Printfriendly

2014. december 31., szerda

Csokis linzer szilveszterre

Nem tudunk ráunni a linzerre. Mi más is készült volna, mint csokis, ünnepi, színes szórócukros változat.

Elérkeztünk az év utolsó napjához. Ezúton köszönöm meg minden kedves olvasónak, hogy benézett, elkísért 2014-ben. Remélem az új esztendőben is találkozunk.


KÍVÁNOK MINDENKINEK BÉKÉS, BOLDOG, FINOMSÁGOKBAN GAZDAG ÚJ ÉVET!



Hozzávalók 35 db linzerhez:
*30 dkg liszt
*1 kk sütőpor
*10 dkg porcukor
*1 tasak vaníliás cukor
*1 csipet só
*20 dkg margarin
*1 tojás sárgája
*1 kis üveg baracklekvár fele
*10 dkg étcsokoládé
*2 tk olaj
*1 marék színes cukorka

A lisztet egy tálba szitáljuk, majd elkeverjük benne a sót, sütőport, porcukrot, vaníliás cukrot. Összedolgozzuk a tojás sárgájával és a puha margarinnal.
Lisztezett felületen egy apróbb hullámos szélű formával kiszaggatjuk.
Sütőpapíros lemezre sorakoztatjuk egy picit távolabb egymástól.
Előmelegített sütőben 180 fokon hőlégkeveréssel 8 perc alatt megsütjük.
Hagyjuk teljesen kihűlni.
Majd 1-1 linzert egy kevés baracklekvárral összeragasztunk.
Érdemes a csokizás előtt pár órát hagyni pihenni, mert akkor nem csúszik el a két tészta egymáson.
A csokoládét az olajjal forró vízgőz felett felolvasztjuk, (egy új módszert próbáltam ki, előbb lereszeltem a csokit és így egyenletesebben olvadt fel, szebb lett az eredmény.) majd a linzerek tetejét belemártjuk és hagyjuk a felesleget kicsit lecsepegni.
Majd még a teljes megszilárdulás előtt megszórjuk színes cukorkákkal.

A Facebookon is megtaláltok.

Sajtos-túrós ropogós

Nincs szilveszter sós nélkül. Nálunk most ez az egyszerű, sajtos ropogós készült, ami belül puha, omlós a túrónak köszönhetően.
Ez nem egy nagy adag, érdemes rögtön duplázni, mert pillanatok alatt elfogy.
Természetesen vághatjuk rövidebbre, most ez a hosszabb változat volt szimpatikus :-)


Hozzávalók 2 nagyobb tepsi ropogóshoz:
*25 dkg túró
*1 tk só
*1 jó nagy ek tejföl
*30 dkg rétesliszt
*20 dkg puha margarin
*1 felvert tojás lekenni
*10 dkg reszelt sajt a tetejére

A túrót egy tálba öntjük, jól áttörjük (erre egy krumpli törőt használtam).
Megszórjuk a sóval, elkeverjük a tejföllel, majd hozzáadjuk a réteslisztet.
Ezután elmorzsoljuk benne a margarint és jól összedolgozzuk.
Folpackba csomagolva egy órára a hűtőbe rakjuk.
Két nagyobb tepsit kibélelünk sütőpapírral. A sütőt előmelegítjük.
A tésztát lisztezett felületen kb. 4 mm vastagra és téglalap alakúra elnyújtjuk.
Körbevágjuk, hogy szép szabályos legyen.
Lekenjük egy egész, kissé felvert tojással. Megszórjuk reszelt sajttal, tenyerünkkel picit a tésztába nyomjuk.
Egy éles késsel vagy derelye metszővel 1 cm széles és 20 cm hosszú rudakra vágjuk.
Az előkészített tepsikbe fektetjük, egymáshoz lehet közelebb, mert inkább megemelkednek, mint oldalra terülnek.
180 fokon hőlégkeveréssel 25 perc alatt szép barnára sütjük.
 

A Facebookon is megtaláltok.

2014. december 29., hétfő

Diós patkó

Sajnos nálunk még nem havazott, bár a gyerekek már nagyon várják. Szeretnének szánkózni és hóembert építeni. Persze mi, felnőttek már kevésbé örülünk a hólapátolásnak, a lefagyott utaknak. Ezért egy kis havas tájat idéző diós patkót sütöttem. A népi hiedelmek szerint a patkó szerencsét hoz, ami elkél az újévben is :-)
Kevés alapanyagból összeállítható, egyszerű, tojás nélküli édesség. Ez a süti még egy hét után is ugyanolyan omlós és puha, mintha épp akkor sült volna. A formázás az, ami egy kis időt vesz igénybe, de ha van játékos kedvű gyerek, akkor bevonhatjuk egy kis gyurmázásba.
A receptért köszönet Kocsis Hajnalkának!


Hozzávalók kb. 80 db patkóhoz:
*25 dkg liszt
*10 dkg porcukor
*10 dkg darált dió
*1 késhegynyi sütőpor
*20 dkg margarin
*1-2 ek vaníliás porcukor a tetejére

A lisztet egy tálba szitáljuk, majd hozzákeverjük a porcukrot, a sütőport és a darált diót. Végül gyors mozdulatokkal összedolgozzuk a puha margarinnal.
Folpackba csomagolva legalább 1 órát a hűtőben pihentetjük. (Nálam egy éjszaka volt és tökéletesen lehetett a tésztával dolgozni, nem ragadt, még a munkalapot sem kellett lisztezni.)

A hűtőből kivett tésztából kis darabokat tépünk, majd kisujj vastag rudakká sodorjuk.
Azokat kb. 8 cm hosszú darabokra vágjuk. Patkó alakúra hajlítjuk, majd a két végét kicsit elvékonyítjuk.
Sütőpapíros lemezre rakjuk, egymástól kicsit távolabb.

Előmelegített sütőben 170 fokon hőlégkeveréssel 10 perc alatt megsütjük. (Ha túlsül, megkeményedhet.)
Még melegen vaníliás porcukorral megszórjuk.
(A kisült tészta még elég puha, ezért a porcukorba forgatás helyett a törés elkerülése végett ez bizonyult célszerűbbnek.)
Légmentesen záródó fémdobozban sokáig eláll.

A Facebookon is megtaláltok.

2014. december 28., vasárnap

Virslis krumplisaláta

A kedvenc krumplisalátánk egy kis virslivel gazdagítva. Remek köret sültekhez, de önálló ételként is megállja a helyét. Azonnal fogyasztható, de ha még pár órát vagy egy egész éjszakát pihen a hűtőben, az ízek nagyon jól összeérnek. Szilveszter napjára akár előre is elkészíthető.


Hozzávalók 4 főre:
*8 közepes szem krumpli
*4 nagyobb tojás
*1 közepes fej lila hagyma
*1 közepes fej vöröshagyma
*4 szál virsli
*4 dl tejföl
*2 ek majonéz
*1 tk mustár
*1 nagy csipet só
*1 csipet őrölt bors

A zöldségeket megtisztítjuk, a hagymákat apró kockára, a krumplit kisebb kockára vágjuk, majd utóbbit sós vízben megfőzzük.
A tojásokat keményre főzzük, héjukat lehúzzuk, majd apróra vágjuk.
A virsliket is megfőzzük, vékonyra karikázzuk.
Amíg a virsli, tojás és a krumpli is kihűl, összeállítjuk a majonézes krémet.
A tejfölt simára keverjük a majonézzel, a mustárral és ízesítjük a sóval, borssal.
Hozzáadjuk a lila hagymát, a tojásokat, a virsliket, majd a krumplival is összeforgatjuk.

A Facebookon is megtaláltok.