Printfriendly

2013. július 31., szerda

Pácolt magyaros sült csirkecomb

Nagyon ritkán használok bolti fűszerkeveréket. Most a hagyományos sült csirkét cseréltem le egy kis magyaros pácban sült társára.
Kellemesen, nem túl intenzíven fűszeres csirke lett belőle, ami az egész családnak ízlett.

Hozzávalók 3 főre:

  • 3 db egész csirkecomb
Páchoz:
  • 1 dl étolaj
  • 0,5 dl házi készítésű paradicsomlé
  • 1 kk só
  • 1 kk őrölt bors
  • 1 púpos tk őrölt pirospaprika
  • 1 kk Házi készítésű fokhagymakrém (vagy 2-3 gerezd fokhagyma)

Először a pácot készítjük el. Egy tálba (amibe majd beleférnek a husik) öntjük az olajat, a paradicsomlevet. Beleszórjuk a sót, borsot, pirospaprikát, beletesszük a fokhagymakrémet (vagy belezúzzuk a megtisztított fokhagymát). Ezt jól összekeverjük.

A combokat megtisztítjuk, hagyhatjuk egészben, de én jobb szeretem elválasztani a hosszú részét a rövidtől.

Megforgatjuk a pácban és lefedve hagyjuk benne pár órát pihenni. Még jobb, ha egy egész éjjel pácolódik.

Egy tepsibe fektetjük a husikat, rálocsoljuk a páclevet, felöntjük kb. 1 dl vízzel.

Előmelegített sütőben alufóliával lefedve 200 fokon hőlégkeveréssel puhítjuk, majd a fedőt levéve még további 30 percet pirítjuk.

Én nem szeretem, ha kiszáradva pirul a husi, ezért pár alkalommal meglocsoltam a levével.

Melegen, sós vízben főtt krumplival kínáljuk, amit megöntözhetünk a megsült husi szaftjával.

Akik elkészítették:
 

Céklás-étcsokis muffin

Hála a kezdeti sok esőnek, majd Férjem kitartó locsolásának sok gyönyörű cékla terem a kertben. Bár muffint még most készítettem belőle első alkalommal, de azt hiszem nem utoljára.

0
Hozzávalók 12 db muffinhoz:
  • 1 közepes cékla (tisztítás után mérve 20 dkg)
  • 1 tojás
  • 11 ek cukor
  • 12,5 dkg margarin
  • 15 ek liszt
  • 1 tasak sütőpor
  • 2,5 dl tej
  • 4 dkg étcsoki
  • 2 dkg margarin a forma kikenéséhez
A céklát alaposan megtisztítjuk, a gyökeres és a száras végét levágjuk.
Bő vízben, fedő alatt puhára főzzük. (Nekem ez kb. 1 óra volt.)
A vizet leöntve hagyjuk kihűlni, majd a héját levágjuk.
A céklát kisebb darabokra törjük (én egy krumpli törővel végeztem ezt a műveletet) vagy apróra vágjuk.
A sütőt előmelegítjük. A muffin formát kikenjük margarinnal.
A csokit késsel apróra daraboljuk.
A lisztet egy tálba szitáljuk és belekeverjük a sütőport.
A tojást a cukorral és a margarinnal habosra kavarjuk.
A két részt összeforgatjuk. A tejet fokozatosan adagolva sűrű masszává keverjük.
Beleöntjük a céklát, majd a csoki darabokat és jól összekeverjük.
A masszát egyenletesen elosztjuk a muffin sütő 12 mélyedésében.
 (A nyers céklás tészta hihetetlen pink színe teljesen eltűnt mire kisült.)
160 fokon 25 perc alatt alul-felülsütéssel megsütjük.
Tűpróbával ellenőrizzük.
A formában hagyjuk kihűlni, mert a csoki még folyik mikor kiemeljük a sütőből.
Porcukorral meghintve kínáljuk.

