Printfriendly

2013. szeptember 29., vasárnap

Fokhagymás csirkenyársak

Vasárnap ebédre készült, nagyon egyszerű, mégis kicsit különlegesebb formában tálalt húsétel.
Hozzávalók 3 főre:
  • 3 nagyobb csirkemell filé
  • 2 púpos tk házi fokhagymakrém (vagy 3-4 gerezd fokhagyma)
  • 1 kk só
  • 1 kk bors
  • 1 dl étolaj
  • 5-6 db saslikpálca
A saslikpálcákat beáztatjuk vízbe.
A csirkemelleket ujjnyi vastag, hosszú csíkokra felvágjuk.
A pálcákra harmonikaszerűen feltűzzük. Egy nagyobb méretű csirkemell általában 2 pálcára fér fel. Egy főre 1 nagyobb csirkemellet számítunk.
A csirkenyársakat olajjal kikent tepsibe fektetjük.
Bedörzsöljük a fokhagymakrémmel, meghintjük a sóval, borssal.
Kb. 1 dl vízzel meglocsolva, alufóliával lefedve 200 fokon 45 percet puhítjuk, majd a fóliát eltávolítva további 30 percet pirítjuk.
Krumplipürével, melegen kínáljuk.

Túrós csillagpogácsa

Kis családom nagy pogácsa rajongó. Mindig próbálok valami újat, valami másat kitalálni. Ez a csillag pogácsa nem a megszokott forma, a jól bevált túrós újragondolt változata. Igazi ünnepi sós.

Hozzávalók:
Tésztához:
·        60 dkg liszt
·        2,5 dkg élesztő
·        1 tk cukor
·        3 dl tej
·        3 csapott tk só
·        1 tojás sárgája
·        1 púpos ek tejföl
·        10 dkg margarin
Hajtogatáshoz:
·        10 dkg margarin
·        25 dkg túró
Kenéshez:
·        1 tojás
Szóráshoz:
·        2 ek mák

A langyos tejben a cukorral felfuttatjuk az élesztőt.
A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a sót, a tejfölt, a szobahőmérsékletű margarint, a tojás sárgáját.
Alaposan kidagasztjuk. Egy konyharuhával letakarva, meleg helyen kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
A túrót alaposan áttörjük (segíthet ebben egy hagyományos krumpli törőt) és a margarinnal habosra kavarjuk.
A megkelt tésztát lisztezett felületen kb 1 cm vastagra, téglalap alakúra elnyújtjuk.
Egy kanál domború oldalával szépen, egyenletesen elsimítjuk rajta a túrókrémet.
A tésztát képzeletben 3 vízszintes sávra osztjuk.
A felső sávot a közepére, lefelé hajtjuk, az alsó sávot alulról felfelé haladva ráhajtjuk.
Az így kapott sáv mindkét végét, balról és jobbról is középre hajtjuk.
Konyharuhával letakarva 20 percet pihentetjük.
Újra lisztezett felületen ismét elnyújtjuk, majd megint a fenti módon hajtogatjuk.
Ismét 20 perc pihentetés következik..
Elnyújtjuk kb. 2 cm vastagra, egy lisztbe mártott, kisméretű csillagformával kiszaggatjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsibe pakoljuk egymástól kicsit távolabb.
Lekenjük a felvert tojással, ügyelve, hogy a pogácsa oldalára ne csorogjon le.
Megszórjuk mákkal.
Kb. 20 percet még a tepsiben kelesztjük.
Előmelegített sütőben 15 perc alatt 180 fokon hőlégkeveréssel megsütjük.
3 nagyobb méretű tepsit töltött meg a pogácsa.

2013. szeptember 28., szombat

Karamellkrémes kevert sütemény

Ez egy nagyon egyszerűen elkészíthető kis édesség. Puha tésztán pudingos krém, kiváló befejezése lehet egy finom ebédnek.

