Printfriendly

2015. október 29., csütörtök

Tepertős-krumplis hajtogatott pogácsa

A két kedvenc pogácsánkat ötvöztem egybe, a tepertőset és a jól bevált krumplisat. Azt hiszem jó döntés volt, mert igazán puha, omlós, ízletes pogácsa született, ami szép réteges, laponként szétszedhető. Bár sütés alatt pár igazán csak részegessé vált, de ez az ízén azt hiszem nem változtatott semmit ;-) Most is bebizonyosodott, hogy a hajtogatással, pihentetéssel töltött időt megérte rászánni.


Hozzávalók kb. 26 db pogácsához:
Tésztába:
*40 dkg rétesliszt
*10 dkg finomliszt
*2 tk só
*25 dkg főtt, áttört krumpli
*15 dkg tejföl
*2,5 dkg friss élesztő
*1 tk cukor
*1 tojás sárgája
*15 dkg vaj/margarin

Továbbá:
*20 dkg darált tepertő
*1 csapott kk só
*0,5 kk őrölt bors
*1 kisebb tojás lekenni

Az élesztőt a langyos, de nem forró tejfölbe morzsoljuk és megszórjuk cukorral.
A liszteket egy tálba mérjük, meghintjük sóval.
Elmorzsoljuk benne a főtt, áttört krumplit, majd a vajat/margarint.
Hozzáadjuk a tojás sárgáját, az élesztős tejfölt.
Alaposan kidagasztjuk.
Lefedve hűtőbe rakjuk pár órára, de még jobb egy egész éjszakára.
(Én erre egy fedeles kelesztő tálat használtam.)
Másnap lisztezett felületen kb. ujjnyi vastagra és téglalap alakúra elnyújtjuk.
Egy kanál domború oldalával egyenletesen rákenjük a darált tepertőt.
Meghintjük sóval, borssal.
20 perces pihentetések közbeiktatásával háromszor hajtogatjuk.
A tésztát képzeletben három sávra osztjuk, a felső harmadot hajtjuk középre, majd arra az alsó harmadot.
Ezután a bal oldalt, majd a jobb oldalt hajtjuk középre.
Az utolsó pihentetés után hüvelykujjnyi vastagra elnyújtjuk.

Egy éles késsel becsíkozzuk a tetejét, majd egy közepes pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk.
Két tenyerünk között kicsit megsodorjuk, így magasabb tornyok lesznek.
Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk egy kevés helyet hagyva a pogácsák között.
Letakarva addig hagyjuk pihenni, míg a sütő bemelegszik, ezt kb. 20 perc.
Egy kisebb tojást egy nagy csipet sóval picit felverjük és lekenjük vele a pogácsák tetejét.
180 fokon hőlégkeveréssel 25 perc alatt megsütjük.

A Facebookon is megtaláltok.

2015. október 28., szerda

Rántott karalábé rudacskák

Betakarítottuk a kertben a karalábét. Sok szép, zsenge fej volt még, így gyorsan rántottam is ki belőle pár darabot. Roppant egyszerű és olcsó fogás, csak picit több munkát igényel. De azt hiszem megéri az energia ráfordítást. Fokhagymás-tejfölös mártogatóssal kínáltam.


Hozzávalók 3 főre:
*3 közepes, de zsenge karalábé
*0,5 kk só
*10 dkg liszt
*3 kisebb tojás
*20 dkg zsemlemorzsa
*1 tk fokhagyma granulátum
*5 dl olaj a sütéshez

A karalábékat alaposan megtisztítjuk, és vékony csíkokra vágjuk.
Meghintjük sóval.
Három edényt készítünk. Az elsőbe szórjuk a lisztet, a másodikba a tojásokat verjük fel egy villával, a harmadikban pedig a zsemlemorzsát keverjük el a fokhagyma granulátummal.
Egy tálban olajat forrósítunk.
A karalábé szálakat először megforgatjuk a lisztben, majd a tojásban, végül a fokhagymás morzsában.
Ha már jó forró az olaj, akkor közepes lángon pár perc alatt szép barnára sütjük.
Konyhai papírtörlőn hagyjuk a felesleges olajat lecsepegni.
Fokhagymás-tejfölös mártogatóssal kínáljuk.

A Facebookon is megtaláltok.


2015. október 25., vasárnap

Aranybundában sült karajszelet

Ma ismét bundás hús készült ebédre. Mivel a mustár nagy családi kedvenc, ezért ez került bele bőven. A kisült hús nagyon finom, puha, szaftos az aranyló bunda alatt, amin épp kellemesen érezhető a mustár. Férjem szerint olyan, mintha a hús lenne maga mustárral pácolva és nem is a bunda ízesítve. 
Családi kérésre hagymás, paprikás krumpli lett a kísérője.


Hozzávalók 4 főre:
*8 kisebb, vékony karajszelet
*1 csapott kk só
*10 dkg liszt a forgatáshoz
*Kb. 6 dl olaj a sütéshez

Bundához:
*2 nagyobb tojás
*0,5 kk só
*1 késhegynyi őrölt bors
*3 púpos tk mustár
*4 jó púpos ek tejföl
*3 púpos ek liszt

A megtisztított karaj szeleteket vékonyra klopfoljuk és meghintjük sóval.
Egy tálba mérjük a lisztet a forgatáshoz.
Egy magasabb falú tálba olajat forrósítunk.
Két tojást egy kisebb edénybe ütünk, amit a sóval, borssal, mustárral, tejföllel, végül a liszttel simára keverjük. A massza a sűrű palacsinta tésztára hasonlít.
Ha már jó forró az olaj, akkor a szeleteket előbb a lisztben forgatjuk meg, majd a masszában. Kicsit lecsepegtetjük, ezután a forró olajban közepesnél kisebb lángon mindkét oldalát szép arany barnára sütjük.
Konyhai papírtörlőn hagyjuk a felesleges olajat lecsepegni.
Az olajból kiemelt hús bundája keménynek tűnik, de érdemes fedeles jénai edénybe rakni, mert szépen megpuhul a bunda, a hús is puhul még és el sem hűl addig, míg az utolsó szelet is kisül.

A Facebookon is megtaláltok.

2015. október 22., csütörtök

Baconös-zöldséges göngyölt karaj

A hétvégi hidegtál alkotóelemeinek talán ez a legmunkaigényesebb darabja, de szerintem a legfinomabb is. Férjem segített a szétvágásában, mert már ebben jártasabb, mint én. A töltést, tekerést ketten végeztük. A többi pedig már a sütő feladata volt.



Hozzávalók 8 főre:
*32 cm hosszú csont nélküli karaj egyben
*20 dkg bacon szalonna
*5 dkg vékonyra szeletelt sonka
*10 dkg trappista sajt
*20 dkg mexikói zöldségkeverék (zöldborsó, kukorica, paprika)
*Pár csipet só
*1 késhegynyi őrölt bors
*2 ek zsír

A karajt alaposan megtisztítjuk, ha van rajta hártyás részt, azt levágjuk.
A húst hosszában a felső harmadban egy éles késsel végig vágjuk úgy, hogy kb. 1 cm széles sávban ne vágjuk át teljesen.
Ezután megfordítjuk fejjel lefelé és a másik oldalán is bevágjuk ugyanígy. 
(Így a végéről nézve egy Z alakú bevágás látható.)
A karajt széthajtogatjuk, majd vékonyra, téglalap alakúra klopfoljuk.
Meghintjük sóval és borssal. A konzerv zöldséget átmossuk és hagyjuk lecsepegni.
A karajt befedjük a szalonnával, a kimaradt helyeket pedig a csíkokra vágott sonkaszeletekkel. (Ha van több szalonnánk, akkor természetesen nincs szükség a sonkára.)
Ráreszeljük a sajt felét. Megszórjuk a lecsepegett zöldségekkel.
Meghintjük a maradék sajttal, tenyerünkkel kicsit tömörítjük a tölteléket.
A hosszabbik oldaláról kezdve szorosan feltekerjük. (Jó, ha van egy segítségünk, mert nálunk ez négykezes művelet volt.)
Egy hosszabb zsineggel szorosan megkötözzük.
Kívülről is meghintjük sóval, borssal.
Egy magasabb kalácsformát (35*11*7,5 cm) kikenünk zsírral és belerakjuk a karajt, beledörzsöljük az ételízesítőt.
Alufóliával lefedjük, és előmelegített sütőbe toljuk.

200 fokon hőlégkeveréssel kb. 60 percet sütjük. Ha már könnyedén belemegy a villa hegye, akkor eltávolítjuk a fóliát és a hőmérsékletet 180 fokra mérsékelve további 25 percet pirítjuk. (A sütési idő természetesen sütőfüggő.) Ez alatt párszor átkenjük a szaftjával.

A formából kiemeljük és hagyjuk teljesen kihűlni. Eltávolítjuk a zsineget és egy éles késsel felszeleteljük.

A Facebookon is megtaláltok.

2015. október 21., szerda

Hordós bedobálós savanyúság


Már tavaly is készítettünk hordós bedobálós savanyúságot, de valahogy nem került fel a recept a blogra. Most, hogy ismét megtöltöttük a hordót, nem vétem el újra ezt a hibát. A zöldségek tetszés szerint válogathatók bele. Nálunk az uborka és a hagyma a legkedveltebb és mikor már ezek mennyisége csökken, akkor következnek a többiek. Természetesen a hordó folyamatosan tölthető. Például nálunk most került bele káposzta és karfiol. Arra mindenképpen érdemes figyelni, hogy tiszta eszközzel halásszuk ki a hordóból a savanyút. Nekem van egy csipeszem, amit kizárólag csak erre használok. Magát a hordót a pincében tároljuk, ami sajnos nem a leghidegebb, de eddig még nem volt gond az eltarthatósággal.
Hozzávalók egy 30 literes hordóhoz:
*10 liter víz
*1 kg cukor
*0,5 kg só
*4,5 dkg nátrium benzoát
*3 dkg timsó (Ez gyógyszertárban szerezhető be.)
*1 dkg borkén
*1 dkg citromsav
*6 dl ecet (20%-os)
*2 nagy db babérlevél
*2 púpos ek szemes bors
*2 ek mustármag
*2 csipet koriandermag
*zöldségek tetszés szerint (uborka, paprika, zöld paradicsom, hagyma, káposzta, karfiol)

A zöldségeket alaposan megtisztítjuk. Az uborka két végét levágjuk, majd kereszt alakban kicsit bemetsszük, hogy a lé a belsejébe is bejusson. A vöröshagymát félbe vágjuk, az almapaprikát kicsumázzuk, a kecskeszarv paprikának elég csak a száras végéből levágni. A zöld paradicsom szárrészét eltávolítjuk és egy késsel kicsit megszurkáljuk. A káposztát nagyobb darabokra vágjuk. A karfiolt rózsáira szedjük.
A hordót jó alaposan kimossuk, majd belemérjük a 10 liter sima csapvizet, amit nem szükséges előtte felforralni.
Hozzáadjuk a cukrot, a sót, az ecetet, a tartósítószereket, a fűszereket.
Jó alaposan, többször összerázzuk, majd mehetnek bele az előkészített zöldségek.
Lezárjuk és egy hét múlva már fogyaszthatjuk is. Közben érdemes párszor átkavarni.

A Facebookon is megtaláltok.