2014. április 30., szerda

Magyaros palacsintabundában sült csirkemell

Két korábbi nyeremény fűszercsomagból még bőven van itthon fűszerkeverék. Jó pár csomaggal már elajándékoztam, hisz hiába főzök gyakran, nem tudom mind elhasználni. Gondolkodtam, hogy mit is ízesítsek velük. Szeretjük a bundás húsokat, ezért az egyik magyaros keveréket ebbe csempésztem bele. Sült krumplit és Tzatziki salátát kínáltam hozzá.


Hozzávalók 5 főre:
  • 10 kisebb szelet csirkemell filé
  • só a fűszerezéshez
Bundához:
  • 6 púpos ek liszt (kb. 12 dkg)
  • 2 tojás
  • 1 csapott kk só
  • 1 púpos tk magyaros fűszerkeverék
  • kb. 1,2 dl tej
  • 6-7 dkg liszt a forgatáshoz
  • olaj bőven a sütéshez
A melleket alaposan megtisztítjuk és kiklopfoljuk. Meghintjük sóval.
A bundához a lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a fűszerkeveréket, a tojásokat és lassan elkezdjük kavarni. Folyamatosan adagoljuk hozzá a tejet. Annyit, hogy sűrű, csomómentes masszát kapjunk.
Olajat forrósítunk.
A husikat megforgatjuk a lisztben, majd a sűrű masszában. Hagyjuk kicsit lecsöpögni a felesleget, sőt egy kanállal kicsit le is húzhatjuk a husiról, mert különben nagyon vastag lesz a bunda.
Forró olajban, közepestől picit kisebb lángon szép pirosra sütjük mindkét oldalukat.
Konyhai papírtörlőn hagyjuk a felesleges olajat lecsöpögni.
Érdemes a kisült husikat egy fedeles jénaiba vagy alufóliával lezárt edénybe tenni, így mire az utolsó darab is kisül, a többi meleg marad, és kicsit átgőzölődik, a bunda is puha, omlós lesz.

Tzatziki saláta

Még a télen nyertem egy remek receptkönyvek Gasztopajti blogszülinapi játékán. Eddig még nem használtam, de most találtam benne egy salátát, ami a husihoz pont illett. Bár már több alkalommal készítettem tejfölös uborkasalátát, még tzatzikit sohasem. Igaz, hogy az eredeti recept szerinti mennyiség töredékét vettem csak, de nekünk az ebédhez pont elégséges volt. Nagyon ízletes, a kertben frissen szedett kaporral ízesítettem. Köszönöm szépen az ötletet és a receptet István!


Hozzávalók 3 főre:

  • 1 nagyobb kígyóuborka
  • 1 nagy csipet só
  • 2 dl sűrű, krémes tejföl
  • 1 csipet só
  • 1 borsónyi mustár
  • 2 nagyobb gerezd fokhagyma
  • 1 kis csokor friss kapor (esetleg 1 tk morzsolt)
  • 1 kk olívaolaj

Az uborkát alaposan megtisztítjuk és vékony fél karikára vágjuk.
Meghintjük sóval és hagyjuk állni fél órát.
Amikor már levet eresztett, jól kinyomkodjuk belőle a nedvességet.
Meghintjük a borssal, belezúzzuk a megtisztított fokhagymát, hozzáadjuk a mustárt, az olívaolajat,  a finomra vágott kaprot.
Jól átforgatjuk. Hűtőben hagyjuk pár órát, hogy az ízek jól összeérjenek.
Sültek és grillezett húsok mellé kiváló kísérő.

2014. április 29., kedd

Krémes karfiolleves

Valami kis egyszerű, hamar elkészülő zöldséges levesre vágytam. Ez a karfiolos lett belőle.


Hozzávalók 4 főre:

  • 1 kis fej (kb. 50 dkg) karfiol
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 1 kk só
  • 1 nagy csipet őrölt bors
  • 0,5 leveskocka
  • 1 csipet őrölt szerecsendió
  • 1 púpos ek liszt
  • 2 dl főzőtejszín (20%-os)

A karfiolt apró rózsákra szedjük, alaposan megtisztítjuk.
Feltesszük főni annyi vízben, hogy bővel ellepje.
A vöröshagymát megtisztítjuk és egy apró lyukú reszelőn belereszeljük.
Meghintjük sóval, borssal, szerecsendióval, majd hozzáadjuk a leveskockát.
A lisztet a tejszínnel csomómentesre keverjük.
Ha a karfiol megpuhult, a tejszínes habarást felhígítjuk a forró levesből mert pár evőkanál lével és lassan belecsorgatjuk.
Hagyjuk felforrni.
Melegen, friss petrezselyemlevéllel megszórva kínáljuk.
 


