor
*3 ek olaj
*2 jó púpos ek kakaós mogyorókrém (Nutella)
*1,5 dl tej

A sütőt előmelegítjük, a formákat vékonyan kikenjük margarinnal.
A lisztet egy tálba mérjük, majd elkeverjük benne a sütőport és a kakaóport.
Egy másik tálban a tojást a cukorral, vaníliás cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk az olajat és a mogyorókrémet is.
Beleforgatjuk a lisztet és a tejet fokozatosan adagolva csomómentesre keverjük.
A masszából 2-2 evőkanálnyit teszünk a formákba.
180 fokon hőlégkeveréssel 20 perc alatt megsütjük.
Érdemes tűpróbával ellenőrizni.
Rácson hagyjuk teljesen kihűlni.
Porcukorral meghintve kínáljuk.

A Facebookon is megtaláltok.