Hozzávalók egy közepes fazéknyi káposztához:
- 2 közepes fej káposzta kb. 1,2 kg
- 50 dkg darált sertéscomb
- 30 dkg rizs
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 ek olaj
- 1 kk őrölt pirospaprika
- 2 kk só
- 1 kk bors
- 1 kk házi darált pirospaprika
- 0,5 dl paradicsomlé vagy 1 kisebb paradicsom
A káposzták külső leveleit levesszük, torzsájukat kivágjuk.
Egy magas falú fazékba vizet forralunk, majd a káposztákat
belerakjuk. A folyamatosan leváló leveleket kihalásszuk a vízből és egy tálcára
tesszük.
Mikor már kicsit hűltek, a vastag ereket levágjuk.
Ha nagyok a káposztalevelek, akkor a főér mentén
kettévágjuk.
A darált húst és a rizset egy tálba tesszük.
A hagymákat megtisztítjuk, az olajon üvegesre pirítjuk, és a
húsra öntjük.
Beleszórjuk a sót, a borsot, az őrölt és a darált
pirospaprikát.
Alaposan összekeverjük.
A tenyerünkbe fektetünk egy káposzta levelet, ráteszünk egy
adag tölteléket, majd az egyik oldaláról tölcsérszerűen feltekerjük a káposztát
és a szélesebb végét az ujjunkkal betömjük.
A levágott káposztalevél ér darabokat az edény aljára
tesszük és sorban ráfektetjük a megtöltött káposztákat.
Tetejére öntjük a paradicsomlevet, vagy rávágjuk a
paradicsomot, felöntjük annyi vízzel, hogy épp ne lepje el teljesen.
Fedő alatt nagy lángon felfőzzük, majd mérsékelt lángon
addig főzzük, amíg a rizs meg nem puhul.
Friss kenyérrel, esetleg tejföllel kínáljuk.
Nagyjából én is így készítem! :) Szeretem pici kis háromszögekre tekerni, a fazék aljába füstölt szalonna szeleteket vagy inkább bőrt teszek, nagyon jó füstös ízt ad a töltött káposztának.
VálaszTörlésIgen, én is hallottam már arról a változatról, biztosan úgy is isteni :-)
TörlésA fél dl paradicsomlé kevés. Inkább fél litert akartál írni,nem?:) Egy 0 ide vagy oda, nem mindegy!:)
Törlés