2016. március 31., csütörtök

Egyszerű tonhalfasírt



Kisebbik gyermekem nagy tonhal rajongó, de finnyás nagyobbikomról ezt nem lehet elmondani. Mindketten szeretik a fasírtot, ezért gondoltam egyet és pár doboz konzerv hal felhasználásával apró golyókat sütöttem. Nagy volt a meglepetés, mikor a válogatósabb már a nem is tudom hányadik fasírtot falatozta (nagy örömömre). 
Ebből az adagból nem lesz olyan sok fasírt, kb. 15 diónyi golyó, de két kicsinek ez pont elegendő egy étkezésre.
Hozzávalók kb. 15 fasírthoz:
*4 kis doboz olajos tonhal konzerv (4*52 g tiszta tömeg)
*1 kis csipet só
*1 nagy csipet őrölt bors
*1 púpos kk házi fokhagymakrém
*1 nagyobb tojás
*3 púpos ek zsemlemorzsa
*olaj a sütéshez

Konzerv tartalmát egy szűrőbe öntjük és hagyjuk, hogy az olaj lecsepegjen.
Ezután a halat villával összetörjük, ízesítjük egy pici sóval, borssal, fokhagymakrémmel.
Beleütünk egy tojást és a zsemlemorzsával összedolgozzuk.
Apró, diónyi golyókat sodrunk.
Forró olajban szép barnára sütjük.
Konyhai papírtörlőn hagyjuk a felesleges olajat lecsepegni.

A Facebookon is megtaláltok.

Lila hagymás kukoricasaláta



Ez egy roppant egyszerű saláta kukoricából. Pár perc alatt összeállítható. Kínálhatjuk sült húsokhoz, grillezett halatokhoz, de én akár magában is szívesen fogyasztom :-)
Hozzávalók 3 főre:
*1 doboz csemegekukorica
*1 közepes fej lila hagyma
*1 kis csokor friss petrezselyemlevél
*1 csipet só
*1 csipet őrölt bors

A kukorica konzervet átmossuk és hagyjuk lecsepegni. A megtisztított lila hagymát és a petrezselymet apróra vágjuk.
A három zöldséget összeforgatjuk és meghintjük egy kevés sóval, borssal.
Azonnal kínáljuk.

A Facebookon is megtaláltok.

Tojáskrémes melegszendvics zsemléből



Pár szikkadt zsemle felhasználására készült ez a finom reggeli. Nagyon egyszerű, csak pár perc az összeállítása. Párom szerint az íze a rántottáéra hasonlít. Friss zöldségekkel és forró teával az igazi.
Hozzávalók 2 főre:
*4 zsemle
*1 nagyobb fej vöröshagyma
*1 nagyobb tojás
*7 dkg trappista sajt
*1 csipet só
*1 csipet őrölt bors
*1 nagy csipet fűszerpaprika
*1 kk mustár
*1 borsónyi házi fokhagymakrém

A zsemléket félbe vágjuk, és sütőpapíros tepsibe fektetjük.
A megtisztított vöröshagymát apró kockára vágjuk, majd összekeverjük a nyers tojással, reszelt sajttal, sóval, borssal, fokhagymakrémmel, mustárral.
A zsemlékre halmozunk egy adagot, majd kicsit elsimítjuk.
200 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol hőlégkeveréssel 12 perc alatt megsütjük.
Melegen, friss zöldségekkel és teával kínáljuk.

A Facebookon is megtaláltok.

2016. március 30., szerda

Borzas tőkehalszelet



Nagyon ritkán fogyasztunk halat, nem is tudom miért. Legutóbbi vásárlásunk alkalmával beszereztünk egy csomag fagyasztott alaszkai tőkehalat. Sokat vívódtam, hogy milyen módon kerüljön az asztalra. Aztán úgy döntöttem, hogy lapcsánka bundába bújtatom. Végül egy kívül kellemesen ropogós, belül pedig puha halszeletet kaptunk, amihez párolt rizs és csalamádé készült.
Hozzávalók 3 főre:
*3 nagy alaszkai tőkehalfilé (60 dkg)
*1 kk só
*0,5 kk őrölt bors
*3 ek liszt a forgatáshoz
*olaj a sütéshez

Bundához:
*4 nagyobb szem krumpli
*2 nagyobb tojás
*1 púpos kk só
*0,5 kk őrölt bors
*1 púpos tk házi fokhagymakrém
*2 púpos ek liszt

A halat hagyjuk szobahőmérsékleten kiolvadni, a vizet leöntjük alóla és papírtörlővel kicsit megtörölgetjük. (Én kettévágtam mindegyiket, így 6 kisebb szeletet kaptam.)
Meghintjük sóval, borssal és bedörzsöljük fokhagymakrémmel (esetleg zúzott fokhagymával).
A bundához a krumplikat megtisztítjuk és a reszelő nagy lyukán lereszeljük. Elkeverjük a tojásokkal, sóval, borssal, fokhagymakrémmel, a liszttel.
Egy tányérba lisztet szórunk a forgatáshoz.
Egy serpenyőben kb. ujjnyi magasan olajat forrósítunk.
Fogunk egy hal szeletet, amit megforgatunk a lisztben, majd a tenyerünkbe fogjuk és az egyik oldalára simítunk annyi krumplis masszát, ami befedi, majd ezzel a résszel lefelé óvatosan az olajba engedjük. Azonnal befedjük a felső, lisztes oldalát is a bundával. Közepes lángon addig sütjük, míg szép barnára pirul a bunda, majd egy szilikon lapát segítségével óvatosan megfordítjuk és a másik oldalát is megpirítjuk. Konyhai papírtörlőn hagyjuk a felesleges olajat lecsepegni.
Ezt a műveletet minden egyes szelettel elvégezzük.
Melegen, azonnal kínáljuk.

A Facebookon is megtaláltok.

Csalamádé



Amikor megláttam ezt a receptet a világhálón, gyorsan elmentettem és tudtam, egyszer biztosan kipróbálom. Most jött el az ideje. Volt is minden hozzávaló itthon. Egész gyorsan összeállítható. Még frissen nagyon erős az ecettől, de ha hűtőbe rakjuk és hagyjuk összeérni, néha felkavarni, akkor egy nagyon finom savanyúság lesz belőle. Nagyon hamar levet ereszt a sótól. Érdemes kipróbálni.
Köszönet a receptért Dobos Mártának.

Hozzávalók kb. 8 főre:
*1 közepes fej káposzta
*1 kígyóuborka
*1 nagy szál sárgarépa
*3 közepes fej vöröshagyma
*30 g só
*120 g cukor
*150 ml 10%-os ecet (vagy 75 ml 20%-os)

Minden zöldséget alaposan megtisztítunk. A káposztát vékonyra csíkozzuk, az uborkát és a répát uborkagyalunk vékony karikára gyaluljuk, a hagymát fél karikára vágjuk.
Egy tálba rakjuk és sózzuk, cukrozzuk, rámérjük az ecetet. Jól átforgatjuk és párszor megkavarva a hűtőben hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek.

A Facebookon is megtaláltok.