Printfriendly

2014. július 30., szerda

Kukucskálós szilvás

Az egyik kedvencem a szilva. Most egy puha süti készült belőle. 
Természetesen más gyümölccsel vagy idényen kívül befőtt gyümölcsből is kipróbálható.

Hozzávalók:
*50 dkg szilva
*30 dkg liszt
*1 tasak sütőpor
*20 dkg porcukor
*1 tasak vaníliás cukor
*15 dkg vaj/margarin
*5 tojás
*10 ek tej
*1 ek fahéj és 3 ek cukor a szóráshoz

A szilvákat alaposan megmossuk, félbe vágjuk, magjukat eltávolítjuk.
A sütőt előmelegítjük. Egy közepes tepsit (22*38 cm) kibélelünk sütőpapírral.
A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzákeverjük a sütőport.
Egy másik tálkában az olvasztott vajat/margarint habosra keverjük a porcukorral, a vaníliás cukorral.
A tojásokat ketté választjuk, a sárgákat egyenként a cukros masszában elkeverjük, hozzáadjuk a sütőporos lisztet és belekanalazzuk a tejet. Jól összekeverjük.
A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, majd óvatosan a tésztába forgatjuk.
A sütőpapíros tepsibe simítjuk a masszát.
A szilvaszemeket a tetejére fektetjük, a héjjal lefelé. megszórjuk a fahéjas cukorral.
180 fokon alul-felülsütéssel 35-40 perc alatt megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.
Ha kihűlt, éles késsel szépen szeletelhető. Porcukorral meghintve kínáljuk.



Cukkinis csirkepaprikás

Egy klasszikus kicsit másképpen. Csak hogy fogyjon a tengernyi cukkinitermés  :-)



Hozzávalók 4 főre:
*1 kg csirkemell filé
*3-4 ek olaj
*1 nagy fej vöröshagyma
*1 kk őrölt pirospaprika
*1 csapott kk só
*0,5 kk őrölt bors
*1 közepes paradicsom
*1 kisebb cukkini fele

A megtisztított csirkét felkockázzuk és hagyjuk kicsit lecsöpögni.
A zöldségeket megtisztítjuk, a vöröshagymát kockára vágjuk.
Az olajon üvegesre pároljuk, majd a húst fehéredésig pirítjuk rajta.
Meghintjük a sóval, borssal, pirospaprikával, hozzáadjuk a darált paprikát, az apróra vágott paradicsomot.
Kevéske vízzel felöntjük, majd fedő alatt addig főzzük, míg a csirke meg nem puhul.
A cukkinit egész apróra kockázzuk, és ha már puha a hús és elfőtt róla a víz, akkor hozzáadjuk és pár percig együtt pirítjuk.
Melegen, kifőtt tésztával kínáljuk.

2014. július 29., kedd

Cukkini Orly módra

Egyikünk sem szereti a sört a kesernyés íze miatt, de mindig van itthon 1-2 dobozzal, ha épp vendégek érkeznének. Ennek ellenére már többször készítettem ételt, ahol a sör volt az egyik alapanyag. Ad egy különleges ízt neki. Az Orly módra azt jelenti, hogy a húst vagy egyéb hozzávalót sűrű palacsinta tésztába mártjuk, ami sörrel van hígítva, majd forró olajban kisütjük. Ezt most cukkinival próbáltam ki. Krumplipüré volt hozzá a köret, de ízlés szerint akár fokhagymás mártogatós is kiváló kísérője lehet.



Hozzávalók 4 főre:
*1 nagyobb cukkini
*1 kk só
Bundához:
*3 nagyobb tojás
*9 jó púpos ek liszt
*1 kk só
*1,6 dl sör
Továbbá:
*4 púpos ek liszt a forgatáshoz
*7 dl olaj a sütéshez

A megtisztított cukkinit kb. 7-8 mm vastag karikákra szeleteljük, a magvas részt kivágjuk.
Meghintjük sóval és hagyjuk állni.
Egy tálkába lisztet készítünk a forgatáshoz.
Egy edényben bő olajat forrósítunk.
Egy másik edénybe ütjük a tojásokat a sóval habosra keverjük, majd a lisztet beleszórva és a sört fokozatosan adagolva sűrű, csomómentes masszává keverjük.
A cukkini alól leöntjük a vizet, először megforgatjuk a lisztben, majd a sűrű masszában, jól lecsöpögtetjük.
Óvatosan a forró olajba helyezzük, és szép barnára sütjük.
Konyhai papírtörlőn hagyjuk a felesleges olajat lecsöpögni.

2014. július 28., hétfő

Morzsás nudli

Már több alkalommal készítettem nudlit, hol mákosat, hol zserbósat. Most épp egy kis hagyományos morzsásat, amihez nem maradhatott el a sárgabaracklekvár sem. Nem mondom, hogy 5 perc alatt összedobható, de mindenképpen megéri az idő- és energiaráfordítást.


Hozzávalók 4 főre:
Nudlihoz:
*50 dkg krumpli (tisztítva mért súly)
*1 nagy csipet só
*15 dkg liszt
*1 tojás
*2 ek olaj a főzővízbe

Morzsához:
*1 csésze zsemlemorzsa (csésze=2,5 dl)
*0,5 csésze olaj
*porcukor ízlés szerint
*1 tasak vaníliás cukor

A krumplikat megtisztítjuk, meghámozzuk, és apró kockára vágjuk.
Sós vízben puhára főzzük, leszűrjük és áttörjük.
Ha már kézmelegre hűlt, hozzáadjuk a sót, a tojást, majd lassan adagolva a lisztet, közben kézzel nem túl kemény és nem túl lágy tésztává dolgozzuk. Előfordulhat, hogy a krumplinak nagyobb a nedvességtartalma és még szükséges 1-2 teáskanálnyi liszt.
Egy fazékban vizet forralunk 2 evőkanálnyi olajjal, hogy majd a nudlik ne ragadjanak össze.
Lisztezett felületen kisujjnyi vastag rudakat sodrunk, amiket egy éles késsel kb. 3 cm hosszúságúra darabolunk. A felület és a tenyerünk között még sodrunk rajta egyet, így szép formásak lesznek.
Gyöngyöző vízbe rakjuk, ahol, ha már feljöttek a víz tetejére, még 2-3 percet főzzük és a vízből kiemelve lecsöpögtetjük.
Egy tálkában az olajon világosra pirítjuk a morzsát és beleforgatjuk a lecsöpögött nudlikat.
Ízlés szerint porcukorral, vaníliás cukorral meghintve és házi sárgabaracklekvárral kínáljuk.

2014. július 27., vasárnap

Nyári zöldséges csirkenyárs krémfehérsajtos salátával

Egyszerű, könnyű, nyári fogás készült ma ebédre az itthon található zöldségekből, némi csirkehúsból és hozzá egy kis maradék krém fehér sajt felhasználásával.
A nyársak akár grillen is megsüthetők.



Hozzávalók 6 db nyárshoz:
*1 nagyobb kicsontozott csirkemell
*1 kk só
*1 kk grill fűszerkeverék
*1 nagy fej lila hagyma
*1 nagy fehérhúsú paprika
*2 db bébi cukkini
*25 dkg apróbb gomba
*1 púpos tk grill zöldség fűszerkeverék
*1 csipet só
*5-6 ek olaj
*6 db saslikpálca

Salátához:
*4 nagyobb paradicsom
*3 zsenge uborka
*10 dkg krém fehér sajt
*1 nagy csipet morzsolt bazsalikom

A megtisztított csirkemellet kb. 2,5*2,5 cm nagyságú kockára vágjuk, meghintjük sóval, grill fűszerkeverékkel és alaposan összeforgatjuk.
6 db saslikpálcát vízbe áztatunk.
A zöldségeket megtisztítjuk, a lila hagymát 8 részre vágjuk, majd szétszedjük a cikkeket. A cukkinit felkarikázzuk. A paprikát a husival megegyező méretűre daraboljuk. A gomba héját lehúzzuk, tönkjét kiemeljük.
A beáztatott pálcákra sorban feltűzzük az alapanyagokat a következő sorrendben: lila hagyma, paprika, csirkemell, cukkini, gomba. Addig folytatva, míg el nem fogynak a zöldségek és a husi.
A nyársakat egy közepes tepsibe fektetjük, majd lekenjük pár evőkanál olajjal, meghintjük a grill zöldség fűszerkeverékkel és párszor meg is forgatjuk, hogy a fűszeres olaj mindenhol bevonja a zöldségeket.
Meghintjük 1 csipet sóval, de csak finoman, mert a fűszerkeverék is sós.
Előmelegített sütőbe toljuk, ahol 200 fokon hőlégkeveréssel 20 perc alatt megsütjük. A sütés alatt érdemes 1-2 alkalommal a nyársak alatti szafttal átkenni.
Amíg sül a nyárs, elkészítjük a salátát. A krém fehér sajtot lecsöpögtetjük, és apró kockára vágjuk.
A megtisztított paradicsomot felkockázzuk, az uborkát fél karikára vágjuk. Egy tányérkára rendezzük, rászórjuk a sajtot és meghintjük kevés morzsolt bazsalikommal. Nem szükséges külön sózni, mert a sajt elég sós.
A megsült nyársakat a friss sajtos salátával melegen kínáljuk.