2014. április 28., hétfő

Túrós amerikai palacsinta

Hétfő délelőtt, Apa dolgozik, a nagyobb gyerek az oviban. Kétéves leányzómmal csajos délelőtt keretében egy kis tízórait készítettünk. Természetesen Ő a falatozásban aktív résztvevő. Nem túl édes finomság, a házi sárgabaracklekvár tökéletes kiegészítője a palacsintának. Egyáltalán nem száraz, még magában is fogyasztható. Egy hibája van, hogy egy nagyobb családnak ez egy kevéske adag, érdemes duplát készíteni.


Hozzávalók kb. 10 db palacsintához:

  • 25 dkg túró
  • 3 tojás
  • 1 csipet só
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 2 ek cukor
  • 3 púpos ek liszt
  • 2-3 ek olaj a sütéshez

A túrót egy tálba öntjük, majd egy villával alaposan áttörjük.
Hozzáadjuk a sót, a cukrot, a vaníliás cukrot.
A tojásokat szétválasztjuk, és a sárgájával összedolgozzuk a túrós masszát, majd beleszórjuk a lisztet is.
A fehérjéket felverjük és óvatosan a tésztához keverjük.
Egy serpenyőben olajat hevítünk és egy púpos evőkanálnyi masszát merünk bele, amit a kanál domború oldalával szépen elsimítunk.
Közepes lángon szép világos barnára sütjük mindkét oldalukat. (Nagyon hamar sül.)
Lekvárral, pudinggal, friss gyümölcsökkel kínáljuk.



2014. április 26., szombat

Karamellás-tejszínes sütemény

Bevallom, nem nagyon szoktam ilyen sütiket sütni, nem vagyunk nagy piskótásak, a gyerekek sem kedvelik a túl krémes dolgokat. De húsvétkor párom anyukája készítette és annyira ízlett mindenkinek, hogy el is kértem a receptet. Nem vártam sokáig, ez lett a hétvégi desszertünk. Az eredeti recept 5 dl hulalát ír, de ez a tejszínhab mennyiség nekünk pont elegendő volt.Nem túl édes, de kellemesen krémes sütemény.

Hozzávalók:
Piskótához:

  • 6 púpos ek liszt
  • 1 tasak sütőpor
  • 6 nagyobb házi tojás
  • 6 ek cukor

Karamellás krémhez:

  • 2 tasak Tejkaramellás pudingpor
  • 6 ek cukor
  • 7 dl tej
  • 25 dkg margarin

Tetejére:

  • 2 dl hulala
  • 0,5 tasak habfixáló
  • 3-4 kocka reszelt étcsokoládé

A sütőt előmelegítjük. Egy nagyobb tepsit (30*38 cm) kibélelünk sütőpapírral.
6 tojásos piskótát sütünk. Ehhez a lisztet egy tálba szitáljuk, elkeverjük benne a sütőport.
A tojásokat elválasztjuk. A fehérjéket habverővel kemény habbá verjük, majd hozzáadjuk a cukrot, amivel további 2-3 percet  verjük.
Beleöntjük a tojások sárgáját, ezzel is 2-3 percet verjük.
Beleszórjuk a sütőporos lisztet, de most már nem habverővel dolgozunk, hanem egy fakanállal óvatosan összeforgatjuk a tésztát.
A sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk.
180 fokon 25 perc alatt alul-felülsütéssel megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, ha már nem ragad a fogpiszkára a tészta, akkor megsült.
Kiborítjuk a tepsiből, lehúzzuk róla a sütőpapírt és hagyjuk kihűlni.
Közben a krémhez a pudingporokat a cukorral összekeverjük és a tejet fokozatosan adagolva csomómentesre keverjük.
Sűrűre főzzük, hagyjuk kihűlni.
A margarint habosra kavarjuk, majd a kihűlt pudinghoz adjuk, összekeverjük.
A piskótára simítjuk.
A hulalát keményre verjük a habfixálóval és a pudingos rétegre kenjük.
A tetejére csokit reszelünk.
Legalább 1 órára a hűtőbe rakjuk, hogy ezután egy éles késsel szépen tudjuk szeletelni.