2015. november 30., hétfő

Hortobágyi húsos palacsinta tekercsek

Ezt az ételt Sógornőm készítette, mikor legutóbb a szülinapján voltunk köszönteni. Nagyon ízlett és már akkor tudtam, hogy ki fogom próbálni. A sémát elmondta, de a saját palacsinta receptemet használtam és az adagokat is a családra méreteztem. 8 nagyobb palacsinta lett, így ennyi részre osztottam a tölteléket is. Picit munkaigényes, de igazán megéri elkészíteni. Melegen, de hidegen is nagyon finom. Ezért az utolsó lépés, a sütőben való melegítés akár el is hagyható. Fura lehet, de nem csináltam hozzá külön köretet, így is nagyon laktató ebéd lett belőle. Köszönöm szépen az ötletet Anita!


Hozzávalók 4 főre:

Raguhoz:
*1 nagyobb csirkemell filé
*1 közepes fej vöröshagyma
*3-4 ek olaj
*1 kk só
*1 nagy csipet őrölt bors
*2 nagyobb koktélparadicsom
*2 tk házi darált paprika
*1 csapott tk őrölt pirospaprika
*1 púpos tk liszt
*3 dl tejföl

Palacsintához:
*3 nagyobb tojás
*1 csapott kk só
*12 jó púpos ek liszt
*4,8 dl tej
*0,5 dl olaj

A megtisztított csirkemellet kockára vágjuk, kicsit lecsepegtetjük.
A hagymát apróra kockázzuk és egy kevés olajon üvegesre pároljuk, majd a húst fehéredésig pirítjuk rajta.
Meghintjük a sóval, borssal, fűszerpaprikával, hozzáadjuk a feldarabolt koktél paradicsomokat, a darált paprikát és kb. 0,5 dl vízzel felengedve fedő alatt puhára főzzük.

Ha puha a hús és a víz is elfőtt, akkor kiszedjük a húst a szaftból.
Előbbit késsel egész apróra vágjuk, míg a visszamaradt szaftot (ami nem sok, de épp elég, hogy megízesítse és színezze a tejölt) egy teáskanálnyi liszttel simára keverünk, majd a tejfölt is hozzáadjuk és a tűzre visszatéve átforrósítjuk, besűrítjük.

Elkészítjük a palacsintákat. A tojásokat a sóval kikeverjük, majd beleszórjuk a lisztet.
A tejet fokozatosan adagolva, sima tésztát keverünk. Hozzáadjuk az olajat.
Olajjal kikent, felforrósított palacsintasütőben kb. 8 nagyobb palacsintát sütünk.
Az összevágott húshoz adunk 2 evőkanál tejfölös szaftot, elkeverjük, majd a kiterített palacsinták közepén egyenletesen elosztjuk a tölteléket.
A két oldalát behajtjuk, majd alulról feltekerjük.
Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk.
A tetejükre kanalazzuk a tejfölös szaftot.
Előmelegített sütőbe toljuk, ahol 180 fokon hőlégkeveréssel kb. 10 perc alatt átforrósítjuk.

A Facebookon is megtaláltok.

2015. november 29., vasárnap

Serpenyős tojás virslivel, kukoricával

Egyszerű tojásos reggeli, ami nálunk két felnőtt adagja, amiből egy gyerek is falatozik (a másik sajnos nem).
Friss kenyérrel és zöldségekkel, paradicsommal, uborkával szereti a család.


Hozzávalók 2 főre:
*4 szál virsli
*1 nagy fej vöröshagyma
*1 kis doboz kukorica fele
*5 nagyobb tojás
*3 ek olaj
*1 nagy csipet só
*1 nagy csipet bors

A virslit felkarikázzuk. A megtisztított vöröshagymát nem túl apró kockára vágjuk.
A kukoricát átmossuk, és kicsit hagyjuk lecsepegni.
A tojásokat egy tálba ütjük és a sóval, borssal kicsit felverjük.
Egy serpenyőben kevés olajat forrósítunk.
A virslit a hagymával addig pirítjuk, míg utóbbi üvegessé válik.
Hozzáadjuk a kukoricát és jól átforgatjuk.
Ráöntjük a villával felvert tojásokat és tetszőleges keménységűre sütjük.
Ropogós héjú kenyérrel és friss zöldségekkel kínáljuk egy pohár tea társaságában.

A Facebookon is megtaláltok.

2015. november 28., szombat

Ünnepi linzer

Nincs ünnep linzer nélkül, sőt karácsony sem. Ez egy olyan sütemény, amit nagyon szeretünk, ismerünk és mindig az adott ünnepre alakíthatunk formailag. Számos kiszúró forma szerepel már a gyűjteményemben, de most kaptam a Férjemtől egy olyan szettet, amivel több különböző méretű, hullámos szélű lap készíthető, valamint egy három méretből álló fenyőfa fondant kiszúrót. Ebből a két formázóból készült most el ez a finom apró süti. A tésztát én nem szoktam hűtőben pihentetni, lisztezett felületen szépen lehet vele dolgozni. 
A megtöltött linzer 1-2 óra múlva már kellemesen puha. Ha előre szeretnénk dolgozni, az is lehetséges, hisz a sütemény megsüthető, légmentesen több napig eláll és az ünnep előtti napon lekvározható.


