Printfriendly

2014. október 30., csütörtök

Egyszerű diós kevert

A savanyú káposztás bableves olyan laktató lett, hogy csak egy kis egyszerű diós süti készült az ebéd második fogásaként. A kicsik is aktívan részt vettek az összeállításban, az egyikőjük a nedves részt, a másik a lisztes részt keverte. Igazi családi alkotás lett. Sajnos türelmetlenek voltunk és még melegen megvágtam, így nem lett túl szép a szeletelés, de azt hiszem ez mit sem rontott az ízén. 

Nem túl édes süti, ezért a bőséges porcukrot nekünk valóban megkívánta.
A kisasszony a joghurtos masszát készíti:
 Az úriember a diós részt keveri:

Hozzávalók 8 főre:
*250g liszt
*1 tasak sütőpor
*100g darált dió
*100g margarin
*180g cukor
*1 tasak vaníliás cukor
*2 közepes tojás
*250g görög joghurt (épp kekszes)
*50 ml tej

A sütőt előmelegítjük. Egy közepes tepsit kikenünk 1 tk margarinnal és megszórjuk ugyanennyi liszttel.
A lisztet egy tálba szitáljuk, elkeverjük benne a sütőport és a darált diót.
Egy másik tálban a megolvasztott, de nem forró margarint a tojásokkal, cukrokkal jól kikeverjük, majd a joghurtot is hozzáadjuk.
A két részt összeforgatjuk és lazítjuk a tejjel.
Az előkészített tepsibe simítjuk.
180 fokon 30 perc alatt megsütjük, tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e a tészta.
Ha kihűlt, szeleteljük, és porcukorral meghintve kínáljuk.



A Facebookon is megtaláltok.

Savanyú káposztás bableves

Párom Anyukájától kaptunk két nagy adag házilag készített savanyú káposztát. Akkor jött a kérdés, hogy mi legyen a sorsa. A feléből egy nagyon laktató, tartalmas leves lett, kolbásszal, füstölt-főtt tarjával.



Hozzávalók 6-8 főre:
*60 dkg savanyú káposzta
*10 dkg szárazkolbász
*30 dkg füstölt-főtt tarja
*3 szál sárgarépa
*1 kis doboz vörös bab (24 dkg)
*1 kk só
*1 nagy csipet őrölt bors
*1 ek házi ételízesítő (esetleg 1 leveskocka)
*2 púpos ek liszt
*2 ek olaj
*1 tk őrölt pirospaprika
*2 dl tejföl
*2,5 liter víz

A káposztát hideg vízben átmossuk, kicsavarjuk és kb. 2,5 liter vízben feltesszük főni.
A kolbászt karikára, a tarját apró kockára vágjuk.
A megtisztított sárgarépát vékonyra karikázzuk.
A kolbászt és a tarját a leveshez adjuk, ízesítjük a fűszerekkel (sóval, borssal, darált paprikával, ételízesítővel.
Ha már a káposzta kellőképpen megfőtt, hozzáadjuk a sárgarépát, az átmosott, lecsepegtetett konzerv babot.
A lisztet kevés olajon megpirítjuk, a tűzről lehúzva megszórjuk a pirospaprikával, majd a tejföllel csomómentesre keverjük.
Ha répa is megfőtt, a forró leves levével felhígítjuk a rántást, majd a levesbe csorgatjuk.
Hagyjuk felfőni és melegen kínáljuk.

A Facebookon is megtaláltok.

2014. október 29., szerda

Füstölt tarjás melegszendvics

Mostanában ritkábban készül melegszendvics, pedig nagyon kedveljük. Most egy kevés füstölt-főtt tarja maradéka várta sorsa beteljesülését, de azt hiszem csak a képzeletünk és a hűtőnk tartalma szab határt :-)
Nem pirítottam túl ropogósra, mert épp így szeretjük.



Hozzávalók 2 főre:
*4 vékony szelet kenyér
*2 dkg vaj
*5 dkg füstölt-főtt tarja
*2 szelet sárga pritamin paprika
*1 szál újhagyma szára
*3 dkg sajt

A kenyereket megkenjük vékonyan a vajjal és sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük.
A húsos tarját egész vékony csíkokra vágjuk, a hagymaszárat apró darabokra, a sárga paprikát kisebb kockára.
A vajas kenyérre szórjuk a tarját, paprikát, hagymaszárat.
Meghintjük reszelt sajttal.
Előmelegített sütőben 200 fokon 6 perc alatt hőlégkeveréssel megsütjük.

A Facebookon is megtaláltok.

2014. október 28., kedd

Egyszerű zöldborsóleves eperlevél tésztával

Nagyon egyszerű, kevés alapanyagból elkészíthető leves, ami jól esik már ebben az októberi hűvös időben.



Hozzávalók 4 főre:
*35 dkg zöldborsó (saját eltevésű mirelit)
*2 közepes szál sárgarépa
*10 dkg eperlevél tészta
*2 ek olaj
*1 kk só
*1 nagy csipet őrölt bors
*1 tk őrölt pirospaprika
*1 tk házi darált pirospaprika
*1 púpos tk házi ételízesítő (esetleg 1 leveskocka)

A sárgarépát megtisztítjuk, és apróbb darabokra vágjuk.
Egy kisebb fazékban olajat forrósítunk, megfuttatjuk rajta a sárgarépát, hozzáadjuk a zöldborsót és felengedjük kb. 2 liter vízzel.
Ízesítjük a fűszerekkel.
Ha felfőtt a leves, hozzáadjuk a tésztát és ha már a zöldségek és a tészta is puha, azonnal tálalhatjuk.

A Facebookon is megtaláltok.

2014. október 27., hétfő

Virslis-tejfölös vitaminsaláta

A kertben a mángold elhullajtotta a magját és nemrég sok új zöld növény bújt elő. Ezeket a friss leveleket használtam fel egy egyszerű virslis saláta elkészítéséhez. Önmagában is laktató fogás, de sült vagy grillezett húsokhoz is kínálhatjuk köretként.



Hozzávalók 1 főre:
*6 szál füstölt pulyka virsli
*1 nagyobb szál sárgarépa
*1 közepes fej lila hagyma
*7 közepes mángold levél
*5 dkg kukorica
*2,5 dl tejföl
*1 ek majonéz
*1 kk mustár
*1 nagy csipet só

A virsliket megfőzzük, lecsöpögtetjük, hagyjuk kihűlni, majd vékony karikára vágjuk.
A zöldségeket megtisztítjuk, a sárgarépát a reszelő nagy lyukán lereszeljük, a lila hagymát apró kockára vágjuk, a mángold leveleket apró darabokra tépkedjük.
A konzerv kukoricát átöblítjük és hagyjuk lecsöpögni.
A tejfölt a majonézzel, mustárral, sóval jól összekeverjük, majd hozzáadjuk a felkarikázott virslit, a zöldségeket. Alaposan összeforgatjuk.

 A Facebookon is megtaláltok.