Hozzávalók:
Tésztához:
  • 15 ek liszt
  • 1 nagy csipet só
  • 1 tasak sütőpor
  • 2 púpos ek cukrozatlan kakaópor
  • 1 tojás
  • 12,5 dkg margarin
  • 11 ek cukor
  • 2,5 dl tej
Tepsi kenéséhez:
  • 3 dkg margarin
  • 1 ek liszt
Krémhez:
  • 1 tasak Tejkaramellás pudingpor
  • 2 ek cukor
  • 3 dl tej
  • 25 dkg margarin
  • 25 dkg porcukor
  • 3 ek ét tortadara
A tésztához a lisztet egy tálba szitáljuk és hozzáadjuk a sót, a sütőport, a kakaóport és jól összekeverjük.
Egy másik edényben a tojást a megolvasztott margarinnal és a cukorral habosra kavarjuk.
A két részt összeforgatjuk.
A tejet fokozatosan adagolva sűrű, csomómentes tésztává kavarjuk.
Egy közepes méretű tepsit kikenünk margarinnal és megszórunk liszttel.
Belesimítjuk a kakaós masszát.
Előmelegített sütőben 30 perc alatt 180 fokon hőlégkeveréssel megsütjük.
Tűpróbával ellenőrizzük.
A megsült tésztát rácsra emelve hagyjuk kihűlni.
Közben a pudingport s cukorral és a tejjel csomómentesre keverjük, majd sűrűre főzzük.
Hagyjuk kihűlni, közben néha-néha megkavarjuk, hogy ne legyen csomós.
A margarint a porcukorral kikavarjuk.
Ha kihűlt a puding, a margarinos krémet hozzáadjuk és akár fakanállal vagy gépi habverővel jól összedolgozzuk.
A kihűlt tészta tetejére halmozzuk a krémet és szépen elsimítjuk rajta.
Megszórjuk a tortadarával.
Legalább 1 órára érdemes hűtőbe tenni, hogy szebben tudjuk szeletelni.

Szalonnapatkón sült tojás

Ez az egyik kedvenc reggelim, amit akkor szeretek a legjobban, ha a párom készít el és a tojások sárgája még épp folyós:-) Azt hiszem mások főztje mindig jobban esik, mint a sajátunk.
Nem épp diétás étel, de úgy gondolom, hogy ráérősebb hétvégi reggeleken néha-néha belefér.

Hozzávalók 2 főre:

  • 4 vékony csík füstölt szalonna
  • 4 tojás
  • 1 csipet bors
A szalonna szeleteket kakastaréj szerűen bevagdaljuk, de nem vágjuk át teljesen.
Egy serpenyőben mindkét oldalukat lesütjük.

A tojásokat egy tálkába ütjük, majd óvatosan a szalonnák tetejére borítjuk.

Ízlés szerinti keménységre sütjük.

Meghintjük kevéske borssal.

Melegen, friss kenyérrel és zöldségekkel kínáljuk.

2013. szeptember 26., csütörtök

Zúzapörkölt

Ez egy nagyon megosztó étel, sokan nem szeretik, többek között a családom sem. Én eszem csak. Kizárólag magamért ritkán főzök, de most elmondom, akkor miért is ez készült ebédre. Anyukám több száz kilométerre lakik tőlünk, de mindig megbeszéljük telefonon, ki mit főz. Egyik ilyen alkalommal megemlítettem, hogy de rég is ettem zúzapörköltet. Ő pedig meglepett egy kis adag saját vágású házi csirke zúzával. Ilyenek az Anyukák :-) A család hagyományos csirkepaprikást kapott.


Hozzávalók 2 főre:
  • 50 dkg zúza
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 3 ek olaj
  • 1 kk só
  • 1 tk fűszerpaprika
  • 0,5 kk őrölt bors
  • 1 tk darált paprika
  • 1 kis paradicsom
A zúzát alaposan megtisztítjuk, nagyobb darabokra vágjuk és hagyjuk lecsöpögni.
A megtisztított vöröshagymát felkockázzuk és az olajon üvegesre pároljuk.
Rádobjuk a zúzát, fehéredésig pirítjuk, majd megszórjuk a fűszerekkel, hozzáadjuk a feldarabolt paradicsomot és a darált paprikát.
Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje és fedő alatt puhára főzzük.
Melegen, nokedli vagy tészta körettel kínáljuk.