2013. július 30., kedd

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a férjemmel, ez a gyerek rendőr lesz :-D A nagyik mindig ezzel a finomsággal kedveskednek az unokának, ha hazalátogatunk. Így gondoltam, én is nekiállok megint. Jó pár dagasztott, kelesztett édesség után már ismerve a kelt tészta titkait, készült el életem második fánkja. Persze azóta már többször szerepelt az étlapon. Nem teszek lekvárt rá, mert a fiúk e nélkül szeretik, én a saját készítésű baracklekvárral megkenve kedvelem. Elég édes lett a tésztája, kevésbé édesszájúak csökkenthetik a cukor mennyiségét. Ebből az adagból általában 18 db közepes méretű fánk szokott lenni.

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 1 csapott kk só
  • 2,5 dkg élesztő
  • 3 dl tej
  • 4 ek cukor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 1 tojás sárgája
  • 5 dkg margarin
  • olaj bőven a sütéshez

Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben 1 ek cukorral.

A liszthez adjuk a sót, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a felfutott élesztőt, a szobahőmérsékletű margarint és a tojás sárgáját.

Alaposan kidagasztjuk.

Meleg helyen kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.

Enyhén lisztezett felületen másfél cm vastagra nyújtjuk.

Egy közepes méretű, lisztezett pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk.

A korongok közepébe hüvelykujjal lyukat nyomunk, úgy, hogy a tészta ne szakadjon át.

Egy magasabb falú edényben felforrósítjuk az olajat.

Addig is kel még a tészta.

Közepes lángon, többször megforgatva karamellbarnára sütjük mindkét oldalukat.

Vigyázzunk, mert hamar sül.

Konyhai papírtörlőn hagyjuk a felesleges olajat lecsöpögni.

Porcukorral meghintve, bármilyen ízesítésű lekvárral kínáljuk.
 
Akik elkészítették:


Zöldségleves petrezselymes grízgombóccal

Nem készítek túl gyakran grízgombócot, mert kicsit a mumusom. Sajnos nem mindig sikerül úgy, ahogy én szeretném. Tudom, ahány ház, annyi szokás, mindenkinek megvan a jól bevált receptje, én Anyukámtól így tanultam. Nem szeretem a leves vizében főzni a gombócokat, mert nagyon elszívják a levét, ezért is kapnak külön fürdőt. 
Hozzávalók 4 főre:
  • 4 szál sárgarépa
  • 3 szál petrezselyem
  • 1 kisebb zsenge karalábé
  • 1 kisebb zeller fele
  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • 1 kisebb paprika
  • 3 közepes krumpli
  • 1 tk só
  • 0,5 kk őrölt bors
  • 1 púpos tk házi készítésű darált pirospaprika
  • 1 leveskocka
Gombóchoz:
  • 2 nagyobb tojás
  • 21 tk búzadara
  • 1 kk só
  • 1 kisebb csokor friss petrezselyemlevél
  • 1 leveskocka

Minden zöldséget alaposan megtisztítunk. A répát, a petrezselymet karikára, a karalábét, zellert, krumplit kockára vágjuk.
A krumpli kivételével minden zöldséget egy fazékban feltesszük főni.
Sózzuk, borsozzuk, beledobjuk a leveskockát, a pirospaprikát, az egész paprikát és a vöröshagymát.
Egy közepes edényben felteszünk vizet főni 1 leveskockával.
A petrezselyemlevelet megmossuk, és apróra vágjuk.
A tojásokat szétválasztjuk, majd a fehérjét keményre verjük.
A sárgáját hozzáadva is kicsit tovább verjük, majd fokozatosan beleszórjuk a búzadarát, közben kavargatjuk. Legvégül beleforgatjuk a petrezselyemlevelet.
Természetesen a búzadara mennyisége attól függ, hogy mekkorák a tojások és a gombócok alapanyaga ne legyen túl kemény, de túl híg sem.
Ha a levesben a zöldségek megpuhultak, akkor beletesszük a krumplit.
A forró leveskockás vízbe mártunk egy teáskanalat és egyesével beleszaggatjuk a gombócokat.
A legutolsó vízbe kerülésétől számítva kb. 20 perc alatt puhára főnek. Ez természetesen változhat a gombócok méretétől is.
A puha gombócokat kiszedjük a főzővízből és a meleg levessel együtt kínáljuk.
Tálalás előtt az egész hagymát és paprikát érdemes a levesből eltávolítani.