Hozzávalók 19 db linzerhez:
*30 dkg liszt
*1 csipet só
*10 dkg porcukor
*1 tasak vaníliás cukor
*1 kk sütőpor
*0,5 citrom reszelt héja
*20 dkg vaj/margarin
*1 tojás sárgája
*baracklekvár a töltéshez

A lisztet elkeverjük a sóval, porcukorral, sütőporral, majd hozzáadjuk a citrom reszelt héját, a tojás sárgáját, a vajat/margarint.
Jól összedolgozzuk.
Lisztezett felületen kb. 4 mm vastagra elnyújtjuk.
Egy közepes méretű, hullámos szélű szaggatóval kiszúrjuk.
Minden második közepébe egy pici fenyő formájú kiszúróval mélyedést készítünk.
Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk.
Előmelegített sütőben 180 fokon hőlégkeveréssel 8 perc alatt megsütjük.
Hagyjuk teljesen kihűlni.
Sárgabaracklekvárral összeragasztunk egy teli és egy lyukas linzert.
Porcukorral meghintve kínáljuk.

A Facebookon is megtaláltok.

2015. november 25., szerda

Csirkés saláta gazdagon

Most, hogy itt a hideg, előtérbe kerülnek a nehezebb, tartalmasabb ételek, de ritkán jól esik egy könnyű, mégis gazdag saláta. Tele van friss zöldséggel, vitaminnal, amire valljuk be, hogy igencsak szükség van ebben a vírusokkal és bacillusokkal teli időben. 
Természetesen egy kevés hús is jár hozzá, mert így az igazi.
Szép színes, ami a szemnek is jól esik, nem csak a gyomornak :-)


Hozzávalók 1 főre:
*20 dkg csirkemell filé
*1 csipet só
*1 csipet őrölt bors
*1 ek olaj
*6-7 db jégsaláta levél
*1 keményre főzött tojás
*4 koktélparadicsom
*1 nagyobb sárgarépa
*1 kisebb kígyóuborka negyede
*2 ek csemegekukorica
*1 kis fej lila hagyma
*1 dl tejföl
*1 kk mustár
*1 ek majonéz
*1 csipet só
*1 csipet bors

A megtisztított csirkemellet apró kockára vágjuk, és kicsit lecsepegtetjük.
Kevés olajat forrósítunk, amin fehéredésig pirítjuk a húst. Megszórjuk egy kevés sóval, borssal és egy egész kevés vízzel felöntve fedő alatt puhára főzzük.
A zöldségeket megtisztítjuk. A sárgarépát lereszeljük, a paradicsomot negyed cikkekre, az uborkát negyed karikákra vágjuk. A keményre főtt tojást nagyobb darabokra szeljük.
A konzerv kukoricát átöblítjük, kicsit lecsepegtetjük. A jégsaláta leveleit apróra tépkedjük. A lila hagymát felkarikázzuk.
A zöldségeket tetszés szerint egy tányérra rendezzük.
A tetejére halmozzuk a megpuhult húst, a tojást.
Ízlés szerint meghintjük egy kevés sóval.
Az öntethez a tejfölt simára keverjük a mustárral, majonézzel, sóval, borssal és a salátához kínáljuk.

A Facebookon is megtaláltok.
 

2015. november 24., kedd

Zöldfűszeres sajtleves

Ebben a hideg időben egyre jobban esik egy tányér forró leves, ami igazán jól átmelegít. Maradék húslevesből és pár sajtkrémből is finom, egyszerű fogás készíthető. 



Hozzávalók 4 főre:
*1 nagy fej vöröshagyma
*3 ek olaj
*9 dl húsleves alaplé
*3 zöldfűszeres tömlős sajt
*0,5 kk házi fokhagymakrém (esetleg 2 gerezd fokhagyma)
*1 csipet só
*1 csipet őrölt fehér bors

Tálaláshoz:
*1 kis szál újhagyma
*2 kis szelet kenyér
*2-3 ek olaj
*5 dkg füstölt sajt
*1 kis csokor friss petrezselyemlevél

Először a levesbetétet készítjük el. Egy serpenyőben felforrósítunk 2-3 evőkanálnyi olajat, azon megpirítjuk az egész apró kockára vágott kenyérdarabkákat. Ha már szép pirosak, akkor kiemeljük az olajból és félretesszük.
A vöröshagymát felkockázzuk és egy közepes fazékban kevés olajon üvegesre pároljuk.
Felengedjük a meleg húslevessel.

Ha már jó meleg a leves, akkor hozzáadjuk a tömlős sajtokat és kevergetve hagyjuk teljesen felolvadni benne.
Ízesítjük sóval, borssal, fokhagymakrémmel (vagy zúzott fokhagymával).
Ha már jó forró a leves, akkor tányérokba szedjük.
Megszórjuk reszelt füstölt sajttal, a pirított kenyérkockákkal, a felkarikázott újhagymával és az apróra vágott petrezselyemzölddel.

A Facebookon is megtaláltok.