2013. szeptember 25., szerda

Tepertőkrémes rudacskák

Volt kevéske tepertő itthon, de pogácsának kevésnek bizonyult. Készítettem belőle rudacskákat. Nagyon szófogadó finomságok lettek, egy sem dőlt el a sütés alatt :-)



Hozzávalók:
Tésztához:
  • 35 dkg liszt
  • 2 dkg friss élesztő
  • 2 dl tej
  • 1 tk cukor
  • 2 kk só
  • 5 dkg margarin
  • 1 tojás sárgája
Tepertőkrémhez:
  • 15 dkg darált tepertő
  • 1 kk só
  • 0,5 kk őrölt bors
  • 1 ek margarin
Lekenéshez:
  • 1 egész tojás felverve
  • 1 ek tej
Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben a cukorral.
A lisztet egy tálba szitáljuk, majd a sót beleszórjuk, betakarjuk kevés liszttel, hogy ne érintkezzen közvetlenül az élesztővel.
A liszthez adjuk még a felfutott élesztőt, a margarint, a tojás sárgáját.
Alaposan kidagasztjuk.
Konyharuhával letakarva, meleg helyen kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
A ledarált tepertőt meghintjük a sóval, borssal, és a margarinnal krémesre kavarjuk.
A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk és kb. 5 mm vastag téglalap alakra nyújtjuk.
Egy kanál domború oldalával egyenletesen elkenjük rajta a tepertőkrémet.
A tésztát képzeletben 3 vízszintes csíkra osztjuk.
A felső harmadot a közepére, lefelé hajtjuk, az alsó harmadot felfelé, rá terítjük.
A bal oldali szélét középre, majd a jobb oldali részt rá hajtjuk.
Konyharuhával letakarva 20 percet pihentetjük.
Újra elnyújtjuk 5 mm vastagra és a fenti módon ismét hajtogatjuk.
Megint pihentetjük 20 percet.
Újra elnyújtjuk, de most már csak két vízszintes sávra osztjuk képzeletben és a felső részt hajtjuk a lentire.
Majd az utolsó pihentetés után, ami 20 perc, a tésztát 1,5 cm vékony, hosszú sávra nyújtjuk.
Egy éles, vastagabb pengéjű késsel hosszában kettévágjuk, majd kb. 7 cm hosszú, 1,5 cm széles rudakra szeleteljük.
Sütőpapírral bélelt, nagyméretű (38*30 cm) tepsibe rakjuk, egymástól nem túl távol.
A sütőt előmelegítjük.
A tepsiben addig a rudacskák kelnek 20 percet.
Egy egész, felvert tojással lekenjük a tetejüket.
180 fokon, 25 perc alatt hőlégkeveréssel megsütjük.
A sütőből kivéve azonnal lekenjük tejjel és konyharuhával letakarva hagyjuk 10 percet átgőzölni.
Nekem ebből az adag tésztából 30 rudacska készült.

Akik elkészítették:
 

2013. szeptember 24., kedd

Zserbó linzer

Imádjuk a linzert minden formában, bármilyen lekvárral, nutellával. Most egy kis diót csempésztem a tésztába, no meg a tetejére is egy kis csokival megspékelve. Ajándékba vittük a rokonoknak. Párom szerint pont olyan az íze, mint a zserbónak a dió-lekvár-csoki párosítással, ezért is lett ez a neve.

Hozzávalók 30 db linzerhez:

Tésztához:

  • 25 dkg liszt
  • 5 dkg darált dió
  • 1 tk sütőpor
  • 1 csipet só
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 20 dkg margarin
  • 10 dkg porcukor
  • 1 tojás sárgája

Továbbá:

  • 0,5 kis üveg sárgabaracklekvár
  • 6 dkg étcsokoládé
  • 1 ek olaj
  • Pár db dióbél
A tészta alapanyagait egy tálba tesszük és alaposan összedolgozzuk.

Elég lágy a tészta, tegyük egy órára hűtőbe.

Erősen lisztezett felületen kinyújtjuk 0,5 cm vastagra.

Egy közepes méretű virágformával kiszaggatjuk és sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk egymástól távol, mert sütés közben megnőnek.

Előmelegített sütőbe toljuk, 180 fokon 8 perc alatt hőlégkeveréssel megsütjük.

Hagyjuk kihűlni, majd kettőt egy kis lekvárral összeragasztunk.

A dióbelet kézzel nagyobb darabokra törjük.

A csokit egy tálkába tördeljük, hozzáadjuk az olajat, majd vízgőz felett felolvasztjuk.

Minden virág tetejére teszünk kevéske csokit és mielőtt meg nem szilárdul, szórunk rá pár darabka diót.