Pizzavarázs tallérok

Szeretek kísérletezni az ízekkel, így találtam ki ezt a kis ropogtatni valót. Picit időigényes az elkészítése, de azt hiszem megéri.

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg margarin
  • 1 tasak sütőpor
  • 2 tk só
  • 1 ek pizzavarázs fűszerkeverék
  • 2 tojás
  • 0,5 dl tej

Minden hozzávalót egy tálba teszünk és alaposan összedolgozzuk.
Diónyi golyókat formázunk.

A tallérsütőt előmelegítjük a gáztűzhelyen.

1-2 golyót a tallérsütőbe téve mindkét oldalukat fél-fél perc alatt megsütjük.

2013. július 29., hétfő

Lenmagos cukkinikrém

A mai napot az év legmelegebb napjának titulálják. Eldöntöttem, a lehető legkevesebb időt töltöm a konyhában. Volt egy közepes cukkinink és elkészítettem belőle ezt a fincsi kis krémet. Legnagyobb meglepetésemre a nagyobbik gyerkőc is kért belőle. Ez nagy szó, mert elég válogatós mostanság a lelkem.

Hozzávalók:

  • 1 közepes, de zsenge cukkini
  • 2 ek olaj
  • 1 kk só
  • 1 nagy csipet őrölt feketebors
  • 1 kk házi fokhagymakrém (esetleg 2 gerezd fokhagyma)
  • 2 ek tejföl
  • 1 ek lenmag (elhagyható)

A cukkinit alaposan megtisztítjuk, ha elég zsenge, nem szükséges a magos részt és a héját eltávolítani. (Én előbbit akkor sem szeretem, ha még pici magokat tartalmaz, ezért azt kivágtam.)

A reszelő nagyobbik lyukán lereszeljük.

Egy serpenyőben 2 ek olajat felhevítünk, majd pár perc alatt megpirítjuk rajta a cukkinit.

Ha kicsit meghűlt, turmixgépbe rakjuk, sózzuk, borsozzuk, rákanalazzuk a krémes tejfölt, beletesszük a fokhagymát és pépesítjük.

Belekeverjük a lenmagot.

Kb. 1 órára hűtőbe tesszük.

Pirítós kenyérre kenve tálaljuk.



Kb. 4-5 nagyobb szelet kenyérre elegendő ez a krém.

Csokis teafilter keksz

Kedves kis édesség, nem csak gyerekeknek. teához, kakaóhoz vagy a reggeli kávéhoz.

Hozzávalók:
  • 2 egész tojás
  • 12,5 dkg margarin
  • 10 dkg cukor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 35 dkg liszt
  • 1 kk sütőpor
  • 1 csipet só
  • 0,5 citrom reszelt héja
Mártáshoz:
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 2 ek étolaj
Szükség lesz még:
  • 1 éles késre
  • 1 vastagabb szívószálra

A szobahőmérsékletű margarint habosra keverjük a tojásokkal, a cukorral és a vaníliás cukorral.
Egy másik edényben a liszthez szórjuk a sót és a sütőport, majd összekavarjuk.
A margarinos masszához szórjuk a sütőporos lisztet.
Reszeljük bele a citrom héját.
Alaposan összedolgozzuk. Ne ijedjünk meg, elég lágy lesz a tészta.
Tegyük a hűtőbe pihenni 1 órára.
Erősen lisztezett felületen nyújtsuk ki 3-4 mm vastagra.
Vágjuk 2,5*3-3,5 cm méretű téglalapokra.
Minden tésztadarab két-két sarkából vágjunk le keveset.
Óvatosan tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe kicsit távol egymástól.
A szívószállal készítsünk lyukat a cérnának.
Előmelegített sütőben 180 fokon 7 perc alatt hőlégkeveréssel megsütjük.
Vigyázzunk, mert hamar megpirul és akkor kemény lesz.
Hagyjuk kihűlni.
Olvasszunk fel kb. 10 dkg étcsokoládét két ek olajjal vízgőz felett.
Mártsuk bele a filterek alját.
Tegyük szikkadni sütőpapírra.
Ha a csoki megkötött, könnyen leválik a papírról.
Kb. 70 db teafilter lesz ebből az adagból.

