Printfriendly

2015. március 31., kedd

Reform ribizlis szelet

Még a hétvégén sütöttem ezt a finom, puha, ribizlis süteményt. Vendégeink voltak és páran diétáznak, ezért gondoltam, hogy egy picit egészségesebb édességet készítek, hogy ők is ehessenek pár kockát belőle. A nyáron a kertben szedett és lefagyasztott gyümölcsöt használtam, ami kellemesen savanykás ízt kölcsönzött a sütinek. Természetesen más gyümölccsel, szederrel, málnával, meggyel, esetleg ezek kombinációjával is süthető.
Az alap receptet itt találtam.


Hozzávalók:
*25 dkg Teljes kiőrlésű búzaliszt
*1 tasak sütőpor
*5 dkg vaj/margarin
*2 tojás
*1 tasak vaníliás cukor (esetleg egy vaníliarúd kikapart magja)
*20 dkg nádcukor
*2 dl tej
*1 csésze ribizli (2,5 dl)

A sütőt előmelegítjük.
Egy közepes tepsit (20*34 cm) kikenünk vékonyan margarinnal és megszórjuk liszttel.
A lisztet elkeverjük a sütőporral.
A vajat/margarint kicsit megolvasztjuk, majd elkeverjük a tojásokkal, a cukorral és a vaníliás cukorral.
Beleforgatjuk a sütőporos lisztet és a tejjel lazítjuk.
Ha már csomómentes a massza, az előkészített tepsibe simítjuk.
A tetejére szórjuk a megmosott, lecsepegtetett ribizli szemeket. (Ha mirelitet használunk, akkor kiolvasztás nélkül.)
180 fokon hőlégkeveréssel 20 perc alatt megsütjük.
Tűpróbával ellenőrizzük.
Ha hagyjuk teljesen kihűlni, szépen szeletelhető.

A Facebookon is megtaláltok.

2015. március 30., hétfő

Amerikai káposztasaláta

Mostanában nagyobb szerepet kapnak a saláták az étkezéseink során. Általában friss zöldségekből és valamilyen húsból vagy halból állnak. Ez most egy egész más típusú saláta. Káposzta és répa a fő alkotóeleme, édes a mártás rajta. Már amikor összeállított és megkóstoltam, tudtam, hogy ez még sokszor készül majd nálunk. 
Kiváló sült húsokhoz, grillezett falatokhoz vagy hidegtál kísérőjeként is.
Az eredeti receptet itt találtam. 


Hozzávalók 4 főre:
*1 kisebb fej káposzta (tisztítva mérve 50 dkg)
*2 egész nagy szál sárgarépa (tisztítva mérve 15 dkg)
*5,5 dkg porcukor
*0,5 tk só
*kb. 10 tekerés bors (ez kb. 0,3 tk)
*0,6 dl tej
*15 dkg majonéz
*2 ek almaecet
*1 citromból nyert 2,5 ek lé

A zöldségeket megtisztítjuk, a káposztát egész vékony csíkokra vágjuk, a sárgarépát a reszelő nagy lyukán lereszeljük, a kettőt összekeverjük.
A porcukrot egy tálba szórjuk, elkeverjük a sóval, őrölt borssal, tejjel, majonézzel. Végül hozzáadjuk az almaecetet és a citromlevet is.
Jól kikeverjük és a sárgarépás káposztára csorgatjuk.
Alaposan átforgatjuk.
Legalább egy éjszakára a hűtőbe rakjuk, hogy az ízek jól összeérjenek.
Tálaláskor érdemes átkavarni, mert az öntet a saláta aljára szivárog.

A Facebookon is megtaláltok.

2015. március 29., vasárnap

Tojásos-tarjás fasírttekercs

Ma ebédre vendégeink voltak. A főétel a húsvét jegyében készült. Egyszerű fasírtmassza, amit füstölt sajttal, füstölt-főtt tarjával és főtt tojással töltöttem meg. Az benne a jó, hogy előző nap megsüthető és az adott napon már csak a tálalással van dolgunk. Egyetlen szépséghibája lett, hogy picit megrepedt sütés közben, de ez természetesen egy cseppet sem rontott az ízén. Habos krumplipüré volt a kísérője.



Hozzávalók 2 rúdhoz:
*1 kg darált sertés hús
*2 nyers tojás
*1 púpos tk házi fokhagymakrém
*1 kk só
*0,5 kk őrölt bors
*10 púpos ek zsemlemorzsa
*2-3 ek olaj a tepsibe
*1 kisebb tojás a rudakat lekenni

Töltelékhez:
*4 keményre főtt tojás
*15 dkg füstölt-főtt tarja
*10 dkg füstölt sajt szeletelve