Akik elkészítették:
 

2013. szeptember 23., hétfő

Mogyorós aranygaluska

Még tavaly készült ez a kelt tésztás finomság egy hétvégi vendégvárás alkalmával. Dió híján a kertben termett mogyoró lett az alapanyag. A tetejére vaníliás puding került. Pillanatok alatt elfogyott :-) 

Hozzávalók:

Tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 2,5 dl tej
  • 6 el cukor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 1 csipet só
  • 10 dkg margarin
  • 1 ek zsír
  • 1 tojás sárgája
Forgatáshoz:

  •  1 dl olaj
  • 15 dkg darált török mogyoró
  •  1 tasak vaníliás cukor
  • 15 dkg cukor

Tepsi kenéséhez:

  • 4 dkg margarin
  • 1 ek liszt

Az élesztőt a meleg tejben 1 evőkanál cukorral felfuttatjuk.

A lisztet egy tálba szitáljuk, beleöntjük a felfutott élesztőt, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a sót, a felolvasztott margarint, a zsírt, a tojás sárgáját.

Alaposan kidagasztjuk.

Akkor jó, ha már nem csak az edény faláról válik le a tészta, hanem a kezünkről is.

Egy óra alatt meleg helyen, konyharuhával letakarva, a duplájára kelesztjük.

Egy tálkába öntünk 1 dl olajat.

Egy másik tálkában a darált mogyoróhoz keverjük a cukrot és vaníliás cukrot.

Egy közepes méretű tepsit kikenünk margarinnal és megszórjuk liszttel.

Ha megkelt a tészta, egy evőkanalat megmártunk az olajban, a tésztából kikanalazunk egy adagot.

Megforgatjuk az olajos kanálban a falatkát, hogy mindenhol érje az olaj.

Meghempergetjük a cukros mogyoróban.

A tepsibe állítgatjuk.

Míg a sütő bemelegszik, kb. 30 percet még kelesztjük.

180 fokon 25 perc alatt hőlégkeverésen megsütjük.



Ha marad kevéske mogyoró, szórjuk a galuska tetejére.

Vaníliapudinggal leöntve tálaljuk. Mogyoró helyett dióval is készíthető.

Akik elkészítették:










2013. szeptember 20., péntek

Virslis melegszendvics

Egyszerű, gyors étel. Szürke, hideg hétköznapokon finom kis lélekmelegítő.
Hozzávalók 2 főre:
  • 6 szelet zsúrkenyér
  • 5 dkg vaj
  • 4 szál füstölt pulyka virsli
  • 1 paprika
  • 1 közepes fej lila hagyma
  • 5 dkg trappista sajt
  • 9 db koktélparadicsom
A sütőt előmelegítjük.
Egy nagyobb tepsit kibélelünk sütőpapírral.
Vágunk 6 vékony szelet zsúrkenyeret.
Megkenjük vékonyan vajjal.
A virslit 2-3 mm vastagra felkarikázzuk.
A kenyérre rakjuk a virsli karikákat.
Megtisztítjuk a lila hagymát és a paprikát. Előbbit félkarikára, utóbbit karikára vágjuk.
A kenyérre fektetjük a paprika szeleteket, majd a hagyma darabokat.
Meghintjük reszelt sajttal.
200 fokon 5 perc alatt megsütjük.
Tálaláskor félbe vágott koktélparadicsommal kínáljuk.

2013. szeptember 18., szerda

Pulykapaprikás

Ismét pulyka került az étlapra, méghozzá egy hagyományos étel alapanyaga lett. 
Egyszerűen elkészíthető, a családban mindenki szívesen fogyasztja.

Hozzávalók 3 főre:

  • 2 kifilézett pulykacomb
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 3 ek olaj
  • 1 tk őrölt pirospaprika
  • 1 kk só
  • 0,5 kk őrölt bors
  • 1 tk darált paprika
  • 4 koktélparadicsom (esetleg 1 kisebb paradicsom)

A pulykacomb filéről eltávolítjuk a bőrt és a hártyát.

A húst felkockázzuk, alaposan átmossuk, és kicsit hagyjuk lecsöpögni.

A vöröshagymát megtisztítjuk, kockára vágjuk és a felforrósított olajon üvegesre pároljuk.

Rádobjuk a lecsöpögött húst és fehéredésig pirítjuk.

Megszórjuk a pirospaprikával, sóval, borssal, hozzáadjuk a paradicsomokat, a darált paprikát.

Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje és fedő alatt puhára főzzük.

Ha puha a hús és elfőtt a leve, elzárhatjuk.

Melegen, kifőtt tésztával vagy nokedli körettel kínáljuk.