A szívószálban benne marad a tészta, de könnyen kinyomhatjuk belőle, ha két ujjal összefogjuk a szálat és a vége felé toljuk a masszát.
A horgolt terítő Anyósom keze munkáját dícséri. 

2013. július 28., vasárnap

Csirkemell párizsi módra hullámos sült krumplival

Egyik nagy kedvencünk ez a puha, omlós hús étel és mellé a sült krumpli kicsit különlegesebb formában.

Hozzávalók 4 főre:
  • 8 szelet csirkemell filé
  • 15 dkg liszt
  • 3 tojás
  • Olaj bőven a sütéshez
A melleket alaposan megtisztítjuk és vékonyra klopfoljuk.
Meghintjük sóval.
Készítsünk elő 2 tányért, az egyikbe szórjuk a lisztet, a másikba a tojásokat egy villával kicsit verjük fel.
Felforrósítjuk az olajat.
A melleket először megforgatjuk a lisztben, majd a tojásban, megint a lisztben, ismét a tojásban.
Hagyjuk kicsit lecsöpögni és a forró olajban mindkét oldalát arany barnára sütjük.
Konyhai papírtörlőn hagyjuk a felesleges olajat elszivárogni.

Hozzávalók a körethez 4 főre:
  • Kb. 80 dkg krumpli
  • Olaj bőven a sütéshez
  • Só vagy krumplifűszersó
A krumplikat meghámozzuk, alaposan megmossuk, és vékony karikákra vágjuk.
A hullámos végű vágóval egyenlő nagyságú csíkokra vágjuk.

Amíg végzünk az utolsó krumplival is, hagyjuk vízben, hogy ne barnuljon meg.
Felforrósítjuk az olajat.
Egy adag krumplit konyhai papírtörlőre teszünk, hogy kicsit csorogjon le a víz.
Majd a forró olajba rakjuk és ízlés szerinti barnaságra pár perc alatt megsütjük.
Papírtörlőn hagyjuk kicsit a felesleges olajat elszivárogni, majd meghintjük sóval vagy krumplifűszersóval.
Kínálhatjuk húsok mellé köretként, de fogyaszthatjuk ketchuppal és majonézzel is.

A hullámos végű vágót egy százforintos boltban találtam.

Nyárialma-leves

Termett pár nyári alma a kertben, könnyű kis leves készült belőle.

Hozzávalók 4 főre:

  • 4 nagyobb alma
  • 1 tk őrölt fahéj
  • 2 nagy csipet só
  • 3 ek cukor
  • 1 ek vaníliás pudingpor
  • 2 dl főzőtejszín (20%-os)
  • 4 db szegfűszeg
  • 1 tasak vaníliás cukor

 Az almákat meghámozzuk, magházukat kiszedjük és a gyümölcsöt apróra vágjuk.
Egy kisebb fazékba tesszük, megszórjuk a sóval, fahéjjal, cukorral, szegfűszeggel és felöntjük vízzel.

Ha az alma puhára főtt, a pudingport a tejszínnel csomómentesre keverjük, majd a meleg levesből pár kanállal felhígítjuk és állandóan kevergetve a levesbe csorgatjuk.

Beleszórjuk a vaníliás cukrot és hagyjuk felfőni.

Mentalevéllel díszítve langyosan vagy behűtve kínáljuk.



2013. július 27., szombat

Szezámmaggal szórt sajtos kerék

Egy kedves baráti párhoz készültünk látogatóba és mindenképpen egy kis saját készítésű finomsággal szerettem volna kedveskedni nekik. Nem akartam kelt tésztásat, ezért egy sütőporos receptet kerestem. Rá is találtam Éva oldalán. A szülinapomra kapott kerék formával készült, de ha épp ilyen nincs, akkor hagyományos perec kiszúró is megteszi. Annyit változtattam az eredeti recepthez képest, hogy nem sajttal, hanem szezámmaggal szórtam meg a lekent sütikéket és megemeltem a sütési hőfokot. Nem ropogós, hanem omlós, puhább sós finomság, pont ilyet szerettem volna. Gyerkőcöm most is szívesen besegített a magok szórásakor.