A töltelékhez a keményre főtt tojásokat a reszelő nagy lyukán lereszeljük, a tarját egész apró kockára vágjuk.
A darált húshoz adjuk a tojásokat, a sót, borsot, házi fokhagymakrémet, zsemlemorzsát és jól összedolgozzuk.
A masszát két egyenlő részre osztjuk.
Az egyiket alufóliára téve kézzel téglalap alakúra és kb. ujjnyi vastagra ellapogatjuk igazodva a tepsi hosszához.
Először befedjük a sajt felével úgy, hogy a széleken maradjon ki kb. 3-4 cm rész.
Ezután rászórjuk a sajtos részre a tarja kockák, majd a reszelt tojás felét. 
A tölteléket a tenyerünkkel kicsit rányomjuk.
Az alufólia segítségével a szélesebb oldaláról kezdve feltekerjük, majd kicsit összenyomkodjuk, hogy ne maradjon benne levegő. Mivel a tekercs két végén nincs töltelék, itt a húst az ujjunkkal kicsit benyomkodjuk.
Olajjal kikent tepsibe fektetjük.
A műveletet megismételjük a maradék masszával.
A rudak tetejét lekenjük egy egész, kissé felvert tojással.
Lefedjük alufóliával.
Előmelegített sütőben 200 fokon hőlégkeveréssel 60 percet puhítjuk.
Ezután a fóliát eltávolítva további 20 percet pirítjuk. Ezalatt pár alkalommal meglocsoljuk a szafttal, hogy ne száradjon nagyon ki a teteje.
Ha megsült, kiemeljük az olajos léből és hagyjuk teljesen kihűlni.
Ezután egy éles késsel szépen szeletelhető.

A Facebookon is megtaláltok.

2015. március 27., péntek

Alma palacsintabundában

Ez a desszert abba a kategóriába tartozik, amit tovább tart elkészíteni, mint elfogyasztani. De úgy gondolom, hogy megéri, mert nagyon finom, egyszerű édesség. Számomra azért is kedves, mert gyermekem, aki nem hajlandó gyümölcsöt enni, ezt sárgabarack lekvárba mártogatva eszegette. Az almát ha nem is frissen, de legalább ebben a formában hajlandó volt elfogadni és kettőt belőle megenni. Már ezért is megérte.



Hozzávalók 3-4 főre:
*3 nagyobb alma
*2 púpos ek liszt a forgatáshoz
*Kb. 1,5 dl olaj a sütéshez
Bundához:
*1 nagyobb tojás
*1 tasak vaníliás cukor
*1 csipet só
*1 púpos ek cukor
*10 dkg liszt
*1 dl tej

Először a bundához való tésztát készítjük el.
A tojást a sóval, cukorral, vaníliás cukorral habosra kavarjuk, majd hozzáadjuk a lisztet és végül a tejet fokozatosan adagolva sűrű, csomómentes masszává keverjük.
Olajat forrósítunk. (Erre én egy alacsonyabb falú serpenyőt használtam, amiben az almakarikákat kb. félig lepte el az olaj.)
Egy tálkába szórjuk a lisztet.
A megtisztított almákat meghámozzuk, kb. 7-8 mm vastag szeletekre vágjuk. A magházukat kivágjuk. (Erre a legkisebb pogácsa szaggatómat használtam.)
Az almákat először a lisztben forgatjuk meg, majd a sűrű masszában. Kicsit lecsepegtetjük, majd a forró olajban mindkét oldalukat közepesnél kisebb lángon szép barnára sütjük.
Konyhai papírtörlőn hagyjuk a felesleges olajat lecsepegni.
Porcukorral, esetleg fahéjas porcukorral megszórva kínáljuk.

A Facebookon is megtaláltok.

2015. március 26., csütörtök

Újhagymás krumplikrémleves

Nagyon rossz étvágyú gyermekem a húslevesen kívül nem igazán akar levest fogyasztani. Tegnap azzal jött haza az oviból, hogy golyós leves volt, amit nagyon fincsinek vélt. (Sárgarépa krémleves levesgyönggyel.) Nem igazán szoktunk csak ritkán levesgyöngyöt használni, de azt gondoltam, ha ez kell ahhoz, hogy a gyerek egyen pár kanál levest, akkor legyen. Korán reggel bicóra pattantam és a közeli boltban vettem egy tasakkal. Délelőtt készítettem egy újhagymás krumplikrémlevest. Kellemesen krémes, az újhagyma nem túl intenzíven érzik rajta, de mégis finom ízt kölcsönöz a levesnek. Délben megyek a gyerekért. Ezután derül ki, hogy bejön-e a csal vagy sem :-)



Hozzávalók 4 főre:
*5 egész nagy db krumpli (tisztítva mérve 50 dkg)
*4 kisebb szál újhagyma
*2 ek olaj
*1 csapott kk só
*1 púpos tk házi ételízesítő (esetleg 1 leveskocka)
*2 dl főzőtejszín (20%-os)
*1 liter víz 

A megtisztított, meghámozott krumplit felkockázzuk.
Az újhagymát felkarikázzuk a zöld szárával együtt.
A hagymát az olajon üvegesre pároljuk, majd a krumpli hozzáadva jól átforgatjuk.
Felengedjük 1 liter vízzel, ízesítjük sóval, házi ételízesítővel (esetleg leveskockával) és fedő alatt addig főzzük, míg a krumpli megpuhul.
Ezután a tűzről lehúzva merülő mixerrel pépesítjük. (Én hagytam benne pár kocka krumplit egyben.)
Ezután a tejszínnel krémesítjük, jól átkeverjük.
Melegen kínáljuk. 

A Facebookon is megtaláltok.