Pirított tarhonyaleves

Olyan hideg lett odakint, kívánkozott már egy jó kis meleg leveske. Egyszerű, hétköznapi étel, friss zöldségekkel. Igazi lélek- és testmelengető.
Hozzávalók 6 főre:
  • 20 dkg tarhonya tészta
  • 2 ek olaj
  • 4 szál sárgarépa
  • 3 szál petrezselyem
  • 1 zsenge karalábé
  • 4 kisebb szem krumpli
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 0,5 paprika
  • 3 szál petrezselyemlevél
  • 1 tk só
  • 0,5 kk őrölt bors
  • 1 tk darált paprika
  • 1 leveskocka
Minden zöldséget alaposan megtisztítunk. A krumplit felkockázzuk.
A sárgarépát, a petrezselymet karikára, a karalábét kockára vágjuk.
A vöröshagymát és a paprikát megtisztítjuk.
A tarhonyát a felforrósított olajon szép barnára pirítjuk, majd rádobjuk a sárgarépát, petrezselymet, karalábét (Óvatosan, nehogy megégesse a kezünket a felcsapó forró gőz!) és jól összeforgatjuk.
Felöntjük vízzel, hozzáadjuk egészben a vöröshagymát, a paprikát, a petrezselyemlevelet és a darált paprikát. Meghintjük a sóval, borssal, beledobjuk a leveskockát.
Hagyjuk felforrni, majd belerakjuk a krumplit.
Ha minden zöldség megpuhult, kiemeljük belőle a paprikát és az egész hagymát.
Melegen kínáljuk.

2013. szeptember 16., hétfő

1. Blogjáték sorsolása

Először is szeretném megköszönni minden kedves pályázónak a sok finom muffint.
A szerencse ma Fogd Margónak kedvezett:

Gratulálok! Hamarosan postázom a nyereményt.
Akik ma nem nyertek, ne szomorkodjanak, lesz később még játék :-)

1. Blogjátékra érkezett finomságok

Az elmúlt két hét alatt a kövekező gyümölcsös muffin recepteket kaptam a játékra:

1., Csepregi Zsuzsanna Citromhabos muffint készített:

Hozzávalók a tésztához:

  • 18 dkg cukor
  • 2 egész tojás
  • 12 dkg vaj
  • 12 ml natur joghurt
  • 20 dkg liszt
  • 1 csapott tk szódabikarbóna
  • 1 vaníliarúd kikapart magja

A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
A puha vajat a cukorral és a vaníliarúd magjával habosra keverjük, egyesével hozzádolgozzuk a tojásokat.

A lisztet a sütőporral és a szódabikarbónával elkeverjük és egy fakanál segítségével hozzákeverjük a vajas krémhez, majd hozzáadjuk a joghurtot is.

A kész tésztával félig megtöltjük a kapszlival bélelt muffintepsit és a forró sütőben 20-22 perc alatt megsütjük.

Rácson hagyjuk kihűlni a sütiket, majd kiskanállal kivájjuk a közepét, ahova a citromkrémet kanalazzuk.

A citromkrémhez:

  • 3 egész tojás
  • 2 citrom leve
  • 1 citrom reszelt héja
  • 15 dkg cukor
  • 50 gr vaj

Gőz fölött összekeverjük a vaj kivételével a hozzávalókat, sűrűre főzzük. (8-10 perc) Majd hozzákeverjük a vajat. A kész krémet folpackkal lefedjük, majd hagyjuk kihűlni.

A habhoz:

  • 3 tojás fehérje
  • 18 dkg cukor
A tojások fehérjét kemény habbá verjük, apránként hozzádolgozzuk a cukrot. Csillagcsöves nyomózsákból a habot a muffinok tetejére nyomjuk. Konyhai fáklyával rápirítjuk a habot a süteményre, vagy forró sütőbe toljuk és pár perc alatt megpirul 

2., Tóth Csilla Csokoládés-meggyes muffinját is szívesen megkóstolnám:

Hozzávalók:

  • 3 tojás
  • 150g kristálycukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 75ml olaj
  • 250g félzsíros joghurt
  • 300g rétesliszt
  • 1/2 csomag sütőpor
  • papírkosárkák
  • csipetnyi só
  • 2 evőkanál kakaó
  • darabolt csokoládé
  • meggy
Elkészítése:

A tojásokat kristálycukorral, a vaníliás cukorral és egy csipetnyi sóval jó alaposan összedolgozzuk. Állandó kevergetés közben öntsük hozzá az olajat és a joghurtot. A lisztet keverjük össze a sütőporral, és adjuk a tésztához. Tegyük hozzá a kakaót, meggyet és a csoki darabokat is. A tepsire rakjuk rá a papírkosárkákat, majd töltsük meg mindegyiket tésztával. A sütőt melegítsük elő (az elektromos sütőt 150C-ra, a gázsütőt kettes fokozatra) és 20 percig süssük a sütiket.

A család kedvence! :)

3., Fogd Margó egy diétás Szőlős muffint küldött:

Elkészítés:

  • 18 dkg tönkölybúza fehér liszt,
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna/6 gr/ összekeverni.
  • 5dkg Magyar vaj,
  • 10 dkg gyümölcscukor,
  • 2drb tojás/nagyobb/,
  • 1cs vaníliacukor
  • 1teáskanál őrölt fahéj/5gr/
  • 1 1/2 dl rizstej,
  • 1 csipet só,
  • 15 dkg apró szemű szőlő,
  • tetejére: 1 evőkanál méz,
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj.

A langyos vajat, cukrokat,a sót, a tojást, rövid ideig habosra keverem, hozzá adom a rizstejet és a fahéjjal és a szódabikarbónával elkevert lisztet, végül lazán hozzá az alaposan megmosott leszemezett és lecsöpögtetett szőlőt. Kivajazott 12 drb.-os muffin formába kanalaztam, és előmelegített sütőben kb.170 c fokon 20-25 percig sütöttem/tűpróba/ Sütőből kivéve, rácsorgattam a fahéjjal elkevert mézet. 10 perc után szedtem ki a formából, nekünk nagyon ízlett.

4., Mikus Melinda csodás Magyaros, habos-szilvás muffinját is nagy szeretettel elfogadnám ebéd utáni desszertként:
A receptet itt, a Magyar sütemények oldalán olvashatjátok.

5., Iza, az Abroszra való blog háziasszonya finom Kakaós-málnás muffinjával pályázott:
A recept megtalálható az abroszra való blogon.

6., Takács Tünde Almás-diós muffint hozott:
Az elkészítéséről a Tündérkonyha oldalán olvashattok.

Köszönöm szépen Minden kedves pályázónak a sok finomságot.
Hamarosan sorsolás!




2013. szeptember 15., vasárnap

Fésűs karaj

Volt itthon egy kisebb darabka karaj. A vasárnapi ebéd második fogásaként képzeltem el, de nem a hagyományos módon megtöltve, egész kolbásszal a közepében, hanem egy kicsit más formában. Így jött az ötlet, hogy legyen bevágva és kolbász karikákkal együtt megsütve. Így egy fésűre emlékeztet, ezért is lett fésűs karaj a neve.
Ez nem egy túl nagy adag, de a Férjemmel ketten a 7 szeletre felvágott husit nem bírtuk elfogyasztani a húsleves után.
Krumplipüré körettel az igazi. 
Nagyon dekoratív, igazi ünnepi étel, azt hiszem máskor is fogom készíteni, talán nagyobb karaj darabbal. Hidegtálra is kiváló húsféle.


Hozzávalók 2 főre:
  • 1 db 15 cm hosszú karaj darab
  • 10 cm hosszú száraz kolbász
  • Bors
  • 2 kk házi fokhagymakrém vagy 3 gerezd fokhagyma
  • 1 dl olaj
  • 6 vékony szelet füstölt szalonna csík
A karajt alaposan megtisztítjuk, majd egy éles késsel hosszában először középen vágunk egy mélyedést úgy, hogy ne vágjuk át teljesen a húst az aljáig, majd még két további vágást ejtünk.
Az olajat egy tálkába öntjük és hozzáadunk kb. 1 tk sót, 1 kk őrölt borsot, 2 kk fokhagymakrémet (vagy belezúzzuk a megtisztított fokhagymákat) és jól összekeverjük.
Alaposan bedörzsöljük a fűszeres páccal a karaj kívül és a vágásokban is.
A kolbászt vékonyan felkarikázzuk, és a vágatokba rakjuk.
Egy kötöző zsineggel szorosan átkötjük.
A szalonna csíkokat egy magasabb falú jénaiba fektetjük és rárakjuk a kötözött karajt.
Meglocsoljuk a maradék páclével.
Pár óra hosszára hagyjuk pihenni, az még jobb, ha előző este bepácoljuk.
Előmelegítette sütőben, a jénai tetejét ráhelyezve, kb. 1 dl vízzel felöntve 220 fokon hőlégkeveréssel puhítjuk. Majd a fedőt levéve további 30 percet pirítjuk, néha meglocsolgatva az olajos lével.
Ha megsült, hagyjuk kicsit hűlni, majd levágjuk róla a zsineget.
Egy éles késsel szépen szeletelhető.

Vasárnapi húsleves

Nem mondom azt, hogy minden vasárnap húslevessel kezdjük az ebédet, de nagyon gyakran. Most csirkemellcsontból készült, sok finom, friss zöldséggel, ami a saját kertünkből származik.


Hozzávalók 6 főre:
  • 2 lefilézett csirkemellcsont
  • 3 nagyobb sárgarépa
  • 2 nagyobb petrezselyem
  • 1 kis fej karalábé
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 1 kis fehér húsú paprika
  • 1 kis csokor friss petrezselyemlevél
  • 10 db szemes bors
  • 2 tk só
  • 1 tk ételízesítő
A húst alaposan átmossuk.
A zöldségeket alaposan megtisztítjuk.
A sárgarépát, a petrezselymet és a karalábét nagyobb darabokra vágjuk.
A paprikát kicsumázzuk és beletömködjük a petrezselyemlevelet.
A húst feltesszük hideg vízben főni.
Ha elkezd habozni, azt leszedjük.
Belerakjuk a zöldségeket, a fűszereket.
Két óra alatt megfőzzük.
Kifőtt tésztával, melegen kínáljuk.

2013. szeptember 14., szombat

Tormás tojáspástétom

A hagyományos tojáspástétomot ízesítettem egy kis majonézes tormával. Az összeért pástétomon nem túl intenzíven, de épp kellemesen érezhető a torma jellegzetes íze. 
sajtfedeles burgonyás minizsemlékkel kínáltam.


Hozzávalók 3 főre:

  • 4 nagyobb tojás
  • 2 nagy csipet só
  • 1 nagy csipet bors
  • 1 tk mustár
  • 1 tk majonézes torma
  • 2 ek majonéz
A tojásokat keményre főzzük, héjukat eltávolítjuk.

A megfőtt tojásokat összetörjük (akár egy villával, én most a krumpli törőt használtam).

Sózzuk, borsozzuk, beletesszük a mustárt, a majonézes tormát és belenyomjuk a majonézt.

Alaposan összeforgatjuk.

Legalább egy órát pihentetjük a hűtőben, hogy összeérjenek az ízek, de még jobb, ha előző este elkészítjük.

Friss vagy pirítós kenyérre kenve friss zöldségekkel kínáljuk.

Padlizsánkrém

Férjem kapott pár padlizsánt az egyik kedves munkatársától. Még sohasem készítettem padlizsánkrémet, de még nem is használtam egyáltalán semmilyen ételhez ezt az alapanyagot. Kicsit félve, de nagy izgalommal vártam a végeredményt. Nem csalódtam. Nagyon ízletes és finom lett. A sajtfedeles burgonyás minizsemlékkel kínáltam.


Hozzávalók 3 főre:
  • 2 közepes padlizsán
  • 1 közepes fej lila hagyma
  • 2 nagy csipet só
  • 1 csipet bors
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 dl majonéz
A padlizsánokat alaposan megtisztítjuk, szárazra töröljük.
Hosszában kettévágjuk és egy sütőpapírral bélelt tepsibe vágással lefelé fektetjük.
Előmelegített sütőben 180 fokon hőlégkeveréssel 45 percet sütjük.
Addig a fokhagymákat és a lila hagymát megtisztítjuk, utóbbit apróra kockázzuk.
A megsült padlizsánok belét egy fakanállal (alumínium evőeszköztől megfeketedik a padlizsán) kivájjuk.
Egy edénykébe tesszük, pépesre kavarjuk.
Belezúzzuk a fokhagymát, beleszórjuk a sót, borsot, lila hagymát és legvégül hozzáadjuk a majonézt.
Jól összekeverjük.
Lefedett edénykében, a hűtőben egy éjszakát hagyjuk, hogy az ízek jól összeérjenek.
Friss kenyérre vagy pirítósra kenve kínáljuk.