Hozzávalók 70 db kerékhez:

  • 40 dkg liszt
  • 2 kk só
  • 1 tasak sütőpor
  • 25 dkg margarin
  • 4 ek tejföl
  • 20 dkg trappista sajt

Továbbá:

  • 1 nagyobb, egész tojás a kenéshez
  • 4-5 ek szezámmag

A lisztet egy tálba szitáljuk, elkeverjük benne a sót, a sütőport.
Alaposan elmorzsoljuk benne a szobahőmérsékletű margarint.

Belereszeljük a sajtot és belekanalazzuk a tejfölt.

Jól összedolgozzuk a tésztát.

Egy nejlon zacskóba téve a hűtőben 30 percet pihentetjük.

A tésztát erősen lisztezett felületen 0,5 cm vastagra elnyújtjuk.

Egy lisztbe mártott kerékformával kiszúrjuk és már a sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük.

A sütőt előmelegítjük.

A sütiket lekenjük egy egész felvert tojással és bőven megszórjuk szezámmaggal.

180 fokon 10 perc alatt megsütjük.

Sajttal szórt fokhagymás-tejfölös baguettek

Szombaton állatkertbe vittük a gyerekeket, és előtte csütörtök este azon gondolkodtam, hogy mi legyen a harapnivaló, hisz meleg is van, könnyen szállítható is legyen. Pénteken megsütöttem ezt a péksütit. Szépen zacskóba tettem, és szombaton olyan puha volt, mintha épp akkor sült volna ki. A gyerekek is szívesen eszegették. Biztosan fogom még készíteni, lehet épp pizzásan vagy szalámival töltve, de következő alkalommal 10 helyett 12 db-ra fogom vágni, mert óriásiak lettek és olyan laktatóak, hogy egy felnőtt is alig bírt megenni egyet, nemhogy egy gyerek.


Hozzávalók 10 baguetthez:

Tésztához:

  • 1 kg liszt
  • 5 dl tej
  • 5 dkg élesztő
  • 1 púpos tk cukor
  • 3 kk só
  • 1 dl olaj
  • 4 ek tejföl
  • 2 tojás
  • 3 közepes méretű krumpli (kb. 20 dkg)

Tetejére:

  • 1 tojás
  • 4 dl tejföl
  • 3 nagy gerezd fokhagyma
  • 1 kk só
  • 25 dkg trappista sajt



A krumplikat alaposan megtisztítjuk, meghámozzuk, apróra vágjuk és sós vízben puhára főzzük.

Egy krumpli törővel pépesre törjük.

Az élesztőt felfuttatjuk egy kis langyos tejben a cukorral

A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a megtört krumplit, a felfutott élesztőt, a sót, az olajat, a tojásokat, a maradék tejet és a tejfölt.

Alaposan kidagasztjuk, ha találunk még benne apró krumpli darabokat, az ujjainkkal szétnyomjuk.

Meleg helyen, konyharuhával letakarva kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.


A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk, 10 egyenlő részre vágjuk.

Gombócokat formálunk és egyenként ovális alakúra nyújtjuk.


A keskenyebb oldaláról feltekerjük és sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk.


Egy éles, lisztbe mártott késsel a tetejét bevágjuk.


Érdemes kevesebb baguettet tenni egy tepsibe, mert terülnek.

Hagyjuk még 30 percet kelni.

A fokhagymát megtisztítjuk, a tejfölbe zúzzuk, sózzuk és összekeverjük. A sajtot lereszeljük.

A tészták oldalát (azt a részt, ahová nem teszünk tejfölt) lekenjük egy egész, felvert tojással.

A tejfölt a baguettek vágásába kanalazzuk, és szépen elkenjük.


Bőven befedjük a reszelt sajttal.


Előmelegített sütőben 25 perc alatt 180 fokon hőlégkeveréssel megsütjük.

Akik elkészítették: