Printfriendly

2015. július 31., péntek

Fokhagymás-tejfölös csirkekockák

Rettenetesen egyszerű, gyorsan elkészíthető húsos fogás, amit a fokhagyma kellemesen ízletessé, a tejföl pedig krémessé varázsol. Főtt tésztát kínáltam hozzá.



Hozzávalók 4 főre:
*1 nagy csirkemell filé
*3 ek olaj
*1 csapott kk só
*1 nagy csipet őrölt bors
*0,5 dl víz
*1 púpos tk liszt
*1 púpos kk házi fokhagymakrém (esetleg 2-3 gerezd fokhagyma)
*3 dl tejföl
*3-4 szál petrezselyemlevél
*20 dkg kagyló tészta

A megtisztított húst apró kockára vágjuk, hagyjuk kicsit lecsepegni.
Egy tálba olajat forrósítunk, majd a csirkét fehéredésig pirítjuk rajta.
Meghintjük sóval, borssal, felengedjük kb. 0,5 dl vízzel és fedő alatt puhára főzzük.
Ez alatt a tejfölt simára keverjük a fokhagymakrémmel (esetleg a zúzott fokhagymával).
Egy fazékban, sós vízben a tésztát puhára főzzük. Átöblítjük, leszűrjük és hagyjuk lecsepegni.
Pár szál friss petrezselyemlevelet megmosunk, és apróra vágunk.
Ha a hús puha és elfőtte a levét, megszórjuk a liszttel, elkeverjük és hozzáadjuk a fokhagymás tejfölt.
Jól átforgatjuk és hagyjuk átforrósodni. Elzárjuk és megszórjuk a petrezselyemlevéllel.
Melegen, a tésztával kínáljuk.

A Facebookon is megtaláltok.

2015. július 30., csütörtök

Sajtos-virslis kocka

A világhálón, egy orosz oldalon láttam meg ezt a finomságot és ma el is készítettem. Először nagyon kétségbe estem, hisz a recept minden utasítását betartottam és a sütőben szépen megemelkedett, bár a közepe inkább felpúposodott, majd amikor a végén kivettem, visszaesett és hepehupás lett a teteje. Melegen nem lehet, csak kihűlt állapotában szépen szeletelni. Viszont a szépséghibák ellenére nekem nagyon ízlett. Erősen hasonlít egy sajtos-virslis muffinra. Friss paradicsommal, uborkával kiváló uzsonna.


Hozzávalók 4 főre:
*15 dkg liszt
*0,5 tasak sütőpor
*20 dkg sajt
*20 dkg pulyka virsli
*2 nagyobb tojás
*1 csipet só
*25 dkg kefir
*1 tk olaj a forma kikenéséhez

A sütőt előmelegítjük.
Egy kisebb jénait vagy tepsit (21*21cm) kikenünk vékonyan olajjal.
A lisztet egy tálba szitáljuk, majd elkeverjük benne a sütőport.
A sajtot sajtreszelőn finomra reszeljük. A virslit vékonyra karikázzuk.
Egy tálba ütjük a tojásokat, amiben a kefirrel és a sóval simára keverjük.
Hozzáadjuk a sütőporos lisztet, majd csomómentes masszává keverjük.
Végül beleforgatjuk a reszelt sajtot és a felkarikázott virslit.
Az előkészített jénaiba vagy tepsibe simítjuk.
180 fokon hőlégkeveréssel kb. 35 perc alatt megsütjük.
Tűpróbával ellenőrizzük.
Nekem a sütési idő vége felé a teteje nagyon barnult, ezért a középső rácsról az alsóra raktam.
Ha kihűlt, egy éles késsel felszeleteljük, és friss zöldségekkel kínáljuk.

A Facebookon is megtaláltok.

2015. július 28., kedd

Meggyes kétszínű sütemény

Az idei meggy szezon utolsó friss gyümölcseit felhasználva készült el ez az egyszerű és dekoratív sütemény. 
Hamar, egyszerűen összeállítható. Puha, könnyű és remek vendégváró.

Hozzávalók:
*30 dkg liszt
*1 tasak sütőpor
*3 nagy tojás
*20 dkg cukor
*1 nagydoboz joghurt (315g-os és épp barackos)
*1,5 dl olaj
*2 csapott ek cukrozatlan kakaópor
*30 dkg meggy (idényen kívül egy üveg befőtt)

A meggyet alaposan megtisztítjuk, kimagvaljuk és hagyjuk kicsit lecsepegni.
A sütőt előmelegítjük.
Egy közepes tepsit (38*22 cm) vékonyan kikenünk vajjal és megszórjuk egy kevés liszttel.

A sütihez a lisztet egy tálba szitáljuk, majd beleszórjuk a sütőport.
Egy másik tálban a tojásokat a cukorral gépi habverővel a legmagasabb fokozaton kb. 4 percig verjük.
Majd hozzáadjuk a joghurtot, az olajat és egy kanállal jól átkeverjük.
A sütőporos lisztet hozzáadjuk a tojásos masszához, majd csomómentesre keverjük.
A tésztát két részre osztjuk, majd az egyikbe szórjuk a kakaót, majd simára keverjük.
A kakaós masszát az előkészített tepsibe simítjuk, majd rá a világos részt.
Megszórjuk a lecsepegett meggyel.

180 fokon alul-felülsütéssel 35 perc alatt megsütjük.
A sütési idő természetesen sütő függő, ezért tűpróbával ellenőrizzük.
Hagyjuk teljesen kihűlni, majd szeleteljük és porcukorral vékonyan megszórva kínáljuk.

A Facebookon is megtaláltok.

2015. július 26., vasárnap

Tojásos-virslis lecsó bográcsban



Elhatároztuk, hogy szombaton nem melegítünk be a házba főzéssel, hisz így is elég nagy a hőség, hanem bográcsozunk egyet az udvaron. Semmi különlegeset, csak egy egyszerű lecsót virslivel és tojással.
Nem lett túl nagy adag, épp 5 felnőttnek elegendő, de nagyon finom és olyan jó kis tunkolós étel.

Hozzávalók 5 főre:
*5 nagy fej vöröshagyma
*5 nagy fehér húsú paprika
*3 nagy paradicsom
*0,5 dl olaj
*2 csapott tk só
*0,5 kk őrölt bors
*35 dkg füstölt pulyka virsli
*6 kisebb tojás

Minden zöldséget alaposan megtisztítunk. A hagymát felkockázzuk, a paprikát karikára, a paradicsomot cikkekre vágjuk. A virslit felkarikázzuk.
Ha már ég a tűz a bogrács alatt, akkor az olajon a hagymát üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk a paprikát.
Kicsit együtt pirítjuk, majd hozzáadjuk a paradicsomot is.
Ízesítjük sóval, borssal.
Ha már a paprika megpuhult és a paradicsom is megfőtt, hozzáadjuk a felkarikázott virslit.
Kicsit együtt főzzük. Közben a tojásokat feltörjük, egy kis tálban villával kicsit felverjük.
A lecsóhoz adjuk a tojást és folyamatosan kavargatva készre főzzük.
Melegen, friss kenyérrel kínáljuk.

A Facebookon is megtaláltok.