Hozzávalók kb. 12 db kalácshoz
Tésztához:
*50 dkg liszt
*1 csapott kk só
*2,5 dkg friss élesztő
*2 dl tej
*1 ek cukor
*1 tasak vaníliás cukor
*1 egész tojás
*10 dkg margarin
Töltelékhez:
*1 kis üveg gyümölcsdarabos meggydzsem
Tetejére:
*1 kisebb tojás
*1 kk tej
Az élesztőt a meleg, de nem forró tejbe morzsoljuk,
megszórjuk a cukorral és hagyjuk felfutni.
A lisztet egy tálba szitáljuk, elkeverjük benne a sót.
Hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a vaníliás cukrot, a
tojást, a margarint és rugalmas, de nem ragacsos tésztát dagasztunk. Ha kívánja
és keménynek érezzük, akkor adhatunk hozzá 1-2 teáskanál tejet, vagy ha túl
ragacsos, 1-2 teáskanál lisztet. Nekem a 2 dl tejjel pont tökéletes tészta
sikerült.
A tésztát letakarva, meleg helyen kb. 1 óra alatt a
duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen kb. 3 mm
vastagságúra és téglalap alakúra elnyújtjuk.
A tészta alsó felére kenjük a gyümölcsdarabos dzsemet, majd
ráhajtjuk a felső felét.
Tenyérrel óvatosan kicsit megnyomkodjuk. Egy éles késsel kb. 3 cm széles csíkokra
vágjuk.
A csíkok két végét ellentétes irányba megtekerjük, majd a két végét összeillesztjük,
kicsit összenyomjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük, egymástól picit
távolabb.
Addig hagyjuk kelni, míg a sütő bemelegszik, kb 20 percet.
A tetejüket lekenjük egy felvert tojás és kevés tej
keverékével.
180 fokon 15 perc alatt hőlégkeveréssel megsütjük.
Ha meghűlt, porcukorral meghintve kínáljuk.
Találtam egy üveg puncsos cseresznyelekvárt, gondoltam kipróbálom. Nagyon finom lett azzal is , hamarosan be is számolok róla a blogomban! Köszönöm a receptet!! :)
VálaszTörlésNagyon szívesen, kedves egészségetekre :-) Várom a bejegyzést ;-)
Törlés